Apple, 2 mağazayı işgal etti

Apple Store İstanbul'un açılışı sürekli ertelenirken, son darbeyi ayakkabıcılar yedi.

Apple, 2 mağazayı işgal etti
Apple, 2 mağazayı işgal etti
GİRİŞ 07.12.2013 09:20 GÜNCELLEME 07.12.2013 09:20

Zorlu Center'daki mağazanın yapımı sürerken, Apple 3 dükkânı depo olarak kullanıyor. Söz konusu dükkânları kiralayan Derimod ve Aldo, Apple ile yapılan sözleşme gereği Apple eşlayarını alana kadar beklemek zorunda.

Türkiye'de uzun süre mağaza açmayan ve tüketicinin yoğun talebiyle karşılaşan Apple, Zorlu Center ile iddialı bir açılış yapacak. Ancak, Zorlu Center'daki üç mağazanın açılışı da Apple yüzünden gecikiyor. Apple, yaptığı anlaşma çerçevesinde açılana kadar yanındaki 3 dükkanı da kapattı. Söz konusu mağazalar Derimod ve Aldo'ya ait. Diğer mağaza ise henüz kiraya verilmemiş. Resmi olarak açılışı yapılmayan Zorlu'da markalar hazır olduklarında mağazalarını açıyorlar. Ancak Derimod ve Aldo, mağazalarını Apple depo olarak kullandığı için beklemede. Her iki marka mağazalarına kavuşamadığı için kira ödemiyor.

AVRUPA'NIN EN ÖZELİ OLACAK

İstanbul Apple Store'un 2013 yılı içerisinde açılması bekleniyordu. Ancak, Avrupa'nın en iddialı mağazalarından biri açmaya niyetlenen Apple için hazırlık süreci planlanandan uzun sürdü. Tüm dekor ve alt yapısını rahat kafayla yapmak isteyen Apple, malzemelerini AVM'deki komşusu 3 mağazaya depoladı. Daha sonra mağazayı kiralayanlar da bu şartları bilerek sözleşmeyi imzaladı. Apple Store'un 2014 Ocak'ta açılması bekleniyor.

ÜÇÜNCÜ KÜBİK CAM TAVAN

New York'un meşhur Beşinci Caddesi'ndeki Apple Store, cadde üzerindeki cam kübik tavan ile hemen fark ediliyor. Kübik cam kulübeden dev mağazaya iniliyor. Apple İstanbul, dünyadaki cam kübik tavanlı üçüncü Apple Store olacak. 2000 mektrekare büyüklüğündeki mağazanın yapımı hâlâ sürüyor.

Türkiye 15'inci ülke

APPLE, ürünleri tüm dünyada satılsa da perakendecilikte pek çok klişeyi yerle bir eden Apple Stroe konseptini sadece 14 ülkeye taşıdı. ABD ve Kanada'nın dışında Amerika kıtalarında başka mağazası yok. Japonya, Çin ve Hong Kong ile Uzakdoğu'da; İngiltere, İtalya, İsviçre, İspanya, Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç ile Avrupa'da; ve Avustralya'da Apple Store'lar bulunuyor. Toplam mağaza sayısı ise 410. Apple, 171 milyar dolar cirosuyla parmak ısırtırıyor.

Online'ı nazar boncuğuyla açmıştı

Uzun süre Türk tüketicinin, “Mağaza açmıyor, online mağazaya bile tenezül etmiyor” diye şikayet ettiği Apple, 31 Ekim'de sürpriz yaparak online mağazasını açmıştı. Türkçe mesajların yazılı olduğu ürünler ve tamamen Türkçe site heyecan yaratmıştı. Türkiye'ye özel nazar boncuklu iPhone ve iPod Touch kılıfları da dikkat çekmişti. Tüm Apple ürünlerinin satılacağı Apple Online Store ile, şirketin mağaza açtığı 38'inci ülke Türkiye oldu.

Açamamak avantaj

APPLE nedeniyle mağaza açamayan Derimod ve Aldo'nun durumunu değerlendiren bir sektör uzmanı şöyle konuştu: “Mağazalarda Apple'ın eşyaları durdukça kira ödemiyorlar. Zaten diğer üçüncü dükkan henüz kiraya verilmemiş. AVM'lerin oturması zaman alır. Zorlu da oturana kadar birkaç ay kira ödememek bir marka için ancak avantaj sayılır. Zaten bu AVM'ye asıl insan trafiğini Apple Store ve sinemalar getirecek. Şubat'a kadar kira ödememek, her iki marka için de tasarruf.”