Doğu ve Güneydoğu'yu 250 milyarlık yatırım bekliyor

Yıllardır terör olayları ile anılan ve yatırımcıların kaygıyla baktığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini, çözüm süreci ile oluşacak huzur ve güven ortamı sayesinde büyük yatırımlar bekliyor

Doğu ve Güneydoğu'yu 250 milyarlık yatırım bekliyor
Doğu ve Güneydoğu'yu 250 milyarlık yatırım bekliyor
GİRİŞ 22.09.2013 11:22 GÜNCELLEME 22.09.2013 11:22

Yıllardır terör olayları ile anılan, nüfusunun büyük bölümünün tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı ancak güven ortamının yeterince oluşmamasından dolayı yatırımcıların kaygıyla baktığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini, çözüm süreci ile oluşacak huzur ve güven ortamı sayesinde büyük yatırımlar bekliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde geniş mera ve çayır alanları bulunduğunu belirterek, güven ortamının oluşmasıyla bu alanların, tarım ve hayvancılığa açılacağını, bu sayede ekonomik kalkınmanın hızlı bir şekilde gelişeceğini ifade etti.

"250 milyar liralık bir yatırım bu bölgeleri bekliyor"

Yatırımların Doğu illerine gelebilmesi için bölgede huzur ve güven ortamının devam etmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, bölgeye yatırım yapmak isteyen çok sayıda iş adamı olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Huzur ve güven ortamı olmayan bir yere kimse gidip yatırım yapmak istemez. Devlet, teşvik etme çalışmaları yaptığı halde yatırımcı, güvenlik açısından kaygılı olduğu için gelip buralara yatırım yapmıyor. Çözüm süreci ile birlikte bu bölgelere yatırımlar gelmeye başladı bile. Bu yatırımlar, daha da gelmeye başlayacak. Çünkü ciddi bir talep var. Bu bölgelerde temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğu için çözüm sürecinin bu şekilde devam etmesi halinde yatırımcılar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ilk önce tarım ve hayvancılık sektörüne yatırım yapacak. Şu an 250 milyar liralık bir yatırım bu bölgeyi bekliyor. Bölgede huzur ve güven ortamı tamamen sağlandığı takdirde bu para buraya gelecek. Bu yatırımın bu bölgeye gelmesini, iş adamlarının ve diğer müteşebbislerin bu bölgede yatırım yapmalarını istiyorsak, bölgede huzur ve güven ortamının devam etmesi lazım."

"Bu bölgelere yatırım için ciddi bir talep var"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin, devlet tarafından öncelikli destekleme politikalarına tabi olduğunu ancak bu bölgelerde bugüne kadar güven ortamı oluşmadığı için hiçbir iş adamının gelip bu desteklemelerden yararlanmadığına dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Şimdi güven ortamı oluştu, bu ortamın devam etmesini istiyoruz. Bu ortamın devam etmesi durumunda bölgede tarım, hayvancılık, turizm, sanayi ve hizmetler sektörü çok hızlı bir şekilde gelişecektir. Buralarda hayvan popülasyonunda ciddi anlamda düşme varsa bu, güven sorunu olduğu içindir. Bu süreç böyle devam ettiği takdirde en başta tarım ve hayvancılık gelişecektir buralarda. Bu bölgeye gelmek isteyen iş adamları, ilk önce tarım ve hayvancılık sektörüne yatırım yapacak. Ağrı ve diğer Doğu ve Güneydoğu illerinde nüfusun büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor ancak devlet yatırımcılara destekleme fırsatları verdiği halde yatırımcı güvenlik sorunlarından dolayı gelip buralara yatırım yapmaktan korkuyor. Şu an iş adamları, ellerinde ciddi sermayelerle gelip buralara yatırım yapmak için bekliyor. Bu bölgelere yatırım için ciddi bir talep var. 250 milyar liralık bir para buralara yatırım yapmak isteyen iş adamlarının elinde. Bölgede huzur ve güven ortamı tamamen sağlandığı takdirde bu iş adamları gelip burada yatırım yaparak, bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaklar."

Bayraktar, çözüm sürecinin Ağrı'da başta tarım ve hayvancılık olmak üzere, turizm, sanayi ve hizmetler sektörünün gelişmesine de büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA