Doğum izni ve taşeronlar meclise geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamı, doğum izni ve taşeron işçiliği konularını kapsayan paketin TBMM'nin açılmasının ardından görüşülecek ilk tekliflerden olacağını söyledi.

Doğum izni ve taşeronlar meclise geliyor
Doğum izni ve taşeronlar meclise geliyor
GİRİŞ 23.09.2013 13:27 GÜNCELLEME 23.09.2013 13:27
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Geniş kitleyi ilgilendiren ve büyük beklentiler oluşturan paketin bir kazaya uğramaması gerektiğini belirten Çelik, teklifin Kasım ayında yasalaşması için çalışacaklarını vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 100 adet inceleme ve kontrol aracının teslim törenine katılan Bakan Çelik, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kadın istihdamı üzerine devam eden çalışmalarla ilgili son durumu Başbakan Erdoğan ile değerlendirdiklerini ve son Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele aldıklarını aktaran Çelik, konu üzerinde yapılan tartışmaların paketteki bilgilerin dışında gerçekleştiği için ciddiyet taşımadığını ifade etti. Çelik, "Sayın Başbakanımızla da biraraya geldik, değerlendirmelerimizi yaptık. Bu sadece kadın istihdamı değil, istihdamın diğer alanlarında da yaşanan bazı sorunlar olduğu için onlarla da bütünleştirerek, daha kapsamlı bir pakete dönüştürme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son EKK toplantısında da bu konuyu genişçe ele aldık. Nihayi olarakta bu taşeron işçilerin durumlarını da içine alacak kapsamlı düzenlemeyi Sayın Başbakanımızla bir kez daha gözden geçireceğiz. Ondan sonra TBMM'ye taşımış olacağız." diye konuştu.

İşverenlerin hassasiyetinin paketteki bilgilere dayalı olmadığını vurgulayan Çelik, konuşulan bilgiler çerçevesinde tartışıldığını bu yönüyle bir ciddiyet taşımadığını bildirdi. Bilgiye dayalı eleştiriler olması halinde onu dikkate alacaklarını ifade eden Çelik, amacın kadın istihdamında karşı karşıya olunan durumu herkesin bildiğini kaydetti. Doğumun çok önemli olduğunu, sağlıklı nesillerin çok önemli olduğunu aktaran Çelik, bu sürelerin dikkate alındığına işaret etti. Çelik, bunların derlenerek kaç hafta, kaç gün, ne kadar izin, yarı zamanlıdan kasıt nedir, anne ile çocuğun birlikte olması için ne kadar daha esnek olunması gerektiği gibi bilgilere dayalı değerlendirmenin önemine dikkat çekti.

Paketin Ekim ayı içerisinde meclise götürülecek ilk teklifler arasında olduğunu da bildiren Bakan Çelik, Meclis'e taşıdıktan sonra Kasım ayında da yasalaşmasını sağlama kararlılığında olduklarını söyledi. Çelik, geniş kitleyi ilgilendiren ve büyük beklentiler oluşturan paketin bir kazaya uğramaması gerektiğini belirtti.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI KADIN İSTİHDAMI İÇİN ÇALIŞACAK

Özel istihdam bürolarının kadın istihdamı için devreye gireceği yönündeki haberlerin aktarılması üzerine Çelik, bu büroların kendi işlerini yapabilmesi için bazı yasal boşluklar olduğunu belirterek, "Doğum neticesinde çocukla birlikte olduğu dönemde oluşacak zaman dilimini doldurmaya dönük farklı yöntemlerden birisi de var olan istihdam bürolarını, süreleri kısıtlı olmak kaydıyla kadının istihdamıha katkı sağlar mı diye masamızda olan konu başlıklarından birisidir." ifadelerini kullandı.

ŞEKER HASTALARINA MALULEN EMEKLİLİK

Şeker hastalarına malulen emeklilik getirilmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Çelik, şöyle konuştu:

"1970'den bugün özellikle tıbbi alanda hiç değişiklik olmadı desek doğrudur. Bu konuda çok önemli adımlar attık. 10 yıl çalışma koşulu var. 10 yıl çalışan bir vatandaşımız malulen emeklilik konusunda; organ nakli olmuşsa malulen emekli olabilecek. Bazı hastalıklarında kapsamı genişletildi. Şeker hastalıklarında 3 organın işlevinin bozulması yada 3 organında meydana gelebilecek sıkıntıları dikkate alarak malulen emekli olabilecek."

