Kredi kartına da uyarı konulsun

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kredi kartı borçlanmaları nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olmasının ardından ilginç bir öneri sundu.

Kredi kartına da uyarı konulsun
Kredi kartına da uyarı konulsun
GİRİŞ 14.01.2014 10:37 GÜNCELLEME 14.01.2014 10:37

Kredi kartı borçlanmaları nedeniyle çok sayıda kişinin mağdur olması, uzmanların 'kredi kartı kullanma olgunluğu' sağlanması önerisini gündeme getirdi.

KREDİ KARTI İNSAN BEYNİNE ETKİ EDİYOR

Kredi kartı kullanımında insan beyninin işleyişine dikkat çeken Psikiyatr Nevzat Tarhan, dürtü bozukluğu olanların 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamadıklarını belirterek aceleci, sabırsız ve hiperaktif davranışlar sergilendiğini ifade etti. Tarhan, kredi kartlarının üzerine tıpkı sigarada olduğu gibi uyarıcı yazılar yazılabileceğini söyledi.

Kredi kartı kullanımına bağlı olarak pek çok aile dramının ortaya çıkması yeni tedbirler alınmasına gündeme getirdi. Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişiklikle kredi kartlarına en fazla 9 ay taksit zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda gıda, yemek ve akaryakıt harcamalarında taksitlendirme yapılamayacak. Yeni uygulama 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

SİGARA GİBİ UYARICILAR OLSUN

Yasal önlemler yanında uzmanlar bazı uyarıcı yönlendirmelerin de bu konuda bilinç oluşturabileceğini belirtti. Bu konuda en dikkat çeken teklif, aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü olan Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan geldi. Tarhan, tıpkı sigara paketleri üzerinde olduğu gibi kredi kartlarının üzerinde de uyarıcı ifadeler bulunabileceğini söyledi. 'Kredi kartı kullanma olgunluğunun sağlanması gerekir.' diyen Tarhan, insanların günümüzde bütçelerine göre borçlanmadıklarını, ve bu nedenle de acil bir şekilde bütçe kültürü oluşturulmasının önemine işaret etti.

10 YAŞINDA BU KAVRAM ÖĞRENİLMELİ

Tarhan, 'Biz, çocuk 10 yaşına geldiğinde bütçe kavramının oluşturulmasını savunuyoruz. Eğer bütçeyi kullanmayı öğrenebilirse kişi, ileride kredi kartı kullanımını da kontrollü bir şekilde yapar. Bu küçük yaşta öğretilmeli. Para kullanmak zaman yönetimi gibi önemli ve de yönetilebilmeli. Sermaye iki türlü olarak bilinir. Biri kazanılan sermaye diğeri de tasarruf edilen sermaye. Parayı Tasarruf etmek de bir birikimdir. Tasarrufu maalesef popüler kültürün etkisiyle kaybettik.' dedi.

KREDİ KARTININ PSİKOLOJİSİ

Tarhan, kredi kartı kullanırken insan beyninin nasıl hareket etiğini anlatırken 'Kişilik yapısında dürtü kontrol bozukluğu olanlar 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamıyor. Bu durum beynin ön bölgesinin gelişmemiş olmasıyla alakalı. Aceleci, sabırsız ve hiperaktif davranışlar gösterebiliyorlar. Bir istek uyandığında kişi o isteği ihtiyaç gibi algılıyor. Onu giderme, karşılama arzusu uyanıyor. Ve kişi 'dur, düşün ve eyleme geç'i yapamıyor. Hemen eyleme geçerek alışveriş yapıyor.' diyerek kredi kartı kullanımının psikolojisini ortaya koydu.

Çözüm için ilginç bir tavsiyede bulunan Tarhan, kredi kartının sanal olarak parayı satın aldığını belirterek insanların bu nedenle paralarını cebinde sandıklarını dile getirdi. Tarhan, 'Kredi kartı kişinin borçlanmasına yöneliktir. Adı üzerinde kredi. Ödediği zaman bir karşılığı oluyor. Kredi kartı para değil kolaylıktır diye kredi kartlarının üzerine o nedenle yazılmalı. Nasıl ki sigara kutusunun üzerine sağlığa zararlı yazılıyor, benzer uyarılar kart üzerine de yazılmalı. Bu durumda beyindeki ödül ceza sistemi sağlıklı çalışmıyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişi kişi sanal olarak görüyor ama gerçek. İnternete giriyorsunuz fon transferi yapıyorsunuz. Algı yönetimini bozuyor kredi kartı. Kişilere somut algı olmadan soyut algıyla zarar verdiriyor. İnsan o an sonunu düşünemiyor. Sonuçları göz önüne almadan dürtüsel davranışa yöneliyor. Uyarıcı yazılar etkili olur. Hatta bu alanda kamusal spotlar da yapılmalı. Henüz olgunlaşmamış kişiye kredi kartı vermek doğru değil.' deye konuştu.