Bu meslekleri yapanlar dikkat! Bin TL ceza kesilecek

MEB'in çeşitli meslek alanlarında verdiği hijyen hizmet eğitimi sertifikası bulunmayanlara 250 lira ile bin lira arasında ceza kesilecek.

Bu meslekleri yapanlar dikkat! Bin TL ceza kesilecek
Bu meslekleri yapanlar dikkat! Bin TL ceza kesilecek
GİRİŞ 08.02.2014 22:12 GÜNCELLEME 09.02.2014 00:36

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kantin işletmecisi, dövmeci, hamam görevlisi, barmen, pastacı, makyöz, garson gibi çeşitli hizmet alanlarında çalışanlara hijyen eğitimi veriyor. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarınca verilen 40 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde hijyen eğitimi sertifikası olmayanlara 250 TL ila 1000 TL arasında ceza kesilecek.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Hijyen Eğitimi Yönetmeliği' 2013 yılı temmuz ayında yürürlüğe girdi. Yönetmelik, gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sularla doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programların planlanmasını ve düzenlenmesini içeriyor. Yönetmelikle belirlenen iş yerlerinde çalışanlara, Milli Eğitim Bakanlığı'nca hijyen eğitimi ve ardından belge verilecek. İş yerlerinde belge almayan kişiler çalıştırılamayacak. Yönetmelik kapsamında bazı esnaf grubuna ve çalışanlarına 5 Temmuz 2014 yılına kadar eğitim alınması zorunluluğu getirildi. İş yeri sahipleri ve işletenler çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu. Ayrıca, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almak zorunda. Bakanlıkça 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimlerde belgesi olmayanlara 250 TL ila 1000 TL arasında cezai işlem uygulanacak.

EĞİTİMİ MEB'E BAĞLI KURUMLAR VERİLİYOR

Eğitimler, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veriliyor. İş yeri sahipleri ve işletenleri, belirlenen esaslar çerçevesinde bu eğitimleri çalışanlarına kendi imkanlarıyla da verebiliyor. Bakanlık, hijyen eğitimine yönelik verilecek eğitim programlarını hazırladı. Eğitim kapsamında, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle, halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özellikleri anlatılacak, bulaşma yolları üzerinde duruluyor. Hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceği veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceği, hastalık belirtileri ve korunma yolları da öğretilecek konular arasında bulunuyor. Eğitimler, çeşitli hizmet alanlarında çalışanlara verilecek. Bu alanlar arasında güzellik ve saç bakımı hizmetleri, pazarlama ve parakende, yiyecek ve içecek hizmetleri, toplum sağlığını koruyucu hizmetler, gıda teknolojisi yer alıyor. Bakanlıkça hazırlan programla cilt bakımı, dövme, vücut bakımı, makyaj yapanlar ile kuaförlere, sauna, hamam görevlilerine, kantin işletenlere, meyve ve sebze satış elemanlığı yapanlara, bakkallara, aşçılara, barmenlere, otel yöneticilerine, garsonlara, pastacılara, çay üretimi, gıda kontrol, süt işletme, zeytin işletme elemanlarına, et ürünleri işletmecilerine hijyen eğitimi veriliyor.