LPG'ye rekor zammın nedeni belli oldu

LPG fiyatlarına yapılan 30 kuruşluk rekor zammın nedeni belli oldu. İşte fiyat artışındaki neden?

LPG'ye rekor zammın nedeni belli oldu
LPG'ye rekor zammın nedeni belli oldu
GİRİŞ 03.12.2013 16:16 GÜNCELLEME 03.12.2013 16:44
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

LPG fiyatlarına bugün yapılan şok zammın arkasından Suudi Arabistan çıktı. Sektör yetkililerinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, Suudi Arabistan'ın devlet şirketi Saudi Aramco'nun LPG'nin hammaddeleri olan propan ve bütan fiyatlarını Aralık itibariyle sert şekilde yükseltmesinin ardından Türkiye'deki dağıtımcılar da LPG fiyatlarına büyük bir zam yaptı.

Saudi Aramco, Aralık kontratlarında propan fiyatını ton başına 225 dolar artırarak 1,100 dolara, bütan fiyatını ise ton başına 310 dolar artırarak 1,225 dolara çıkarttı. Bu durum Akdeniz çanağındaki tüm LPG ihracatçılarının da fiyatlarını yükseltmesine neden oldu.

Bir sektör yetkilisi, söz konusu artışın Türkiye'deki tüketicilere yansımasının da şirketlere göre farklılık arz etmekle birlikte, 12 litrelik tüpte 7 TL, otogazın litresinde ise 30 kuruş zam anlamına geleceğini söyledi.

Aynı yetkili, "Artış Suudi Arabistan'ın beklenmedik bir oranda zam yapmasından kaynaklanıyor. Bu zam da tüm Akdeniz piyasasındaki fiyatları tetikledi" dedi.

Türkiye LPG piyasasının hammadde alım fiyatı açısından Cezayir'in Sonatrach firmasının fiyatlarını dikkate aldığını belirten yetkili, "Bu fiyat da kartel konumundaki Suudi Arabistan'ın fiyatını artırması nedeniyle yüzde 27 oranında yükseldi" dedi.

Türkiye, LPG'yi ağırlıklı olarak Cezayir'den ithal ediyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da EPDK'nın kuruluş yıldönümü toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine "LPG zammı serbest piyasa mekanizması içinde gerçekleşti" dedi.

YORUMLAR 31
  • oku yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    Buraya gelerek, hükümete bu TÜRDEN maddi sebeplerle oy vermeyeceğini yazanlara, bu yüzden mutsuzluğunu beyan edenlere sesleniyorum. cebiniz için, menfaatleriniz için, günlük kazanımlarınız için, kendi menfaatleriniz için kullandığınız O oyları alın BAŞINIZA ÇALIN! Sizin şahsi, çıkarlarınız ve mutluluklarınız bu memleketin geleceğinden daha değerli değil heralde! Hangi saiklerle oy kullandığınızı bu şekilde, burada ifşa etmekle, ancak mayanızın hamulesini beyan etmiş oluyorsunuz! Bu mayalara da, 80 yıldır çakılmamış bir tek çivi pekala mustehaktır!
    Cevapla
  • Erzurumlu 10 yıl önce Şikayet Et
    ???. afedersiniz de devlet bu parayı kime ne zaman dağıttı?bizim neden haberimiz yok.Sonra diğer arkadaş rahat ol haberi okuyoruz.zam neden gelmiş öğrendik öğrendik de yüzde 60dan fazla vergi alıyor devlet.Heralde sen de bunu biliyosundur.
    Cevapla
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    OSMAN KABAKTEPE YORUMUNLA KABAK TADI VERMİŞSİN.... Herkesi kendin gibi mi sanıyorsun.Nerede o 5 yaşında ki otomobiller.Nerede o bavul bavul paralar.Onu o paraları cebe indirenlere sor.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. israil emir hizmetkarlarına konferans yöntemi ile akıl veriyor takdik veriyor .. daha önce verilen talimatlar dogrultusunda sudiler zam yapıyor ne acı tablodurki bu yapılan zamda günah keçisi hemen hazır .. bu kadar acımasızca olmak dan rabbime sığınırım . dün osmanlı devleti topraklarına sahip olsa idik bugun bunları konuşmazdık . ŞEYTAN BAGIRIYOR VARMI CENNETİNİ DUNYALUK NİMETLERİNE DEYİŞTİREN . başörtü yapılanlar küçümseyenlere söylenecek ne olabilir rabbim hidayet nasip etsin .. benim inançım bana sizin dünyalınız size benim mabedime deyerlerime inançlarıma dil uzatmayın dünyada sizlerin cehennemde sizlerin olsun ..
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Sizi anlamak mümkün değil ey yorumcular. Arabistan akaryakıta zam yapmış, bu yüzden bizim lpgye de zam geldi. Siz haberi gerçekten okuyor musunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle