Başbakan Erdoğan: Hedef 100 milyar dolar

Rusya-Türkiye 4. Üst Düzey İşbirliği Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eş başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Erdoğan Rusya ile ticaret hacminde hedeflenen rakamı açıkladı.

Başbakan Erdoğan: Hedef 100 milyar dolar
Başbakan Erdoğan: Hedef 100 milyar dolar
GİRİŞ 22.11.2013 12:58 GÜNCELLEME 22.11.2013 13:32

Başbakan Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Rusya-Türkiye 4. Üst Düzey İşbirliği Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eş başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Salih Kapusuz, Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve diğer ilgili yetkililer katıldı.

İki ülkenin, ekonomik alanda yaklaşık 35 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Tabi son yılda ilk 9 ayda bir düşüş söz konusu, bu da herhalde ekonomik gelişmelerin dünyadaki tesirinden kaynaklanıyor olsa gerek. Fakat tüm bunlara yönelik bizim bir hedefimiz var malum, o da 2020'de 100 milyar dolar hedefine ulaşabilmektir. Bu hedefe kilitlenmemiz halinde, ilgili, sorumlu arkadaşlarımızın yoğun çalışmaları ile inanıyorum ki, bu konuda hazırlar, sürekli kendilerini teşvik ediyoruz, birçok alanlarda kendilerine bu teşviğimizi sürdürüyoruz" dedi.

"SİBER BANK'IN TÜRKİYE'YE GELMESİ İLİŞKİLERİ FARKLI BİR KONUMA TAŞIDI"

Erdoğan, "Finans alanında özellikle Siber Bank'ın Türkiye'ye gelmiş olması aramızdaki bu ilişkileri çok daha farklı bir konuma taşımış oluyor. Bugün Bankalar Birliğimizin Başkanını da yanımızda getirdim. Türkiye'nin en büyük bankası Ziraat Bankası'nın Genel Müdürü de burada. Herhalde artık birlikte görüşmelerinizi karşılıklı olarak yapmış olacaksınız, ki bu dayanışma da gerek Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki yatırımları açısından olsun, gerek bizim buradaki yatırımlarımız açısından olsun geleceğe yönelik bir perspektif ortaya koyacaktır" şeklinde konuştu.

"TÜRKLER'İN RUSYA'DA YATIRIMLARI 10 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Başbakan Erdoğan, "Tabi bir diğer adım, bu da çok çok önemli, yatırımlar konusunda Türkiye'den buraya gelip, buradaki birçok yatırımın altına imzasını koyan firmalarımızın toplam yatırım bedeli 10 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Ve bugün ikili görüşmemizde de Türkiye-Rusya arasındaki konuları A'dan Z'ye ele alma imkanımız oldu" dedi. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Kültürel alanda, aynı şekilde Rusya'nın İstanbul'daki kültürel etkinliği gerçekten çok ses getirdi. Bundan sonraki süreçte bizim de burada atacağımız adımların ses getireceğine inanıyorum. Ankara'da Rusya Federasoynu'nun bir kültür merkezi kurması olayına her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu özellikle söylemek istiyorum. Biz de Moskova'da Yunus Emre Kültür Merkezi'ni kurmak istiyoruz. Bu şekilde kültür merkezlerimizin de birbirleri ile olan dayanışması çok daha farklı bir konuma ulaşacaktır.

Turizmde Rusya Federasyonu'ndan ülkemize gelenlerin sayısı 4 milyona ulaştı ki, biraz daha gayret edilirse, birinci sıraya Rusya'dan gelen dostlarımız çıkacaktır. Bu tabi halklarımızın kaynaşması için çok çok önemli .Temennim odur ki, Türkiye'den Rusya'ya gelen vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün daha da artsın. Bu kültürel etkinlikler vasıtasıyla artacak diye düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanım da zaten bu seyahatte bizimle beraber ve bu çalışmaları karşılıklı olarak yürüteceklerdir."

"BÖLGEDE RUSYA VE TÜRKİYE OLARAK ÜZERİMİZDE ÖNEMLİ YÜKLER VAR"

"Bölgede şu anda Rusya ve Türkiye olarak üzerimizde önemli yüklerin olduğuna inanıyorum. Gerek Azerbaycan-Ermenistan arasındaki konularda, gerekse Suriye ile ilgili konularda, Irak'taki gelişmelerde müşterek atabilecek adımlarımızın olduğuna inanıyorum. Bu konularda yaptığımız görüşmelerin geleceğe yönelik iyi bir çerçeve oluşturması temennisiyle ben 4. Üst Düzey İşbirliği Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."

KAYNAK: İHA