'Bütçe açığı yüzde 1,4'ün altında kalacak'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının 2013 için belirlenen yüzde 1,4 hedefinin altında kalacağını ifade etti.

GİRİŞ 19.09.2013 19:21 GÜNCELLEME 19.09.2013 19:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Şimşek, ''İlk 8 ayda bütçe mütevazı de olsa fazla verdi ama sene sonunda açık olacak. Türkiye'de şu an en güçlü temel bu. Binayı ayakta tutan en büyük sütun bütçe açığının gerilerde olması.'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, 4. İstanbul Finans Zirvesi'ne (İstanbul Finance Summit -IFS) katıldı. Zirvede ekonomi ile ilgili sunum yapan Şimşek, Türkiye'nin milli gelir hedefini 2023 için 2 trilyon dolar, 2050 için 5 trilyon dolar olarak açıkladı.

Birey başına milli gelir hedefini de 2023 için 25 bin dolar, 2050 için 50 bin dolar olarak ilan etti. Türkiye'nin son 10 senede ortalama yüzde 5,1 büyüdüğüne işaret eden Şimşek, ''Bu önemli bir başarı. Bundan böyle bütün konu büyümeyi daha da yukarılara çekmek.'' ifadelerini kullandı.

Gelecek 5 sene için yüzde 5,5 büyümeyi temel aldıklarına temas eden Şimşek, şunları belirtti:

''Dünyanın durumu belli onun için hedef büyümenin bir miktar altında gideceğiz. Ama daha evvel olduğu gibi büyük dalgalanmalara ve oynamalara tanık olmayacağız. Mütevazı büyüme rakamlarımız var. Öte yandan 4 milyon 700 bin istihdam yarattık. Bundan böyle borçların milli gelire oranının, hane halkı borcunun milli gelire oranının gerilerde olması; ihracatın artması; esnek kurun devamı büyümeye katkı sunacaktır. Yani Türkiye'yi daha dirençli kılacak makro ekonomik öğelerimiz var.''

Sunumunda bütçeye de değinen Şimşek, ''Bütçe açıkları bu sene yüzde 1,4 olarak tahmin ediliyor. Ama bu oranın çok altında kalacak. Evet, ilk 8 ayda bütçe mütevazı da olsa fazla verdi ama açık olacak. Şu da unutulmamalı; Türkiye'nin şu an en güçlü temeli bütçe açığı. Binayı ayakta tutan enbüyük sütun bütçe açığının gerilerde olması.'' dedi.

Kimi kurumların Türkiye'de seçim olacağı ve bütçe açıklarının artacağı kaygılarını dillendirdiğinden dert yanan Şimşek, şöyle devam etti:

''İçeriden olsun, dışarıdan olsun bu kurumlar tarihe baksınlar, iyi olur. AK Parti döneminde yapılan seçim sayısına, seçimlerde popülist uygulamaların yapılıp yapılmadığına baksınlar. Biz yapacaklarımızı normal dönemde yapıyoruz. Yoksa seçimler var diye ilave adımlar atmayız. Örneğin 2015'e dek memur ve işçilerle toplu sözleşme yapıldı. Altyapı yatırımları plana göre gidiyor. Sosyal giderler için de alınacak önlemler alındı. Seçimler geliyor diye siyaseten yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Bunlar yanılacak. Türkiye siyasi istikrar ve mali disiplin ile uçurumdan dönüp şu hale geldi. Gelinen aşamada tahminimiz kamu borçlarının milli gelire oranının bu sene yüzde 35, gelecek sene yüzde 33 olması. Bu sene yüzde 35 altında da olabilir. Yine batık kredilerin milli gelire oranı gerilerde. Sorunlu kredilere ayrılan karşılık yüzde 90. Bankacılık sektörü aktif yapısında en ufak sorun yok.''

Sorunlu kredilere ayrılan karşılık oranının yüzde 90 olduğuna işaret eden Maliye Bakanı, 'hane halkı borç batağında' iddialarına şu cevabı verdi:

''Hane halkı borcumuzun milli gelire oranı Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üçte biri değil. Buna karşın asgari ücretimiz AB üyelerinin 11'inden daha çok. Bu karşılaştırmaları o anlamda görmeliyiz. Şunu da bilmeliyiz hane halkının döviz borcu yok. Çünkü onların dövize dayalı borçlanmalarını önledik. Yani Türkiye'de dövize dayalı borç yok, varlık var. Krediler de sabit faizli. Dolayısıyla hane halkı bilançosunda herhangi bir tahribat yok.'' 

Mehmet Şimşek, özel sektörde yatırımlara uyumlu borçlanmaların arttığını da aktardı.

Türkiye'nin tasarruf oranlarını artırması gerektiğini kaydeden Şimşek, ''Bu alanda bir reform yapmalıyız. Reform yapamadığımız tek alan budur, maalesef. Onun için de paket tamam, yasa tasarısı tamam. İnşaallah adım atılacak.'' açıklamalarında bulundu.

Zirvede sunumun ardından Prof. Dr. Eser Karakaş'a bir mülakat veren Şimşek, akaryakıt fiyatlarına değindi. Akaryakıt vergilerinin AK Parti iktidarı döneminde artmadığını, benzin ve mazot fiyatlarının kura ve petrol bedellerine bağlı olarak konumlandığından söz etti.

YORUMLAR 1
  • kamil hisarlı 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu durumda en düşük faizi bizim hazinemiz ödemeli..!. Çünkü şu dönemde batıda bütçesi böyle performans gösteren ülke nerdeyse yok gibi. Borç/GSYH oranı açısından da pek çok ülkenin borcu GSYH'sını geçmiş durumda. Bizde bu oran %30-40 arasında.
    Cevapla