Sikorsky anlaşması tamam! Dikkat çeken rakam

3 yıldır devam eden pazarlıklar sonucunda ABD'li Sikorsky ile 109 helikopter alımı konusunda anlaşma imzala aşamasında. Çin ile Türkiye'nin uzun menzilli füze sistemi görüşmelerine en çok tepkiyi gösteren ABD'nin bu kararın ardından yüzü gülmeye başladı.

Sikorsky anlaşması tamam! Dikkat çeken rakam
Sikorsky anlaşması tamam! Dikkat çeken rakam
GİRİŞ 22.10.2013 09:38 GÜNCELLEME 22.10.2013 11:06
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzelerini 3,5 milyar dolarla Çin'den alma kararının ardından "Türkiye, ABD'ye sırtını çevirdi" tartışmaları devam ederken, önümüzdeki günlerde ABD'li Sikorsky firmasıyla 3,5 milyar dolarlık bir sözleşme imzalanacak. Türkiye'nin en uzun soluklu ihalelerinden biri olan "genel maksat helikopteri" programında ABD ve İtalyan üreticileri arasındaki rekabette kazanan ABD oldu. Sikorsky Askeri Sistemlerden Sorumlu Başkanı Samir Mehta, "Bu anlaşma önümüzdeki 30 gün içinde bütünüyle imzalanacak. Program kapsamındaki tamamlanmış helikopterin tesliminin 2018 yılında olması planlanıyor" dedi.

STRATEJİK HAMLE: ABD'NİN YÜZÜ GÜLDÜ

Türkiye'nin Çin'den uzun menzilli füze almasına karşı çıkan NATO'ya ve ABD'ye karşı stratejik oyun. Erdoğan katıldığı bir canlı yayın programında Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde neden Çin'i tercih ettiklerini şöyle açıklamıştı: "En uygun ve düşük fiyatı Çin verdi. Bunların yanında Çin bir de ortak üretime evet dedi. Diğer ülkeler ortak üretime hayır dedi. Onun için diğer ülkeleri çıkardık. Çin en erken bunun üretimini teyit etti. Sürede yüzde 50 fark var. Konuyla ilgili puanlamalar yapıyor. Genelkurmay Başkanımız ve Savunma Bakanımız ile Çin'i bu işe daha uygun gördük. NATO'nun söyledikleri hilafeti hakikattır. NATO'nun ülkelerinde Rus füzelerinin olduğunun kaydı vardır. 7-8 ülkenin askeriyesinde Rus füzeleri var bunlar dosyalarımda mevcut."

ABD'nin bu açıklamalardan dolayı çok rahatsız olduğu yaptığı açıklamalar ile açıkça belli oluyordu. Ancak Türkiye'nin son hamlesi ile ABD'nin yüzü gülmeye başladı. İşte Türkiye'nin 3 yıldır izlediği stratejik hamle...

109 HELİKOPTER ÜRETİLECEK

İmzalanacak sözleşmeyle Türkiye, Sikorsky firması ile ortak olarak 109 adet "genel maksat helikopteri" üretecek. Helikopterler Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na verilecek. Helikopterler, muharebe arama/kurtarma ve yangınla mücadelede kullanılacak. Gerekli görüldüğü takdirde diğer sivil kurumlar için de helikopter üretilebilecek.

DİKKAT ÇEKEN RAKAM

ABD'li Sikorsky firması ile 2010'da "görüşmelere başlama kararı" alınmıştı. Ancak Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Sikorsky firması arasında yaklaşık 3 yıldır süren sözleşme görüşmelerinde çok sayıda çıkmaza girilmişti. "Sözleşme görüşmelerinin iptal edilmesi" noktasına kadar gelen müzakerelerde geçtiğimiz günlerde sonuca varıldı. ABD'li firma ile imzalanacak 3,5 milyar dolarlık helikopter anlaşmasının maliyetinin de Çin'den alınacak füze sistemlerinin maliyetiyle aynı olması dikkat çekti.

ORTAK ÜRETİM YAPILACAK

Türkiye ile ABD arasındaki kritik anlaşmanın ardından sürecin nasıl işleyeceği de ortaya çıktı. Buna göre, ASELSAN, helikopterin en kritik elektronik sistemi olan kokpiti tamamen milli imkanlarla üretecek. TAI de helikopterin kritik parçalarının ve gövdesinin üretiminde büyük rol oynayacak. Bunun yanında çok sayıda yerli firma da helikopterin üretimi konusunda destek verecek.

İZİNLE SİLAH TAKILACAK

Proje kapsamında "genel maksatlı" üretilen helikoptere silah takılmasıysa ABD hükümetinin izniyle mümkün olabilecek. Bu konuda ilk önce, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecekteki ihtiyaçlarına, ardından da ABD'den alınacak teknik onaya bakılacak.

YORUMLAR 15
  • - mert - 10 yıl önce Şikayet Et
    Selim Can madem sordun benin cevap vermeye calisayim. abd ne kadar para basarsa bassin. bu cok basilan paralar piysaya ulastiginda dolar enflasyonu olusuyor. yani degeri azaliyor. nitekim o basilan paralar dünya piyasasina karisiyor. ama abd ne kadar dolar saklarsa ve piysadan men ederse (tabiiki balans ayari yaparak) dolarin o kadar degeri artiyor. su denklemi unutma: ne kadar dolar piyasaya sürülürse gelismekte olan devletlere faydasi olur. abd bunu pek istemez herhalde ?!
    Cevapla
  • Selim Can 10 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadığım şey!. Trilyon dolarlarla bütçesi olan ve karşılıksız para basabilen ABD gibi bir devletin 3,5 milyar dolarla nasıl da yüzünün gülebildiğidir. Varsa bilen söylesin...
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a re re. tamamlanmış helikopterin tesliminin 2018 yılında olması planlanıyor" diyor haberde . sikorskyler için 2018'e kadar mı beklenecek . Şirket üretimi biten helikopterleri, 2şer 3er 5er yollasın 2018'e kadar da .
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a re. Şu başbakanın konuşmalarının orada bir yansıması olmayacaktır muhtemelen, sebebi bir karartma yapılacaktır . 2-3 gündür başbakan konuşuyor, abd'nin acaba önemli haber organlarında bu konuşmalar haber olarak varmı ? Olsaydı muhtemelen Nato'da herhangi bir açıklama yapamayacaktı ... Sikorsky, awacks şirketinin patronlarını konuştur . Ben o paranın onda biri ile tüm senatoyu konuştururdum .
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a. Gerçekten siyaset bilmeyen bir başbakanımız var, ticaret yaptım diyor ama ondan da anladığını sanmıyorum . Madem yakın zaman da 109 helikopter alma durumun var, ararsın sikorsky şirketinin başkanını, bir danışıklı dövüşe davet edersin . Adam çıkar türkiyenin nasıl dost ve müttefik bir ülke olduğunu, abd silah sanayinin türkiye ve benzeri ülkelerle yapmış olduğu anlaşmalarda, hep teslimatları geciktirdiğini, nato üyesi olmasına rağmen bir füze savunma sistemi olmadığını, bu yüzden 109 helikopter alımının da tehlikeye girebileceğini, çün abd'nin silah sanayii konusundaki yaklaşımlarının mafyatik olduğunu hemde başbakan gibi, türk kamuoyuna değil, çıkar dünyanın en önemli tv kanallarına, en saygın gastecilerine, gazetelere söyler .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle