Bekar memura evlenme yardımı!

Hükümet ile memurlar arasında yapılan görüşmelerde evli olan memurlara verilen yardımdan sonra bekar memurlara da evlilik yardımı verilmesi gündemde.

Bekar memura evlenme yardımı!
Bekar memura evlenme yardımı!
GİRİŞ 01.09.2005 14:25 GÜNCELLEME 01.09.2005 14:25

Dünden bugüne Tercüman gazetesi yazarı Can Aksın'ın yazısı


Bekar memura müjde, evlenme desteği geliyor

Nihayet hükümet ile memur sendikaları arasında toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Gerçi sendika başkanları pek 'memnun' kalmasalar da, sonuçta bir anlaşmazlık çözüldü. Yapılan anlaşmayla, en düşük memur maaşı 750 milyon lira ya yükseldi. Ancak, sendikasız ve bekar olduğu için aile yardımı alamayan memurların maaşı, o kadar yükselmedi. Onlar 649 milyon lirada kalacak.
'Aile yardımı' eşi çalışmayanlara ve 2 çocuğa kadar verilebiliyor. Üçüncü çocuk olsa da yapılan yardım artırılmıyor. Yani memurlara, '2 çocuk yeter, çok çocuk yapmayın' deniyor.
Benim kafam burada, berkar memura neden yardım yapılmadığı konusuna takıldı. 1 milyon 800 bin memurdan, ancak
680 bini aile yardımı alıyor. Geriye kalanlar, ya eşleri çalıştığı için ya da bekar oldukları için bu yardımdan yararlanamıyorlar. Oysa memur kızlarımız yuva kuramamaktan şikayetçi. Evlenecek adam yok.



'Koca bekliyorlar' demiyelim ama, şansları pek açık değil. Onlarla evlenecek bekar erkek memurlarımız, aldıkları 649 milyon lira ile nasıl yuva kursunlar. Demek ki, 'aile yardımını' aileyi oluşturmadan önce vermek gerekiyor. Hem bekar kız memurlar, hem de bekar erkek memurlar, 'yuva kurmak' için belli bir süre 'evlilik yardım' almalılar. Ancak o zaman, evlenmeye cesaret edebilirler.


Bu konuyu KanuSen Başkanı Bircan Akyıldız'a sordum. 'Neden bekarlara evlilik yardımı istemiyorsunuz?' dedim. İlginç buldu. 'Hiç aklımıza gelmemişti' dedi. 'Önümüzdeki dönem bekar memurlarımız için bu isteği gündeme getireceğiz, onlara evlenme desteği isteyeceğiz' sözünü verdi. Bekar memurlara benen duyurması. İste k KamuSen Başkanı Bircan Akyıldız'dan gelecek, karşılığını, 'kutsal aile' kavranına inanan ve aileye destek veren hükümet gösterecek. Bekar memur kızlarımız evlerde oturup, koca beklemekten, bekar erkek memurlarımız ise kahve köşelerinde oyun oynamaktan kurtulacaklar.