Bakan Yıldırım'dan hızlı tren açıklaması

Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray projesinin açılış programıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 20.09.2013 23:18 GÜNCELLEME 20.09.2013 23:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yıldırım, ''29 Ekimde Marmaray'ı açacağız. O programda bir değişiklik yok. Ama bu hatta Yüksek Hızlı Tren Projesi testlerine başlamış olacağız. Ondan sonra birkaç ay daha sürecek. Dolaysıyla yani hızlı trenin resmen açılışı 29 Ekim değil. Bunu düzeltmekte yarar var.'' dedi. 

Bakan Yıldırım ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Sanayi Odası tarafından Başiskele ilçesindeki bir otelde düzenlenen 'Kocaeli'de yapılan ulaşım altyapı yatırımları bilgilendirme toplantısı'na katıldı.

Toplantıda, AK Parti milletvekilleri Muzaffer Baştopçu, Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ve sanayiciler yer aldı.

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, otoyolların yetersizliğine vurgu yaptı. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ne kadar fazla yol, ne kadar demiryolu, o kadar yoğunlaşma demek. Bunu bilmemiz lazım. Şehirler, fabrikalar her şey yolların etrafında oluşuyor. Düşün dar bir şeridiniz var. Anadolu'ya açılan kapı burası. Topu topu 30 kilometreyi aşmayan bir bant. Onunda bir kaç kilometresini kullanıyorsunuz. Kocaeli bir şişe boynu. Tabii burada yapılanma olunca, 13 OSB olunca, toplam belki de bir kaç kilometre alanda bunlar. Doğal olarak altyapıyla ilgili sorunlarımız ön plana çıkıyor. Bu bir durum tespiti. Şikayet etme makamında değiliz. İktidarın siyasetin görevi çözüm üretmektir. Sızlanmak asla değil, 11 yıldır da hiçte öyle olmadı. Hep çözüm odaklandık, üretmek için var gücümüzle çalıştık."

Yıldırım, sorunun ana güzergahlara erişim sorunu olduğunu belirterek, "Aslında bu sorun değil, sorun ana güzergah sorunu var. Kılcal damarların sayısını artırmakla, ana damarı genişletemezsiniz. Oradaki dirençler, sağlıksız durum daha da belirgin hale gelecek. Burada şu katılımı yapalım, işi çözelim, bunlar günlük işler. Ana dağıtım kanallarını, atar toplar damarları yeni ilavelerde çözmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Yıldırım, devam eden projelerden bahsederek, "20 milyarlık büyük bir projemiz var. İstanbul - İzmit Körfez geçişi, Bursa, Balıkesir, Manisa İzmir 430 kilometre yaklaşık bir projeden bahsediyoruz. Burada 2015 sonuna kadar Bursa'ya kadar olan kesimi açıyoruz. Onun kararını aldık. Gece gündüz çalışıyoruz. Şuanda orada 4 bin kişi, 850 iş makinesi çalışıyor. 7 gün 24 saat çalışıyor. Bunun içinde 2 tane tünel var. Samanlı Tüneli. Bir sene olmadan yüzde 60-65'i bitti. 30 senede bir Bolu Dağı Tüneli'ni bitiremeyen bir Türkiye'den bir senede 4 bin metrelik tünelin yüzde 60'ını bitiren Türkiye'ye geldik." şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, bayramlarda yollarda oluşan trafiğe dikkat çekerek, şunları aktardı:

"Bayramlarda biz ne çekiyoruz. Burada millet bir takılıyor, köyüne 5 - 10 saat geç gidiyor. 'Nerede bu Bakan?' diye itiraz ediyor. Bakan ne yapsın babam. İstanbul 3 milyon aracı, Kocaeli'nin Gebze'nin 3 şeritli yoluna dolarsa bakan ne yapacak? Düzelteceğiz yapacağız. İzmit Körfezi'ni bitireceğiz, kuzey yolunu yapacağız, bağlantıları güçlendireceğiz. Bu işi kendiliğinden düzelteceğiz. Adımlar atıldı."

Bakan Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin 29 Ekim'de hayata geçip geçmeyeceği sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bizim programımız 29 Ekim'de Marmaray. Marmaray'ı açacağız. O programda bir değişiklik yok. Ama bu hatta testlere başlamış olacağız. Ondan sonra birkaç ay daha sürecek. Dolaysıyla yani hızlı trenin resmen açılışı 29 Ekim değil. Bunu düzeltmekte yarar var. Artık yani yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Bundan sonraki işler biraz daha, el alan işler. İnce işlere girince, şurada bir TÜPRAŞ'ı geçinceye kadar, orada bir deplasman yapıncaya kadar, 3 ayımız, 4 ayımız gitti. Bir tane borunun yeri değişecek. Öngörmedik bir sürü şey çıkıyor. Çünkü her tarafta kazma yaptığında bir şey çıkıyor karşınıza."

NİHAT ERGÜN: SANAYİ ÜRETİMİ OLMAZSA ZENGİNLEŞMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Ergün, gerçek bir ekonomi olması için o ülkenin sanayi ülkesi, sanayi üretiminin olması gerektiğini kaydetti. Ergün, şöyle devam etti: 

Bizim gibi ülkelerimizin sanayi üretimi olmazsa, zenginleşmesi mümkün değil. Türkiye doğru bir tercih yapmış ve sanayi ülkesi olmayı tercih etmiş. Zaten yer altı zenginliklerine sahip olmadığımız için, biz üreterek zengin olmak mecburiyetindeyiz. O zenginliğin, hizmetler sektörüne dayalı olması mümkün değil, bizim gibi ülkelerin sanayi üretimiyle gerçekleştirmesi, ileri teknoloji üreten bir sanayiye doğru yönlenmesi gerekiyor.''

Ergün, Türkiye'nin düşük teknolojiden orta teknolojiye ulaştığını belirterek, ''Düşük demokrasiden orta hukuk ve demokrasi standartlarına ulaştık. Ama bunların yeterli değil, teknoloji üretimde, hepsinde ileriyle seviye çıkmamız lazım. Onun için bir sıçrama daha yapmamış gerekiyor.'' diye konuştu.

Ergün, sanayinin Marmara ve Kocaeli tarafına yığıldığını, bunun Anadolu'ya kaydırılması gerektiğini, bunun için çalışmalar yapıldığını anlattı. Ergün, sanayide niteliğin önemine de değindi. Öte yandan, Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını cevapladı.

YORUMLAR 1
  • yusuf sanli 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapmayin sayin bakanim. Belki bir gun gelecek zamanlarda bizim partimiz hukumet olursa biz bu yaptiginiz otoyollarin hizlitrenlerin bakimlarini nasil yapacagiz en iyi si mevcut otoyollari sökün agac dikin daha isabetli olur tunelleride patates deposu yapalim köprülerede heykeller dikin yok heykeller bizim partinin isidir
    Cevapla