Damacana su ile ilgili bilinmeyen çarpıcı gerçek!

Firmalar o önemli kurala uymuyor, vatandaşın ise haberi yok...

Damacana su ile ilgili bilinmeyen çarpıcı gerçek!
Damacana su ile ilgili bilinmeyen çarpıcı gerçek!
GİRİŞ 21.07.2013 01:47 GÜNCELLEME 21.07.2013 02:08
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Acil gıda sınıfına giren suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle damacana su için belirlenen azami fiyat 5,5 TL... Ancak bazı büyük firmalar bu tarifeye uymuyor; vatandaşlar ise suyun da ekmek gibi tarifesi olduğunun bile farkında değil.

Her Ramazan ayı öncesinde ekmek ve pide fiyatları gündeme gelir. Bu ikisinin de tarifesi olduğu bilinir. Ancak bu kapsamda pek bilinmeyen bir tarife daha bulunuyor. Oda suyun tarifesi...

Bu konuda bilgi veren İstanbul Sucular, Meşrubatçılar Turşucular ve Bozacılar Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, "Suda tarife var. Su da aynen ekmek gibi, acil gıda maddesi olduğu için 5362 sayılı kanunun 62'nci maddesine tabii" diye konuştu.

İSTANBUL İÇİN TARİFE 5,5 TL

Her yıl yenilenen tarife İstanbul için 5.5 lira olarak belirlendi.

Oda Başkanı Akkaya, bu konuda, "Günümüzde 19 litre en çok tüketilen su ve özellikle dar gelirlilerin tükettiği bir su. Şu anda tarifemiz 5.5 lira. evet ama şu anda 9 liraya satılıyor, 8,5 liraya satılıyor. Büyük ulusal firmalar bunu yapıyorlar" dedi.

TARİFE NASIL BELİRLENİYOR?

Odalar, belirledikleri tarifeleri Esnaf Odaları Birliğin'e gönderiyor, ücrete belediye ve valilikçe son şekli veriliyor.

"ÇOK FAHİŞ FİYATLARLA SATILIYOR"

Tarifeye uyulmamasından yakınan Oda Başkanı Ahmet Turan Akkaya, "En büyük pazar İstanbul'da yüzde 40 pazar payı. İstanbul'da olduğu için bizim denetleme şansımız yoktur. Tarifeye uyulmuyor. Çok fahiş fiyatlarla su satılıyor" şeklinde konuştu.

"FİYAT KURTARMIYOR" BAHANESİ

Zabıtanın denetiminde olan su satışları ile ilgili bu düzenleme 1983 yılında yapılmış. Ancak tam manasıyla halen uygulanamıyor. Firmaların bahanesi ise hazır: "Fiyat kurtarmıyor."

İstanbul Sucular, Meşrubatçılar Turşucular ve Bozacılar Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya,  bu itirazla ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Fiyat kurtarmıyorsa gelmeyecek. Zaten tüketiciye karşı onların en büyük bahanesi o. Biz işte falanca yerden geliyoruz bizim fiyatımız bu. O zaman gelme. Geliyorsa buradaki tarifeye uymak zorundasın."

TARİFEYE UYMAMANIN CEZASI VAR

Tarifeye uymamanın da cezası var. İyi bir denetim yapılırsa işyerine 3 günden 25-30 güne kadar kapanma cezası uygulanabilir.

KAYNAK: TRT
YORUMLAR 5
  • turgut topaloğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    temel gıda ne demek?. kimse de sormuyor temel gıda maddesiyse kdv'si neden %8 diye.acil ihtiyaç maddesi su olan gider musluğa dayar ağzını içer.millet kalite su istiyorsa seçer alır markasıyla kalitesiyle.bu aynen ekmekle tost ekmeği fiyatını karşılaştırmaya benziyor.işgüzar çok.turşucu adsı başkanı gitsin turşu suyuna tarife biçsin.ne anlar doğal kaynak suyundan.benimde ihtiyaç maddem çay kahve o zaman.tüm kafeteryalarda sabit fiyat yap bakayım o zaman.sen kdv'yi %1!e çekersen zaten su gerçekten ihtiyaç maddesi olur.musluktan akan suyun bile kdv'si kaç?devlet onu bile temel ihtiyaç maddesi görmüyor.siz kim oluyorsunuz?
    Cevapla
  • yalçın ergin 10 yıl önce Şikayet Et
    ben şahsen işyerinde saglam marka diye aytaç su aldıryorum damacanı 5.5 lira diye laf ediyorlar . gözleri daha ucuzunda
    Cevapla
  • Fethi Gonullu 10 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar şanslıyız arkadaşlar...kıymetini bilelim... başımızda akp var, ehil müslümanlar var ...hepsi namazında niyazında orucunda... hergün dua edelim bu müslüman abilerimiz için...çok şanslıyız çok...
    Cevapla
  • hüseyin şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    SUÇLU VATANDAŞ MI?. Mağdur olan vatandaş. Mağdur eden su firması. Denetimi yapıp gereğini yapmayan devlet. Her iş böyle. Adam vatandaşı soyuyor. Üstelik sağlığını da bozuyor. İşi takip etmesi gereken yetkili devlet kurumu maaşını alıp yatıyor. Baştan yanlışlara müsaade ediliyor. İnsanlar mağdur olup şikayet ediyor. İş düzelene kadar mahkeme yargı yıllar geçiyor. Bazen düzeliyor. Başta yanlışı yapıp mağduriyete sebep olana hesap sorulmuyor. Baştaki yanlışı yapan Ne malum belki o firmaya kıyak geçip menfaat temin etti. Belki o firmanın gizli ortağı. Hatta o firma sırf kişiyi hükümetin adamı diye ortak yaptı. Ve maalesef genel olarak bu işlerin altında böyle bağlantılar çıkıyor. Bu ülkede olmayan işler değil bunlar. Ondan sonra da vatandaş suçlanıyor. Sen yetki ve sorumluluğunu neden yerine getirmiyorsun? Vatandaşı her mağduriyet için koşuşturmaya sevk ediyorsun. Herkes işini düzgün yapsa bu kadar kargaşa olmaz.
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    İÇTİĞİMİZ GERÇEK DOĞOL SU OLSA BARİ. özellikle yazın içtiğiniz damacana ve pet şişe suların çok ama çok büyük bir kısmı şebeke suyu veya açılan artezyen kuyularından elde edilen sular. firmalar gizli hatlar çekip bu suları büyük filtrelerden geçirip satıyor.bizzat müşade ettiğim için söylüyorum .bu nedenle evime damacana su kesinlikle almıyorum.su tesislerinde filtre cihazı kullanımı yasaktır ama hepsinde devasa boyutlarda filtre cihazları vardır.budurumu denetim yapanların birçoğu bilir ama çarkın nasıl işlediğini siz düşünün artık.
    Cevapla