Körfez ülkelerinden dev işbirliği

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'nin hızla artan nüfus ve su ihtiyacını karşılama amacıyla 10,5 milyar dolara mal olacak ortak su temin ağı kurmayı planladığı bildirildi.

Körfez ülkelerinden dev işbirliği
Körfez ülkelerinden dev işbirliği
GİRİŞ 30.09.2013 18:19 GÜNCELLEME 30.09.2013 18:19
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yerel medyaya göre Körfez ülkeleri yöneticileri Arap Denizi ve Umman Körfezi sularını kullanacak ve Umman'a inşa edilecek dev su arıtım tesisleri için anlaşmaya vardı.

Proje çerçevesinde üye ülkelerde su sıkıntısı yaşanması halinde kurulacak boru hatları ile Umman'daki tesislerden ihtiyacı olan ülkeye arıtılmış su gönderilecek.

Proje üç safhadan oluşacak ve birinci safha 2,7 milyar dolara mal olacak. Bu hat ile bölge ülkeleri boru hatlarıyla birbirine bağlanacak. Yaklaşık 4 milyar dolarlık ikinci safhada Umman'ın Sohar şehrinde su arıtım tesisi inşa edilecek. Üçüncü safha ise 3,8 milyar dolara mal olacak ve yine Umman'ın Aşkara şehrinde başka bir su arıtım tesisi kurulacak.

Bunun yanı sıra fizibilite çalışmaları için 3,6 milyon dolarlık ihalenin Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Araştırma ve Stratejik Çalışmalar merkezine verildiği kaydedildi.

Uzmanlar, Körfez ülkelerinde nüfusun hızla artması, yaz aylarının uzun sürmesi, kurak iklim ve bölgede yaşayan insanların su tasarrufu konusunda yeteri kadar bilinçli olmaması neticesinde yakın zamanda ciddi su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Bahreyn'de kullanılan temiz suyun üçte ikisi arıtma tesislerinden elde ediliyor.

YORUMLAR 2
  • İlker AKYOL 10 yıl önce Şikayet Et
    ATALARIMIZ. Hicaz demir yolunu yapmış. Biz neden su boru hattı yapıpda Körfez ülkelerine su satmıyoruz.
    Cevapla
  • MELİH 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYENİN PETROLU " SU ". Haberde okuduğum kadarıyla Arap ülkeleri su ihtiyacını 3 / 2 sini denizden karşılamakta körfez ülkelerine su ihracatı yapıla bilinirse yeteri kadar barajlar oluşturmak kaydıyla çok şükür ülkemiz 4 mevsimi de görmekte ve israfı önlediğimizde memleketimiz için büyük bir gelir demektir su ihracatı nasıl doğal gaz petrol borularla taşınıyorsa türkiye den de körfez ülkelerine su satışı yapılabilir körfez ülkelerin petrolü varsa bizde de su var bunu bence yetkililer düşünmeli ülkemizin mümkün olduğu her yere baraj yapılıp hem suyunu satar hem de barajdan elektrik elde etmiş olunur tabi bu benimki habere bakıp ta yapmış olduğum bir öneri onların petrolü varsa bizim yaşam kaynağı suyumuz var
    Cevapla