CeBIT 2014'ün gözdesi robotlar

Uluslararası Bilişim Teknolojileri Fuarı CeBIT 2014'te görücüye çıkan birbirinden ilginç ve marifetli robotlar fuara katılanlardan yoğun ilgi görüyor.

CeBIT 2014'ün gözdesi robotlar
CeBIT 2014'ün gözdesi robotlar
GİRİŞ 14.03.2014 12:24 GÜNCELLEME 14.03.2014 12:24

Almanya'nın Hannover kentinde bugün sona erecek fuarda sergilenen robotlar arasında 27 dil konuşabilen, dans edebilen ve insansı reaksiyonlar gösterebilen robotlar yer alıyor.

İnsan ile kıyaslandığında gerçek boyutlara sahip olan "RoboThespian" isimli robotun, fuarın açışılında aralarında Almanya ve İngiltere başbakanlarının da bulunduğu katılımcılara "hoşgeldin" konuşması yapması takdir topladı.

Kamuya açık alanda insan etkileşimi için tasarlanmış söz konusu robot, interaktif özelliklere sahip ve farklı tonlarda 27 dil konuşabiliyor. Ayrıca robot, insanın ihtiyaçlarına göre uyarlanabilme özelliğine de sahip.

İngiltere merkezli Engineered Arts Tasarım ve Üretim Müdürü Marcus Hold, düzenli olarak robotları fuarlarda sergilediklerini ve bunun yanı sıra fıuarlara katılarak robot teknolojisindeki son trendleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep'te açılan Gökevi için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı'nın 2 yıl önce kendilerinden 2 adet robot aldığını ifade eden Hold, Türkiye'den bu tür örnekleri ilerleyen dönemlerde de görmeyi beklediklerini ifade etti.

İnsanlara gülen ve farklı reaksiyonlar gösterebilen robutu yönetmenin çok basit olduğunu anlatan Hold, "Robota söylemek istediğinizi yazıyorsunuz ve o da sizin yaşınızı, cinsiyetinizi, ruh halinizi hesap ederek size farklı şekillerde reaksiyon gösteriyor. Robotlar, ayrıca sizi ve yanınızdaki kişileri ayırt edebiliyor, durduğunuz yeri algılayabiliyor ve hatta göz teması kurabiliyor" diye konuştu.

Robot teknolojisinde fiyatların gelecek yıllarda giderek azalmasıyla robotların her eve gireceğini ifade eden Hold, robotların zamanla insanlara maillerini ve klavyeye ihtiyaç duymadan atılan son tweetleri okuyacağını söyledi.

Ürettikleri robotun Türkçe'de dahil olmak üzere 27 dil konuşabildiğini vurgulayan Hold, robotun sahip olduğu bir çok dil sayesinde iletişimi kolaylaştırdığını ve insanların robotla daha kolay etkileşime geçmesine böylece imkan sağladıklarını kaydetti.

Dansçı robotlar fuarın gözdesi

Fuarın ilk gününde en çok ilgiyi ise boru dansı yapan robotlar çekti. Gerçek insan boyutunda olan ve eski araba parçalarından üretilen "Lexy ve Tess" isimli iki robot, fuarda kurulan bir platforma bar süsü verilerek sergileniyor. Robotlar, yine bir robot DJ eşliğinde dans ediyor.

2 bin 500 avroya kiralanabilen dansçı robotlar, İngiliz sanatçı Giles Walker tarafından tasarlandı. Dansçı robotların hareketleri bir bilgisayar yardımıyla kontrol edilebilme özelliğine de sahip.

Fuarda sergilenen bir diğer ilgi çeken robot ise "Roboy" isimli 1 yaşındaki robot. gülebilen ve ya kızgın olduğunda da yüzü kızarabilen ve daha farklı yüz ifadeleri sergileyebilen söz konusu robot, 9 ayda üretildi.

Teknoloji harikaları CeBIT'te buluştu
GALERİYE GİT
KAYNAK: AA