Devre mülk vurgunu

‘Bedava tatil' vaadiyle vatandaşları kandıran firmalara bakanlık el attı. Dolandırıcıların tatil hayali kuranlara devre mülk sözleşmelerini lüks otellere ait aşırı ışıklı ve gürültülü yerlerde imzalattıkları ortaya çıktı.

Devre mülk vurgunu
Devre mülk vurgunu
GİRİŞ 03.08.2013 07:29 GÜNCELLEME 03.08.2013 07:29

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı son aylarda televizyonlarda yoğun tanıtım programı yaparak devre mülk ve tatil paketi satan firmalarla ilgili şikâyet patlaması üzerine harekete geçti. Bakanlık bazı firmaların vatandaşlara “Bedava tatil kazandınız”, “tanıtım amaçlı sizleri otelimizde ağırlamak istiyoruz” şeklinde mesajlar attığını belirledi. Daha sonra firma çalışanlarının otellerde yoğun ses ve ışık altında psikolojik baskı uygulayarak sözleşme imzalattıkları tespit edildi. Bakan Hayati Yazıcı'nın bizzat ilgilendiği incelemede birçok ailenin tatil hayali kurarken mağdur durumuna düştüğü ortaya çıktı.

SES VE IŞIKLA TUZAK KURUYORLAR

Firmalar 7 bin liraya satın alınan yerin bittiğinde 30 bin lira edeceğini taahhüt ediyor. Vatandaşlara alıcı bulunamazlarsa kendilerinin satın alacaklarını söylüyor. En çarpıcı noktalardan biriyse vatandaşları ikna etmek için kullandıkları yöntem. Dolandırıcı firmalar vatandaşların karar vermek için düşünmelerine dahi izin vermeden, lüks otellerde ses ve ışık yoğunluğu altında psikolojik baskı yapıp kandırıyorlar.

YAZICI "ŞİKÂYET PATLAMASI VAR"

Bakan Hayati Yazıcı “Patlama denilecek boyutta başvuru var. Firmaların sözleşmeye uygun olarak devremülkleri zamanında teslim etmemesi, verilen vaatlerin dışında eksik ürün teslim edilmesiyle binlerce vatandaş mağdur olmuş. Bu firmalarla ilgili yoğun şekilde denetim başlattık” dedi.

BUNLARI ARAŞTIRIN MAĞDUR OLMAYIN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uyardı:

- Reklamların etkisinde kalarak detaylarını incelemeden sözleşme imzalamayın.
- İnşaat ve sondaj ruhsatıyla ÇED raporu gibi alınması zorunlu ruhsatları görün.
- Sonradan teslim satışlarında mutlaka teminat veya sigorta gibi güvence talep edin.
- Sözleşmelerin bir nüshasını mutlaka alın.
- Sözleşmelerde cayma hakkı ve teslime ilişkin bilgilerin yanı sıra ortak alanların kullanımı, yıllık aidat tutarlarıyla bunların artış tutarlarının belirtilmesine dikkat edin.
- Sözleşme tesisisin dışında başka bir yerde düzenleniyorsa 10 günlük cayma hakkı süresinde peşinat, kıymetli evrak vermeyin.
- Uyuşmazlık durumunda yetkili olan hakem heyetleri ile tüketici mahkemelerine başvurun.

KAYNAK: AKŞAM