'Ortalık yatışınca çok hızlı toparlanırız'

Maliye Bakanı Şimşek, Twitter'dan piyasaları rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Temeller sağlam. Kurdan enflasyona geçişkenlik düşük kalacak. Ortalık yatışınca toparlanma çok hızlı olacak” dedi

'Ortalık yatışınca çok hızlı toparlanırız'
'Ortalık yatışınca çok hızlı toparlanırız'
GİRİŞ 30.12.2013 03:29 GÜNCELLEME 30.12.2013 03:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son siyasi gelişmelerin etkisiyle büyük çalkantı yaşayan Türkiye piyasasını rahatlatacak mesajlar verdi. Şimşek, önceki gece resmi Twitter hesabından yolladığı Türkçe ve İngilizce mesajlarla, son yaşananların ekonomiye etkisinin sınırlı kalacağını ve Türkiye'nin önümüzdeki yıl hızlı bir çıkış yaşayacağını söyledi. Şimşek, döviz kuru ve ekonomi hakkındaki Türkçe tweet'lerinde şu mesajları verdi:

- Genel olarak makroekonomik temeller sağlam. Kurdaki hareket cari açıkta bir düzeltme getirecek. Zayıf talep enflasyon artışını sınırlar.

- 2008 ve sonrası dönemde olduğu gibi felaket tellallarını hayalkırıklığına uğratacağız. Maliye politikasında manevra alanımız var.

- Büyüme bir miktar yavaşlasa da mart sonrasında toparlanır. Milletimizin güçlü desteği devam ediyor. Bu, en belirleyici faktör olacaktır.

- Karşı karşıya olduğumuz sıkıntılar büyük ölçüde piyasalarda fiyatlanmıştır. Ortalık yatışınca toparlanma çok hızlı olacaktır. Temeller sağlam.

- İç talep zayıflayacak. Firmaların fiyat artırma gücü çok sınırlı olacak. Dolayısıyla kurdan enflasyona geçişkenlik düşük kalacak.

ÖZELLEŞTİRME HIZLANACAK

Bakan Mehmet Şimşek, önceki gece Türkçe mesajların ardından İngilizce yazdığı tweet'lerde ise yabancı yatırımcılarla şu yorumları paylaştı:

- Türkiye'nin makroekonomik temelleri sağlam. Bankacılık sektörü sağlıklı. Güçlü kamu maliyesi, şoklara karşılık vermek için önemli alan sağlıyor.

- Evet, zorlu bir iç ve dış arka planla karşı karşıyayız. Ancak oldukça olumsuz bir senaryo büyük ölçüde fiyatlandı.

- Zayıf kurun enflasyona etkisi sınırlı olacak. Zayıflayan bir iç taleple birlikte şirketlerin fiyat artırma gücü azaldı.

- Liradaki zayıflık cari açıkta önemli bir düzeltmeye yol açacaktır. Yavaşlamanın geçici olması muhtemel.

- 2014 bütçesi oldukça muhafazakâr gelir varsayımları üzerine kuruldu. Kamu sektörü borçlanma gereksinimlerini azaltmak için özelleştirmelere hız vereceğiz.

- Ana ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği toparlanıyor. Arap Baharı daha yıkıcı olamaz. 2008 yılında olduğu gibi felaket tellallarını tekrar hayalkırıklığına uğratacağız.

- Hepsinden önemlisi, Ak Parti'ye yönelik halk desteği güçlü olmaya devam ediyor. Bu nedenle siyasi istkrar tehlikede değil. İnsanlar akıllı.

YORUMLAR 1
  • metehan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş hazır. vatandaş hazır. açtı bekliyor ekonomiyi düzeltmeniz için
    Cevapla