Yalçıntaş: Evlenenler kredi çekmesin

İktisatçı ve eski İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, evlenecek çiftlere seslenerek, "Yeni evlenenler bankalardan kredi çekmek yerine satın alsınlar, işin içine haram katmasınlar" dedi.

Yalçıntaş: Evlenenler kredi çekmesin
Yalçıntaş: Evlenenler kredi çekmesin
GİRİŞ 11.09.2013 11:17 GÜNCELLEME 11.09.2013 11:17

Yalçıntaş, 9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, katılım bankalarının, müşterinin beğendiği evi satın alıp, alış fiyatı üzerine kar ekleyerek müşteriye istediği taksitte sattığını belirterek, herkesin bu bankalar aracılığıyla konut ve araç finansmanı kullanarak evlerini ve araçlarını satın almaları önerisinde bulundu.

Yalçıntaş, mevzuatın İslami kurallara göre hazırlandığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Müslümanlar gönül rahatlığıyla katılım bankaları aracılığıyla ev ve araç satın alsınlar. Bu katılım bankaları bir mevzuatla kurulmuştur. Gitsinler kar nispetiyle pazarlık etsinler evlerini alsınlar. Onu katılım bankası oraya ödeyecek. Sonra da o evi alan taksitler halinde bankaya karını kazandırarak geri ödeyecek. Halbuki katılım bankaları o evi önce kendisi alıyor sonra o evi bir kar payıyla satıyor. Faiz şeklinde değil, karla yani herhangi bir gayrimenkul tüccarının ev alıp satması gibi veya iş adamının bir arabayı alıp onu satması gibi."

İslam yatırım araçlarının gelişmesinde ilk ve en büyük adımı Türkiye'nin de dahil olduğu İslam konferansı teşkilatının çerçevesinde kurulmuş olan İslam Kalkınma Bankasının faaliyete geçmesiyle oluştuğunu belirten Yalçıntaş, Türkiye dahilinde İslam Kalkınma Bankası üyesi olan ülkelere yatırımlarda ve diğer finans konularda fon sağlamaya mükellef olduğunu ifade etti.

"Türkiye İslam kalkınma bankasından uzun süre müteşebbislerimiz borç para alarak yatırımlarını yaptı" diyen Yalçıntaş, burada çok tanınmış Türk firmalarının da verilen sabit faiz fonuyla değil bankanın esaslarını teşkil eden kar ortaklığıyla veya müşterek şirket kurarak yapıldığını yani islami esaslara uygun olduğunu aktardı.

Yalçıntaş, merkezi Cidde'de olan İslam Kalkınma Bankası'nın halen Türkiye'de yatırımların yapılmasına fon ayırdığını ve bu bankayı örnek alarak diğer islami esaslara göre çalışan özel finans kurumlarının kurulduğunu söyledi.

Özel finans kurumlarının faal bir şekilde kendi İslami araçlarıyla finansmanda bulunduklarını ve sağlam esaslara sahip, kar ve zarar paylaşım esasına dayanan katılım bankalarının, şiddetli krizde iflas etmediği gibi mükemmel çalıştığını ve yatırımları finanse ettiğinin altını çizen Yalçıntaş, 15 sene önce 20 konvansiyonel bankanın ise iflas ettiğine işaret etti.

Bu bankalara paralarını yatıranların büyük sıkıntı çektiğini aktaran Yalçıntaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"İslami kurallara göre çalışan bankalar bir alternatif olarak ABD dahil bir çok ülkede işlemektedir. Bu bankaları tercih edenler konvansiyonel bankaların çok gelişmiş olmasına rağmen hem yatırım hem de para ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bazı ülkelerde klasik bankalar da islami finans pencereleri açıyorlar. Aynı yerde faize dayanan işlemler yapılıyor. Yine aynı bankada kar ve zarar esasına göre çalışan İslami prensiplerle çalışan bir kolda bulunuyor. Ben aynı banka içerisinde bir pencere açmaktansa bankaların ayrıca kendi fonlarını vererek katılım bankaları kurulması modelini daha uygun görürüm. Kapital finansman denen pencere açılarakta olabilir. Bazı bankalar ayrıca bu sistemi götürüyorlar yanlarında. Böyle yapmaktansa aynı banka veya bir kaç bankanın birleşerek ayrı bir katılım bankası kurmaları daha rasyonel ve daha yürüyebilir bir sistem olur."

KAYNAK: AA