Çin sarımsak tohumu çiftçiyi vurdu

Çiftçinin 'beyaz altın' diye taçlandırdığı Taşköprü sarımsağının pazardaki büyük boy fiyatı (1 kg) 5 TL'yi buldu. Sap ve darası düşüldükten sonra temizlenerek filelenen sarımsağın perakende de 1 kilogram paketli fiyatı 7-8 TL arasında satılacak.

Çin sarımsak tohumu çiftçiyi vurdu
Çin sarımsak tohumu çiftçiyi vurdu
GİRİŞ 14.08.2013 13:53 GÜNCELLEME 14.08.2013 13:53

aşköprülü bazı çiftçilerin 'daha erken hasat yaparım' umuduyla ektiği Çin sarımsak tohumu, çiftçiyi vurdu. Çin sarımsak tohumu ekilen tarlalarda, fazla yağışa bağlı olarak ürünlerin dayanıklılık süresi kısaldı ve düşük rekolte elde edildi. Taşköprü sarımsağında da hasat zamanı sarımsağın yaprağında meydana çıkan 'kınacık' hastalığı nedeniyle, rekolte düştü. Türkiye'de sarımsak ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Taşköprü'de, Temmuz 2013 tarihi itibariyle hasat başladı. Bu yıl, ortalama 12 bin tonun üzerinde sarımsak üretimi gerçekleşeceği belirtildi.

Reis Tarımsal Ürünler San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, sarımsakta raf ömrü daha uzun ve en yüksek kalitede verim alınıp rekoltenin artması amacıyla, 'Taşköprü'ye ait yerli sarımsak tohumu' projesini hayata geçirmek için kollarını sıvadı.

SARIMSAK SEZONU, YÜKSEK FİYAT İLE AÇILDI

Temmuz ayı ortasında sarımsak sezonunun açıldığını kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi: "Bu yıl, Taşköprü genelinde bir önceki yıla göre daha fazla sarımsak ekildi. Ancak, bazı çiftçilerimizin 'erken hasat yaparım' umuduyla Çin sarımsak tohumu ekmesi sonucunda, sarımsakta beklenen rekolte gerçekleşmedi. Temmuz ayında başlayan sarımsak sezonu, yüksek fiyat ile açıldı. Üreticinin, pazarda sattığı büyük boy sarımsağın kilosu 5 TL'yi buldu. Daha çok endüstriyel tüketimde kullanılan püre, granül ve soyulmuş diş sarımsak vb. ürünlerin imalatı için tarladan saplı alınan küçük boy sarımsağın fiyatı 2 TL'ye, orta boy sarımsak fiyatı ise 3 TL'ye satılmaktadır."

'YERLİ SARIMSAK TOHUMU' PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Taşköprü'de, yerli sarımsak tohumu projesinin hayata geçirilmesiyle, daha fazla sarımsak üretimi yapılabileceğini ifade eden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: "Reis Gıda Sarmoni Sarımsak İşleme Tesisi olarak, coğrafi işarete sahip yerli Taşköprü sarımsağı çeşidinin üretimini hayata geçireceğiz. Dünyada sarımsak üretimi için kendine has, tek ve özel yapı ve analizlere sahip olan Taşköprü toprağında çiftçinin yıllardır üretip sattığı yerli tohumun standardının muhafaza edilerek daha fazla sarımsak üretilmesini amaçlıyoruz. Yakın gelecekte, vatandaşın sarımsağı makul seviyede fiyatlarla satın alıp, bu sağlık hazinesine sofrasında daha sıklıkla yer vermesini, Taşköprü sarımsağının ülkemiz sarımsak ihtiyacının yüzde 50'sini karşılamasını, ayrıca dış pazarda da rekabet edilebilir fiyatlar ile daha fazla ihracat yolunun açılmasını hedefliyoruz."

'İYİ TARIM UYGULAMA PROJESİ' 2014'DE BAŞLIYOR

Taşköprü sarımsağından daha yüksek standartta verim alınabilmesi için 'iyi tarım uygulamaları' ile 'yerli sarımsak tohumu' ekimi yapılması gerektiğinin altını çizen Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: "Taşköprü'deki sarımsak işleme tesisini, doğduğum topraklara yatırım yapmak ve bölgedeki sarımsakların nehirlere dökülmesini engellemek için, yaklaşık 14 yıl önce hiçbir teşvik ve destek almadan tek başıma kurdum. Tesisimizin açıldığı yıl, yeni mahsul ürününü 29 kuruşa satmak zorunda kalan Taşköprü sarımsak üreticisi, aynı yıl tesisimizin faaliyete geçmesiyle birlikte, aynı sarımsağına 3 TL'den alıcı buldu. Bir ürünü işleyerek satarsanız, bir fiyat istikrarı olur. Bizde, yıllarca zarar eden Taşköprü sarımsak üreticisine kar ettirmemizden dolayı mutluyuz. Taşköprü'ye ait yerli sarımsak tohumu projesini hayata geçirmek için yarınları düşünerek yeni ekibimizle birlikte ilk adımı attık. Birinci etapta, 2014 yılı şubat ayında, 50 dönüm arazi üzerine ekim yapılacak ve her yıl ekim alanları arttırılacaktır. Taşköprü sarımsağının standardı bozulmadan gelecek nesillere ulaşabilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerle işbirliği yaparak, bilgi birikimlerimizi çiftçimiz ile paylaşarak ve toprağı daha verimli kılarak sosyal sorumluluk projemizi devam ettireceğiz."

TAŞKÖPRÜ KÜLTÜR VE SARIMSAK FESTİVALİ 15 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

27. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, 15 ile 18 Ağustos tarihleri arasında, Kastamonu Taşköprü'de yapılacak. Taşköprü Belediyesi'nin düzenlediği festivalde, yurtiçi ve yurtdışından katılımın yanı sıra, birbirinden ünlü sanatçılar sahne alacak.

KAYNAK: DHA