Türk dünyası alışveriş günleri coşkulu başladı

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Türk Dünyası Alışveriş Günleri”büyük bir coşkuyla başladı.

Türk dünyası alışveriş günleri coşkulu başladı
Türk dünyası alışveriş günleri coşkulu başladı
GİRİŞ 11.03.2014 17:37 GÜNCELLEME 11.03.2014 17:37

Programa; Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Vali Yardımcıları Nurullah Naci Kalkancı, İsmail Küreci, Azmi Çelik, Günhan Yazar ve Rıza Dalan, AÜ. Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ETO Başkanı Metin Güler, EESOB Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

08-16 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinlik, ilk olarak Doktorlar Caddesinden kortej yürüyüşle başladı. Valilik Meydanında son bulan kortej yürüyüşüne Vali Tuna ve protokol üyelerinin yanı sıra, mehteran takımı, ateş tutan adamlar, yedi cüceler, temsili Nasreddin hoca, Yunus Emre'de eşlik etti. Vali Tuna ve kortejde yürüyen protokol üyeleri dünya kadınlar günü olması nedeniyle kadınlara karanfil ve TDKB atkısı dağıttı.

Daha sonra Valilik Meydanında düzenlenen açılış programına geçildi. Burada yaptığı açılış konuşmasında duygularını dile getiren Vali Tuna, "Türk dünyasının kalbi Eskişehir'de atıyor. Kültür Başkentliği heyecanının kesintisiz devam etmesi ve tüm Eskişehirlilerle bir şenlik havasında bir daha kucaklaşmak için "Türk Dünyası Alışveriş Günleri"ni düzenledik" dedi.

16 Mart'a kadar devam edecek Alışveriş Günlerinin Eskişehir'de bahar havası yaşatacağını söyleyen Vali Tuna, konuşmasının devamında ise şunları kaydetti:

"Kültür Başkentliği ruhunu koruyarak alışveriş kavramına kültür sanat boyutu getirdik. Esnaf ve tüketicileri bir araya getirdiğimiz bu şenlikte sadece "alışveriş" değil, 40'ın üzerinde gösteriler, eğlenceler, sosyal medya etkinlikleri ile sürpriz hediyeler ve promosyonlar siz hemşehrilerimi bekliyor.

Alışveriş Günleri kapsamında gerçekleştireceğimiz Büyük Çekiliş'in şenliğimize ayrı bir heyecan katacağına inanıyorum. 20 Mart günü Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Töreni'nde yapılacak olan büyük çekilişte otomobilden bilgisayara, beyaz eşyadan yurt içi ve yurt dışı kültür gezilerine kadar farklı çeşitte toplam 565 çekiliş gerçekleşecektir.

Çekilişe katılmak için Türk Dünyası Alışveriş Günleri logolu mağazalardan yaptığınız alışverişin fişini, "çekiliş kuponu noktaları"na götürmeniz gerekmektedir. Her 50 TL'lik alışveriş karşılığında 1 adet katılım hakkı sağlanmış olacaktır.

Şunu özellikle ifade etmek isterim ki bu şenlik, çağımızın hastalığı olan tüketimi teşvik etmek için değil, alışveriş ihtiyacımızın bizi aynı noktada buluşturması için vardır. Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olarak hemşehrilerimizle bir araya gelmek için güzel vesileler arıyoruz ve her güzel fırsatı değerlendiriyoruz. Zira asıl gayemiz gönüllere girmek için Yunus misali yollar keşfetmektir.

Milletvekili Salih Koca, yaptığı konuşmada, Türk dünyası coğrafyasından göç eden birçok halkın Eskişehir'de kardeşçe yaşadığını kaydetti. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının 2013 yılında yaptığı etkindekilere de değinen Milletvekili Koca, bu manada Eskişehir'in kültür başkentliği unvanını sonuna kadar hak ettiğini belirtti.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen'de, "Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri çerçevesinde geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan çok sayıdaki etkinliklerde, her şeyden önce Eskişehir'in tanıtımı Türkiye ve diğer Türk Devletlerinde yapılmış ve şehrimiz pek çok kişi tarafından fark edilmiştir" diye konuştu.

Başkan Birsen, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetleri kapsamında şehrimize yapılan yatırımlar, etkinlikler ve şehrimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler şehir ekonomisine önemli bir canlılık getirmişlerdir.
Ayrıca Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde şehrimize çok sayıda yerli ve yabancı sanatçı gelmiş, halkımıza verdikleri konserler, gösteriler ve sergiler ile şehrimizin sosyal yapısına çok önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Bununla beraber çok sayıda kültürel yapının restorasyonu yapılmış ve önemli kalıcı eserler şehrimize bir değer olarak kazandırılmıştır.

Tüm bu faaliyetler arasında en önemli etkinliklerden biri de bu gün açılışını yaptığımız alışveriş günleridir.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında 8-16 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan "Türk Dünyası Alışveriş Günleri" etkinliğini şehrimizde bu tarzda yapılan ilk etkinlik olması açısından oldukça önemli olduğuna inanıyoruz."

ETO Başkanı Metin Güler ve Altın Sponsor adına SARAR Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ise, yaptıkları konuşmalarda Eskişehir'in artık marka bir şehir olduğunu ifade ettiler.

Konuşmaların ardından A.Ü. Dağcılık Kulübü Üyeleri Valilik binasından yatay eğimli iniş gerçekleştirdi. Türk Hava Kurumuna ait iki motorlu paraşüt de bu iniş esnasında, havada Türk bayrağı ve "Türk Dünyası Alışveriş Günleri" flaması açarak programa destek verdi.

Daha sonra temsili Nasreddin Hoca tarafından alışveriş duası okundu. Programa katılan protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stant alanı gezildi. Stantları gezen Vali Tuna ve Milletvekili Koca, vatandaşlarla bol bol sohbet etti.

Açılışa katılan vatandaşlara çeşitli İkramların yapıldığı program; A.Ü. dans kulübü ‘Menenge' gösterisi, Mehteran takımının gösterisi, dans kulübünün gösterisi, Flash Mob A.Ü. halk oyunları gösterisi, Kukla gösterisi ve İllüzyon gösterisiyle devam etti.