17 Aralık operasyonu çiftçiyi de vurdu

Tarımda girdi maliyetlerinin, 17 Aralık operasyonu sonrası dövizde meydana gelen artış nedeniyle yüzde 20 ile yüzde 35 arasında arttığı belirtildi.

17 Aralık operasyonu çiftçiyi de vurdu
17 Aralık operasyonu çiftçiyi de vurdu
GİRİŞ 07.03.2014 11:16 GÜNCELLEME 07.03.2014 13:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçiyi 2014 yılında zor günlerin beklediğini söyledi.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu, toplumun önemli kesiminin geçimini tarımdan sağladığını ifade eden Muğlu, "Ülkemizde tarım, ekonominin can damarlarındandır. Birçok insanımız tarım sektöründe çalışıyor. Başka bir sektörde çalıştığı halde ek iş olarak çiftçilik yapanlar da var. Tarımın sekteye uğraması, zarar etmesi, ülke ekonomisini de olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.

Çiftçinin pahalı girdilere rağmen, son yıllarda devam eden güven ortamı ve ekonomik istikrarla bu günlere kadar gelebildiğini dile getiren Muğlu, şunları kaydetti:

"Üretici olarak uğraşmak zorunda olduğumuz birçok konu var. Önümüzde bir kuraklık tehlikesi var. Daha ekim ayında ekilen tohumlar toprak yüzüne çıkmadı. Sulu tarımın yapılmadığı yerlerde zarar çok büyük. Sulanabilir yerlerde de sulama yapmak, maliyeti hatırı sayılır derecede arttıracak. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de 17 Aralık operasyonu sonrası meydana gelen olumsuzluklarla uğraşıyoruz. Çiftçinin girdilerinin tamamına yakını dövize endeksli. 17 Aralık sonrası ilaç ve gübre gibi çiftçinin olmazsa olmazı girdilerde yüzde 20 ile yüzde 35 oranında artış oldu. Yani çiftçi daha şimdiden sezona zararla başladı. Buna, kuraklıktan meydana gelen zararı da eklersek, durum gerçekten endişe veriyor."

- Çiftçinin mağduriyeti tüketiciye de yansıyacak

Muğlu, son günlerde ortaya çıkan izinsiz telefon dinlemeleri ve kaset savaşlarının ekonomik istikrarı etkileyebileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dövizdeki ve girdi maliyetlerindeki artışı, çiftçiye 17 Aralık darbesi diye adlandırabiliriz. Siyasi partiler kendilerini seçime odaklamış. Tüm planlar seçimler üzerine... Fakat bu gidişattan çiftçinin, üreticinin gördüğü zarar hiç gündeme gelmiyor. Girdilerin yüksek olması çiftçiyi mağdur edecek, bu mağduriyetten tüketici de etkilenecek. İstikrar ve güven ortamı tekrar sağlanmaz, bu kısır çekişmeler son bulmazsa çiftçi olarak işimiz çok zor. İlgililerin gerekli önlemleri bir an önce alacağı inancındayız."

Yaşadıkları sıkıntıyı anlatan çiftçi Mahmut Kütahyalı ise "Mart ayı gelmesine rağmen ektiğimiz tohum hala topraktan çıkmadı. Şimdi bu ekinin boyu en az bir karış olmalıydı. Toprak altındaki tohum, yağmur yağarsa kolay çıksın diye tarlanın üzerindeki sert zemini yumuşatmaya çalışıyorum. Bunun yanında 17 Aralık'tan önce 50 liraya aldığım bir çuval gübre 65 lira oldu. İlaç öyle, diğer girdiler öyle..." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    vakit yaklaştı Millette onlara operasyon yapacak !. hem öyle operasyonki Türkiyeden kazınacaklar !
    Cevapla