"EMEKLİLERE BANKA PROMOSYONU GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR"

Emeklilere banka promosyonu çalışmasında, bankalarla görüşmelere Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun da katılmasına gösterilen tepkilere de cevap veren Bakan Çelik, toplu sözleşmenin uzlaşma ile sonuçlandığına dikkat çekerek, bütçede ayrılan 5,5 milyar TL civarında beklenen zam 8 milyarın TL'nin üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. Görüşmelerde yetkili konfederasyonun Memur-Sen olduğunu kaydeden Çelik, yasa gereği yetkili sendikaların teklifleri üzerinde müzakereleri sürdürdüklerini bildirdi. KESK'in bir sendikası ile de onları ilgilendiren konular üzerinde görüşmeler yaptıklarını dile getiren Çelik, toplu sözleşme masasında görüşülemeyen banka promosyonu konusunun bankalarla görüşelerek çözüm bulunmaya çalışıldığını belirtti. SGK binasında banka yetkilileri ile biraraya geldiklerini anlatan Çelik, yetkili konfederasyonun talebini ileterek toplantıdan ayrıldığını ifade etti.

Bakan Çelik, bankalarla görüşmelerle ilgili olarak ise ilk görüşmenin yapıldığını, bir kez daha biraraya gelme durumun olduğunu, ancak bir rakam verilmediğini kaydetti. 122 milyar TL paranın söz konusu olduğunu ve bankaların ettiği karın ortada olduğunu bildiren Çelik, rakamsal olarak ne çıkacağı bundan sonraki toplantılarda belli olacağını dile getirdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapilacak yeni duzenlemeler.. Yapilan, yapilacak ve ileriye olan duzenlemelerin hepsi .AB uyum yasalari geregi isteniyor, on sponsor AB dir, diger AB ulkelerindeki gibi, amac pozitif ayrimcilik ile esitlik saglamak, Yalniz bu uygulamalara ozel sektor simdi uymayacak ama onlara tesfik verilecek, Ben AB ulkelerinde sirket kurma ve yonetme kursuna uzun sure gittim, Bu yuzden kadinlara zorla is verecekler, ozel sektor almak istemeyinde devlet dairelerine alacaklar, ustelik liyakat ve sinav sistemi bay pas edilim, bu sekilde uretmeden bir cok insana kisiye ozel statu ile maas verecekler,adina sosyal devlet diyecekler. yakin zamanda bunlarin benzerini adalet bakanliginda yapacaklar, yeni departman ve birim acilacak diye, bu sekilde bircok kuruma bayan, kadin yerlestirilecek, ustelik taviz verilerek, esitlik adinda yapilan uygulamalarla, bircok baba ve erkek issiz kalacak, ise girmek isteyen ise daha zorlukla karsilasacak ve emekli durumuda kesinlikle kadin lehine yapilacak esit olmayacak. Hepsi AB uyumu icin AB istiyor.
    Cevapla
  • MUSTAFA YILDIRIM 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE'DE ADALET DİYE BİR ŞEY YOK. MEMUR KIZI OLMANIN AVANTAJI Memurun eşi doğum yaptığında, memur olan kocasına, yasa gereği 10 gün “babalık izni” veriliyor. İşçinin eşi doğum yaptığında, işçinin yasal olarak bir gün hatta bir saat bile “babalık izni” hakkı yok. Nedenine gelince.. memur eşinin “doğum” yapması halinde, kocasına verilecek “babalık izni” ile ilgili yasal düzenleme var. İşçi eşinin doğum yapması konusunda yok. Oysa ikisinin de eşi doğum yapmış ve ikisi de baba! MEMURUN EMZİRMESİ DE FARKLI Doğum nedeniyle, “emzirme yardımı” olarak memura 184, işçiye 94 lira ödeniyor. “Süt izni” olarak, memur kadına ilk 6 ay için “üç saat”, sonraki 6 ay için 1.5 saat izin veriliyor. İşçi kadına ise bir yıl boyunca 1.5 saat izin veriliyor. İkisi de yeni doğan çocuk
    Cevapla
  • MUSTAFA YILDIRIM 10 yıl önce Şikayet Et
    5 SENEDİR AYNI PALAVRALAR. Aynı palavraları 5 sene daha dinleriz,hani sizin politikanızda verilen sözler tutulurdu ne oldu bu taşeronluk sorunu senelerdir,biri bana söylesin neden bizlerin sırtında şirketler kazanıyor,devlet bu şirketlere muhtaç mı?
    Cevapla
  • benazir kandemir muhcu 10 yıl önce Şikayet Et
    artık teşeronlarla ilgili hiçbirşey duymak istemiyorum. çünkü güvenim hiiç kalmadı ancak oyalama taktiği..
    Cevapla