Bakan Yıldız'dan Irak petrolü açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak petrolü bir varil de olsa Bağdat'ın bilgisi olmadan ihraç edilemez. Bu petrol Irak'ın petrolüdür. Kuzey güney fark etmez" dedi.

Bakan Yıldız'dan Irak petrolü açıklaması
Bakan Yıldız'dan Irak petrolü açıklaması
GİRİŞ 05.02.2014 15:21 GÜNCELLEME 05.02.2014 15:21

Bakan Yıldız, Habertürk Televizyonu'nda canlı yayında açıklamalarda bulundu. İran doğalgazında tahkim davası süreci ile ilgili olarak Bakan Yıldız, "18 yıl önce yapılan anlaşma gereği her 3 yılda bir fiyatlar konusunda revizyon hakkı var. İran'dan gelen bir heyet dünden itibaren çalışmalarına Ankara'da başladı. Gelen teklif makul değilse biz tahkime devam ederiz. Sayın Başbakanımız ve Ruhani'nin görüşmeleri sıcak bir atmosferde geçti. İran Petrol Bakanıyla karşılıklı görüşüyoruz. 2 hafta içindeki çalışmalardan sonra bu netleşecek. Tahkime devam edip etmeyeceğimiz netleşecek" ifadesini kullandı.

Rus gazında indirimle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldız, Rusya'dan doğalgazın kamu ve özel sektör olarak ayrı ayrı alındığını belirterek, "10 milyar metreküplük gazı özel sektör alıyor. Özel sektör döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte zarar etmeyle karşı karşıya. Rusya özel sektöre 2014'te düşük, 2015'te yüksek doğalgaz satmayla alakalı karar aldı. Bu yalnızca kontratları yapan özel şirketleri ilgilendirir. Vatandaşa ya da sanayiciye yansımaz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan petrol akışı ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Tarafların sorumlulukları var. Herkes bunu yerine getirmek zorunda. Irak'tan petrol üretilirse biz iletiriz. Ne kadar üretilirse o kadar iletiriz. Irak petrolü bir varil de olsa Bağdat'ın bilgisi olmadan ihraç edilemez. Bu petrol Irak'ın petrolüdür. Kuzey güney fark etmez. Çıkan petrolün miktarı bellidir. Paralandırılmasını Bağdat görecektir. Biz Ceyhan'a gelen petrolü depoluyoruz. Ceyhan'a gelen petrol 400 bin varillere yaklaştı. Türkiye sözlerini ve taahhütlerini yerine getirmektedir."

Irak gazının ne zaman Türkiye'ye geleceğine yönelik bir soruya ise Bakan Yıldız, şöyle cevap verdi:

"Doğalgazın çıkartılma ve taşınma maliyetleri var. Rusya'dan gelen gazın bir kısmı Sibirya'dan çıkartılıyor. İran, Azerbaycan, bunların hepsinin bir maliyeti var. Biz konum olarak Irak'a daha yakınız. Eğer doğalgaz buradan gelirse taşıma maliyetinden kurutuluyorsunuz. Doğalgazla ilgili maliyetleri düşürmenin en önemli yolu budur. Irak, doğalgaz konusunda önce elektriğimi üreteceğim sonra ihraç edeceğim kararı aldı. Biz gelecek gazın hepsini Türkiye'de tüketmeyi düşünüyoruz. Bu 2016-2017 ya da 2018'de olabilir. Oradan gelecek gaz Türkiye'nin tükettiğinin 5'te 1'ine denk gelecek bir rakam olacak. Biz doğalgazı 5, petrolü 12 ayrı ülkeden alıyoruz. Ülke ve güzergah çeşitliliğini artırıyoruz. Irak'tan doğalgaz almayla birlikte diğer ülkelerden alığımız miktarları da dengeleyeceğiz."

Telefon dinlemeleri ile ilgili ise Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Bugün birbirinin mahremine ulaştığı izlenildiği algısıyla yaşıyorsunuz. Böyle bir paranoya oluştu maalesef. Ben dinlenmeme şaşırmam. Ben her işimde şeffaf olan birisiyim. Benim konuşma metinlerimde değişiklik olmaz. Ben zihnimde çifte muhasebe tutmuyorum. 17 Aralıkla beraber son 2 ay içinde Türkiye'nin geldiği nokta normal midir? Bu duruma kim üzülüyor, kim seviniyor. Ben şahsen üzülüyorum. Biz bütün bu olumsuzluklara rağmen yolumuza, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ekonomik büyümememizi sürdürüyoruz."

KAYNAK: İHA