Türkiye'nin 40 yıllık gazı için sona gelindi

Alternatif enerji kaynağı kaya gazında çalışmalar hız kesmiyor. Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusunda gelecek ay çatlama aşamasına geçilecek ve çıkartılacak gaz ile kademeli olarak Türkiye'nin 40 yıllık gaz ihtiyacı giderilmiş olacak.

Türkiye'nin 40 yıllık gazı için sona gelindi
Türkiye'nin 40 yıllık gazı için sona gelindi
GİRİŞ 07.02.2014 08:54 GÜNCELLEME 07.02.2014 11:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yerli üretimi artırmayı hedefleyen ekonomi yönetimi kaya gazına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl sondajın başladığı Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusunda önümüzdeki ay su pompalama işlemi ile çatlatma aşamasına geçiliyor.

ÇATLAMAYA AZ KALDI

Star gazetesinin haberine göre, 3 bin 930 metreye inilen ve yatay olarak 1 kilometre gidilen çalışmalarda çatlatmanın yapılmasının ardından gaz gelmesi beklenecek. Genellikle çatlatmanın ardından üç ay sonra gaz gelmeye başladığını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bu kuyunun ardından yeni sondajların başlayacağı müjdesini verdi. Öncelikli olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte Diyarbakır'daki sondaj çalışmasında ortaklık yapan Shell firması kulesini 20 km ilerideki bir başka kuyuya taşıyarak yeni bir çalışmaya başlayacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Trakya Havzası'ndaki arama faaliyetleri de 2014 yılında hız kazanmış olacak.

40 YILLIK REZERV VAR!

Yapılan araştırmalara göre her iki bölgede de önemli miktarda kaya gazı potansiyeli bulunduğu ifade ediliyor. Amerika'nın üretim hamlesi ile dünyanın dikkatini çekmeye başlayan kaya gazına, petrol ve doğalgazda önemli oranda dışa bağımlı olan Türkiye'de özel önem veriliyor.

Uzmanlara göre Türkiye'nin üretilebilir kaya gazı rezervi 1.8 trilyon metreküp olarak hesaplanıyor. Söz konusu miktarla Türkiye'nin 40 yıllık gaz ihtiyacın karşılanabileceği ifade ediliyor. ABD de önemli miktarda kaya gazı çıkarılmasının ardından doğalgaz fiyatlarında da büyük düşüşler meydana gelmişti.

İLK GAZ 2014'TE

Diyarbakır Sarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondajda 3 bin 930 metreye inilirken buradaki çalışmaların 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nin yanı sıra Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, Türkiye'de kaya gazı olduğu düşünülen diğer alanlar olarak ön plana çıkıyor.

YORUMLAR 9
  • KÖKSAL AYGÜN 10 yıl önce Şikayet Et
    ŞÜKÜRLER OLSUN. bu kadar sonsuz nimeti bizlere veren allahımıza sonsuz şükürler olsun.birlik beraberliğimizi bozmak isteyenlere rabbim fırsat vermesin.
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Pahalı... verimi, reservleri abartılmış, cok fazla su ve kimyasal kullanarak yaraltı-yerüstü su kaynaklarını kirleten, co2 den fazla doğayı kirleten metan gazı salımı yapan, Avustralya devletinin pahalı diye almadığı, birçok ülkenin almadığı, Abedede birçok eyaletin yasakladığı, Abedeli jeolog Arthur Berman'ın verim düştü, 10 yıllık ömrü var dediği,....shale gaz mı?!
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    iskender melekli? evet o çok doğru ABD AB sizi uyuta uyuta bugünlere geldik?...Petrol bulsak ABD gelip kazığı çakıyor eski Başbakanlarımız el pençe divan dura dura....... ..."Türk hiç bir şey yapamaz" diye çiplerine yazmışlar?...ama Adam Gibi Adam Recep Tayyip Erdoğanla biz bu zincirleri kırdık Bak Bilim adamlarımız Mühendislerimiz neler yapıyor?..Eee malum Kukla Başbakanlara alıştıkları için şimdi madenleri götüremiyorlar paralarımızı yiyemiyorlar?..Başbakanıda bu yüzden istemiyorlar?......siz uyumaya devam?..
    Cevapla
  • ilhan aşkın 10 yıl önce Şikayet Et
    son 10 yıldır aynı nakarat. işte şurda dünyanın en kaliteli petrolu bulundu ülkemize 100 yıl yeter... işte burda en kaliteli doğalgaz bulundu 50 yıl yeter. yok altın rezervi bulundu şu kadar.. yok kaya gazı bulundu bu kadar . yok efendim linyit, yok bilmem bor madeni yok,yok,yok. nerde bunlar arkadaş. içipte bitiriyormuyuz bunları. böyle güzel haberler dolayısıyla çok mutlu oluyoruz. fakat pat hayal kırıklığı emin olmadan böyle haberler yayımlanmamalı bence. sonradan sevineceğimize üzülüyoruz. fakat ülkemizde her türlü maden var. hatta uranyum bile. fakat çıkarana ne mutlu. galiba 2023 e kadar bize imkan tanımayacaklar gibime geliyor.
    Cevapla
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    BU MİLLET 40'AR YILLIK HİKAYELERLE UYUTULMAYA ALIŞIKTIR.DEVAM EDİN.. Uyutula uyutula yedi uyuyanlara döndük.ne kadar uyuduğumuzu hesaplıyamıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle