Cevdet Yılmaz'dan ada ülkelerine müjde

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Trinidad-Tobago'nın başkenti Port of Spain'de düzenlenen ''Karayip Devletleri Birliği konseyinde açıklamalarda bulundu.

Cevdet Yılmaz'dan ada ülkelerine müjde
Cevdet Yılmaz'dan ada ülkelerine müjde
GİRİŞ 15.02.2014 11:32 GÜNCELLEME 15.02.2014 12:23

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konular, kritik ve hızlı değişen alanlar ile küresel barış ve güvenlik alanlarında dünyaya katkı sunacağı önemli değerlerinin olduğuna inandıklarını söyledi.

 Yılmaz, Trinidad-Tobago'nın başkenti Port of Spain'de düzenlenen ''Karayip Devletleri Birliği 19. Olağan Bakanlar Konseyi Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Karayipler'e ilgisinin yeni olmadığını, ilişkilerin 15 yıla yakın bir geçmişinin bulunduğunu belirtti.

 Latin Amerika ve Karayipler'e 2006'dan bu yana ekonomik ve siyasal ilişkiler temelinde yüksek seviyeli ziyaretler düzenlendiğini dile getiren Yılmaz, 2009'dan bu yana bölgedeki Türk büyükelçiliklerin sayısının iki katına çıktığına dikkati çekti. Yılmaz, Panama ve Kosta Rika ile karşılıklı olarak bu yıl büyükelçilikler açılacağını, Guatemala'nın da Ankara'da büyükelçilik açacağını vurguladı.

"BÖLGEYLE TİCARET 8 MİLYAR DOLARA ÇIKTI"

Bölgeyle ticaretin 10 yıl içerisinde 9 kat artarak 8 milyar dolara çıktığını kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin Şili ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın olduğunu ve bunu diğer ülkelerle gerçekleştirmek için görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Bakan Yılmaz, Türk Hava Yolları'nın Sao Paolo ve  Buenos Aires'e direkt uçuşlar yaptığını, bu yılın sonuna kadar Latin Amerika bölgesinde dört direkt hattın açılmasını amaçladıklarını ifade ederek, bu gelişmelerin Karayipler ile karşılıklı ilişkileri destekleyeceğini dile getirdi.

Dönem başkanlığını Kosta Rika'nın üstlendiği Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'nun (CELAC) ikinci toplantısının bu yıl İstanbul'da yapılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Yılmaz, Karayip Ülkeleri Topluluğu'nun (CARICOM)  dışişleri bakanları seviyesindeki ''Türkiye-CARICOM Danışma ve İşbirliği Mekanizması'' Toplantısı'nın İstanbul'da yapılması için de uygun tarih beklendiğini bildirdi.

"TÜRKİYE İNSANİ YARDIMLARI ARTIRIYOR"

 Türkiye'nin dünyanın en büyük 16, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Yılmaz, Küresel İnsanı Yardım Raporu'nun geçen yılki rakamlarına göre, 1 milyar dolarlık bağışıyla Türk hükümetinin 2012 yılında dünyada en fazla insanı yardım yapan 4'üncü ülke olduğuna dikkati çekti.

Bakan Yılmaz, ''Türkiye'den yapılan yardımlar düzenli bir şekilde artıyor. Özellikle  2011-2012 yılları arasında iki katına çıktı. Amacımız, dış politika bağlamında gelişmekte olan kırılgan ülkelerin daha geniş çerçevede görünmesini sağlamak. Bu bizim uzun dönemli ve yüksek seviyede öneme sahip hedefimiz'' diye konuştu.

Yılmaz, kalkınma işbirliği açısından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) zaten Karayipler'deki projelere destek vermeye hazır olduğunu belirtti, Türkiye'nin işbirliğini geliştirme arzusunun bir ifadesi olarak Karayipler Kalkınma Fonu'na 6 milyon dolar katkıda bulunduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'NİN G-20 DÖNEM BAŞKANLIĞI

Türkiye, Dominik Cumhuriyeti, Katar'ın ortak organizasyonluğunda gerçekleştirilen HOPEFOR Girişimi kapsamında farklı alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, HOPEFOR girişiminin özellikle doğal afetlere karşı mücadele etme noktasında birlikte çalışma imkanı sunarak etkili bir işbirliği imkanı oluşturacağını anlattı.

Bakan Yılmaz, bu yılın küçük ada ülkelerinin kalkınma noktasında önemli olduğunu, ''3. Küçük Ada Ülkeleri Kalkınma Toplantısı''nın sonbaharda Samoa'da düzenleneceğini ve söz konusu ülkelerin politikalarını belirleme noktasında önemli fırsatlar sunacağını kaydetti.

Küresel iklim değişikliğine değinen Bakan Yılmaz, ''Bu sorun sadece küçük ada ülkeleri için değil, hepimiz için öncelikli bir konu. Bu, bizim ajandamızda önemli bir yeri kaplıyor. Bu önemli konuyla mücadele etmek için kesinlikle zaman kaybetmememiz gerekiyor. Tüm taraflar ortak bir temelde ve yeni bir sistemde taahhütler ortaya koymalı'' dedi.

TÜRKİYE BMGK ÜYELİĞİ İÇİN YOĞUN GÖRÜŞMELER YÜRÜTÜYOR

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 2015-2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatarak, "Özellikle Türkiye'nin 2015'te G-20 dönem başkanlığını üstlenmesi ve 2016'da ilk defa düzenlenecek İnsani Yardım Zirvesi gözönüne alındığında, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konular, kritik ve hızlı değişen alanlar ile küresel barış ve güvenlik alanlarında dünyaya katkı sunacağı önemli değerleri olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin sizin bölgenize olan taahhütleri, güçlü, çok yönlü ve uzun solukludur. Karayip ülkeleriyle uzun dönemli bir ilişkiye önem veriyoruz'' şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ayrıca Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına destek amacıyla Karayip Devletleri Birliği Bakanlar Konseyi toplantısı bağlamında birlik üyesi ülkelerle yoğun ikili görüşmeler de gerçekleştiriyor.