Yellen piyasalara ilk mesajını verdi

Fed Başkanı Yellen, teşvik azaltımının kademeli olarak devam edebileceğini ve işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına inene kadar faizin düşük seyredeceğini belirtti.

Yellen piyasalara ilk mesajını verdi
Yellen piyasalara ilk mesajını verdi
GİRİŞ 12.02.2014 09:19 GÜNCELLEME 12.02.2014 09:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fed Başkanı Yellen istihdam piyasasındaki toparlanmanın henüz tamamlanmadığını ve tahvil programındaki azaltımın kademeli olarak devam edebileceğini açıkladı.

Piyasalarda son dönemde gözlenen oynaklığı yakından izlediklerini söyleyen Yellen, istihdam verilerindeki zayıflamaya karşılık azaltımın devam edeceğinin altını çizdi.

Yellen işsizlik verilerinin istihdama ilişkin tüm resmi görmemize yardım etmediğini, ABD'de enflasyonun yakın gelecekte yüzde 2'ye yaklaşacağını ve para politikasındaki devamlılığın sürdürüleceğini vurguladı. Yellen işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına inene kadar faizin düşük seyredeceğini belirtti.

Fed Başkanı Janet Yellen, istihdam piyasasının sağlığına kavuşabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi ve selefinin tam istihdama ve fiyat istikrarını dönüşe yönelik politikalarını devam ettirme taahüdünde bulundu.

Yellen, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yapacağı konuşmanın önceden dağıtılan metninde, büyüme hız kazanırken, istihdam piyasasındaki toparlanmanın henüz tamamlanmaktan oldukça uzakta olduğunu kaydetti. Yellen, Çifte görevimizin her ikisini de yerine getirmeyi taahhüt etmekten memnunum: ekonominin tam istihdama geri dönmesi ve enflasyonu yüzde 2'ye geri döndürürken, bu seviyenin altında ya da üzerinde uzun süre kalmamasının sağlanması dedi.

67 yaşındaki Yellen, politika yapıcıların daha önce görülmemiş büyüklükteki varlık alımlarını kademeli olarak azaltma planlarını sürdürmeleri ile birlikte, Fed Başkanı olarak ilk kamuoyuna yönelik konuşmasını gerçekleştirdi. Yellen, Fed'in ölçülü adımlarla ilave azaltıma yönelik görünümünü ve varlık alımlarına yönelik önceden belrilenmiş bir hareket biçimi olmadığını tekrarladı.

Yellen'ın konuşma metninin açıklanmasının ardından ABD Hazine tahvilleri düşerken, endeks vadelileri yüksek kalmaya devam etti. Mart vadeli Standard & Poor's 500 (S&P) Endeksi kontratları, New York saati ile 08:35'te, yüzde 0.2 yukarıda 1,797.80 puan seviyesindeydi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek yüzde 2.71'e çıktı.

Yellen, işsizlik oranının, tarım dışı istimdaki artışın beklenenin altında kalmasına karşın, Fed'in gösterge faizde artırımı düşünmeye başlaması için eşik olan seviyeye yaklaştığını gösteren verinin ardından gerçekleşti.

Yellen, işsizlik oranın tek başına istihdam piyasasının sağlığını göstermeye yetmeyeceğini söyledi.

UZUN SÜRELİ İŞSİZLİK

Yellen, Altı aydan daha uzun süredir işsiz olanlar, işsiz sayısının normalden daha büyük bölümünü oluşturmaya devam ediyor ve yarı zamanlı çalışan ancak tam zamanlı işi tercih edenlerin sayısı çok yüksek kalmaya devam ediyor, dedi ve Bu gözlemler, ABD istihdam piyasasını değerlendirirken, işsizlik oranından daha fazlasının düşünülmesinin öneminin altını çiziyor dedi.

Yellen ayrıca, Fed'in küresel piyasalardaki volatiliteyi yakından takip ettiğini ve bu safhada, kendi görüşlerinin, bu gelişmelerin ABD ekonomik görünümü için risk oluşturmadığı yönünde olduğunu belirtti.

Yellen konuşmasında, halefi Ben S. Bernanke'nin ekonomi ve finans sisteminin daha güçlü olmasına olmasına yönelik yardımlarında övgüyle söz etti ve onun stratejisini devam ettireceğini sözlerine ekledi.

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) para politikasına yaklaşımının devamını bekliyorum dedi ve Mevcut politika stratejisinin oluşturulmasında FOMC'ta hizmetim oldu ve bu stratejiyi güçlü bir şekilde destekliyorum dedi.

YORUMLAR 1
  • hursit dilaver 10 yıl önce Şikayet Et
    yellen dolar yellen.. her yellen haberinde , doların nasıl yelleneceğini göreceğiz demek.
    Cevapla