Sadece150 bin hanenin enerji kimliği var

EKB, yeni binaların belediyelerden yapı kullanma onayı alması aşamasında zaruri tutuluyor.

Sadece150 bin hanenin enerji kimliği var
Sadece150 bin hanenin enerji kimliği var
GİRİŞ 11.03.2014 17:19 GÜNCELLEME 11.03.2014 17:21

Türkiye'de 19 milyon konutun 150 bini Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bulunuyor. Yeni yapılan binalar, kanun ve yönetmelik gereği 1 Ocak 2011'den itibaren mecburi olarak belge alıyor.

Eski binalar ise 2017'ye kadar EKB almakla yükümlü.

Yapıların enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtımı (ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi) ile ilgili verileri içeren EKB, yeni binaların belediyelerden yapı kullanma onayı alması aşamasında zaruri tutuluyor.

Filli Boya Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, konuyla ilgili olarak "Ülkemizde enerjinin yüzde 37,2'sini binalarda, binalarda harcadığımız toplam enerjinin de yüzde 70'ini de bina ısıtmasında kullanıyoruz. Bu durum toplam enerjinin yüzde 26'sını binaları ısıtmak için harcadığımızı ortaya koyuyor. Toplam enerjimizin yüzde 75'ini ve doğalgazın yüzde 100'ünü ithal yollarla tedarik ettiğimizi esas alırsak binalarda uygulanacak olan verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. " dedi.

Binalarda tüketilen enerjiyi kısmak için, alınacak tedbirlerin EKB ile belgelendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Dindoruk, " Isı yalıtımı sonrası alınmış EKB ile konutlar enerjiden yüzde 50 tasarruf ediyor. Bu belge binaların alım satım değerini de artırıyor. " ifadelerini kullandı.

KAYNAK: CİHAN