SunExpress 50 uçak siparişi verdi

SunExpress ilk kez bu kadar büyük ölçekte uçak siparişi verdiği açıklandı.

SunExpress 50 uçak siparişi verdi
SunExpress 50 uçak siparişi verdi
GİRİŞ 19.02.2014 13:24 GÜNCELLEME 19.02.2014 13:24

SunExpress Havayolları, tarihinin en büyük uçak siparişini verdi. 2021 yılına kadar 50 uçak teslim alacak şirket, filosunu 100'ün üzerine çıkaracak. Antalya ve İzmir merkezli SunExpress, filosunu 50 yeni uçakla genişletmek için tarihi bir anlaşmaya imza attı. Liste fiyatı üzerinden yaklaşık 4 milyar 750 milyon dolar değerinde, 10'u opsiyonlu olmak üzere 50 adet B 737-800NG ve B 737-8 MAX siparişi verdi. Anlaşma çerçevesinde 25 adet yeni nesil B737-800NG ve 15 adet serinin son modeli B737-800 MAX kesin, 10 adet B737-800 MAX ise opsiyonlu satın alındı. SunExpress, yeni uçakları 2015 ile 2021 yılları arasında kademeli olarak filosuna katacak. Orta menzilli jet kategorisindeki uçaklar, çevre kirliliğine karşı daha duyarlı ve yüzde 14 daha az yakıt harcıyor.

SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ve ticaretten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, İzmir'de düzenledikleri basın toplantısında siparişle ilgili bilgi verdi. Genel Müdür Paul Schwaiger de toplantıya Almanya'dan canlı bağlandı. SunExpress'in ilk kez bu kadar büyük ölçekte uçak siparişi verdiğini belirten Schwaiger, “Yeni siparişlerimiz, filomuzda bulunan eski modellerinin yerini alarak Türkiye ve Avrupa pazarında genişleme ve yaygınlaşma çabalarımızı daha da sağlamlaştıracak. Bu şekilde şirketimizin büyük ölçüde daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde gelişmesi için istikrarlı bir temel atılmış oldu.” dedi.

Genel Müdür Yardımcısı Say ise Türkiye ekonomisine, turizmine ve havacılık sektörüne güvenlerinin tam olduğunu belirterek, “Bu satın almayla SunExpress'in geleceğe yönelik daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümemesinin temellerini attık.” şeklinde konuştu. Uçak siparişlerinin Boeing'e verilme sebebini de, “Siparişlerimizde Boeing'den yana karar vermemizdeki en önemli nedenlerin başında, bizlere daha iyi bir teklif vermesi ve tabii ki temelde SunExpress'in kuruluşundan bu yana geçen 24 senelik zaman zarfında iki şirket arasında gelişen olağanüstü işbirliği yatmaktadır.” diye açıkladı. SunExpress'in güncel filosu hakkında da bilgi veren Say, “Şimdiye kadar filomuz, çoğunluğu leasing olan uçaklardan oluşuyordu. Filoda bulunan 62 adet uçaktan yalnızca altı tanesi SunExpress'in kendi uçağı.” dedi. Uçak alımlarında Türk ve Alman ortaklardan finans yardımı almadıklarını ancak bilgi paylaşımında bulunduklarını sözlerine ekledi.

2013'TE 6,7 MİLYON YOLCU TAŞIDI

SunExpress, 2013'te başarılı bir yıl geçirerek satış rakamını 890 milyon euroya, yolucu sayısını 6,7 milyona çıkardı. Doluluk oranı ise yüzde 84 oldu. Geçen yıl toplam 44 bin 47 uçuş yapan şirketin toplam uçuş saati ise 121 bin 121. Genel Müdür Yardımcısı Aydın, 2013 yılındaki yaşanan büyümenin, şirketin tarihinde yaşanan en büyük başarı olduğunu söyledi. Rekor bir iş hacmi yakaladıklarını vurgulayarak, “Daha sağlıklı bir büyüme sağlamak için 2013'te tekrar bir yapılanma içine girdik. İstanbul Sabiha Gökçen'deki iç hat uçuşlarımızı durdurduk ve sezon dışı uçuşlarda da yeniden bir yapılanma gerçekleştirdik. Bu yeniden yapılanma sonucunda taşınan yolcu sayısında yüzde 13'lük bir düşüş yaşansa da gelirleri önceki yıla göre yüzde 18 arttırdık.” şeklinde konuştu. Yaz sezonunda yeni noktalara uçuşlar başlatacakları bilgisini veren Aydın, iç hatlarda İzmir-Konya, dış hatlarda ise nisan ayı itibariyle İzmir'den Kopenhag, Lyon, Nantes ve Paris'e uçmaya başlayacaklarını açıkladı.

KAYNAK: CİHAN