Sağlık çalışanlarına ekstra zam

Sağlık çalışanları, görev yaptıkları kurumun teknik ve fiziki kalitesinden sorumlu olmayacak, bu sebeple de mağdur edilmeyecek.

Sağlık çalışanlarına ekstra zam
Sağlık çalışanlarına ekstra zam
GİRİŞ 25.08.2013 13:01 GÜNCELLEME 25.08.2013 13:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sağlık-Sen tarafından toplu sözleşmede elde edilen kazanımla, ek ödemelerin hesaplanmasında sağlık tesisi kalite katsayısının dikkate alınmaması sağlandı. Sağlık tesisi kalite katsayısı uygulamasından vazgeçilmesiyle, kurumların dağıtılabilir döner sermaye tutarları yüzde 10'ye kadar artırılmış oldu. Daha önceki uygulamada, sağlık tesislerinin alt yapısına, teçhizat ve donanımına göre katsayı uygulanıyor, çalışanlar arasında adaletsizliğe sebep olunuyordu.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "MR cihazı olan hastane ile olmayan hastane arasında kalite katsayısı uygulamasından dolayı bir eşitsizlik yaşanıyordu. Hastaların kaldığı odaların teknik ve fiziki donanımı ve odalarda kalan hasta sayısına göre kalite kat sayısı belirleniyordu. Bu saydığımız eksiklikler, çalışanın giderebileceği şeyler değil. Halbuki bir sağlık kuruluşuna cihaz almak, teçhizatını geliştirmek, çalışanların değil, devletin sorumluluğu. Yani, sağlık çalışanları kendi çabalarıyla düzeltemeyecekleri veya temin edemeyecekleri cihazlar yüzünden birçok kriterden dolayı cezalandırılıyordu."

"FARK SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DAĞITILABİLECEK"

Sağlık tesisi kalite katsayısı uygulamasından vazgeçilmesiyle, kurumların dağıtılabilir döner sermaye tutarlarının yüzde 10'a kadar artırılmış olduğunu ifade eden Memiş, bu farkın sağlık çalışanlarına dağıtılabileceğini kaydetti. Memiş, kalite katsayı puanı 90 olan bir hastanede çalışanlara 1 milyon 800 bin TL dağıtılıyorken kalite katsayısının kalkması sebebi ile aynı hastanede 1 Ocak 2014'den itibaren 2 milyon TL ek ödeme dağıtılacağını ifade etti.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla, sağlık çalışanlarının döner sermayeleri, oranları değişmekle beraber yüzde 10 civarında artmış olacak. Sağlık tesislerinin kalite katsayısına göre bu orandan etkilenme oranı yüzde 5 ile yüzde 40 arasında değişecek.

Toplu sözleşmede kabul edilen değişiklik şu şekilde: 209 Sayılı Kanun'un 5. maddesi uyarınca yapılan ek ödemelerin hesaplanmasında sağlık tesisi kalite katsayısı dikkate alınmaz.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • kutlu efe 10 yıl önce Şikayet Et
    SORUN O BU DEĞİL. Sorun ülkemizdeki farklı kurumlarda aynı statüdeki aynı derecede aynı konumdaki memurların farklı farklı maaş alma sorunudur.Şayet ek birşey yapıyorsa diğer kurumdaki memur onu ekstrada ek ödeme yapabilirsiniz.Veya mesai yapıyorsa mesaisini verebilirsiniz.Ama Üniveristedeki memur ayrı,İçişlerindeki aynı memur ayrı,Sağlıktaki aynı memur ayrı maaş olursa ben o ülkedeki adaletten bahsederim. Bana göre en büyük sorun bu.Bunu bir düzeltseler diğerleri kendiliğinde düzelmeye başlar.
    Cevapla
  • lazefe 10 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden konuşmayın. . lisans mezunu 7 yıllır bir memurum. maaşım 1450 tl. aldığım dönerde 666 tl. neyden bahsediyonuz siz. bilmem kaç tane nöbet tutarım. bayram yok tatil yok gece yok gündüz yok acilde ayyaş kokusu çekerim. küfür yerim. tokat yerim. sağlıkçının maaşı yüksekmiş birde. öğretmen olma imkanım olsa bir dakka durmam sağlık sektöründe. yılda 6 ay çalış. 6 ay yat. sonra maaşım niye hemşireden düşük. düşük olan bizim maaşımız. 2binlira maaşı gelin size vereyim benim ayda 8 tane 24 saat nöbetim var onları siz tutun.
    Cevapla
  • barboro tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Bizim sendikalar.. 25 senelik öğretmenim maaşım, yeni göreve başlayan hemşire ile hemen hemen aynı tabi bizim yaptığımız sağlıkçılar kadar önemli değil herhâlde, eğitim ne ki sabah akşam yatıyoruz.. Bizim sendikalar bakana yalakalık edeceğine öğretmenlerin durumunu düzeltsin. Ha yanlış anlaşılmasın bende eğitim birliyim. sadece adres belli olsun diye duruyorum.
    Cevapla
  • extraor2 10 yıl önce Şikayet Et
    nerede..!. öğretmenin maaşında gözü olan, pireyi deve yapanlar,zam haberini duyunca öğretmeni eleştiren asalaklar nerede bu haberden sonra.adamların ek ödemesi bizim maaşımız kadar.konuşsanıza...
    Cevapla