Darphane işçilerinden altın fiyatı açıklaması

Çeyrek altın fiyatlarının Darphane'deki grev nedeniyle yükseldiği belirtilirken, işçiler altın fiyatlarının grevle ilişkili olmadığını, bir senelik altın üretiminin yüzde 95'ini ilk 6 ayda yaptıklarını belirtti.

Darphane işçilerinden altın fiyatı açıklaması
Darphane işçilerinden altın fiyatı açıklaması
GİRİŞ 12.07.2013 14:58 GÜNCELLEME 12.07.2013 14:58

Darphane işçilerinin greve gitmesi sonucunda altın piyasasında olumsuzluklar yaşandı. Vatandaşlar tarafından en çok rağbet gören çeyrek altın fiyatları yükselirken, Darphane işçileri altın fiyatlarının grevlerle ilişkili olmadığını, bir senelik altın üretiminin yüzde 95'ini ilk 6 ayda yaptıklarını ifade etti.

1995 yılından itibaren Darphane'de onarım işçisi olarak çalışan İbrahim Kılınç , "Biz kara borsa oluşmasını arzu etmeyiz. Tamamen bizim elimizde olan bir durum değil. Biz normal üretimimize devam edip normal seyrinde gitmesini isterdik. Ancak üretim yapamayacak bir hal aldı. Çalışan arkadaşlarımızda kendi iradeleriyle kendi sendikalarının kararlarına uyarak şuan grevdeler. En kısa sürede bu grev taleplerimiz doğrultusunda sonuçlandırılırsa yeniden piyasa dengelerinin sağlanması için ne gerekiyorsa yapılır bizim tarafımızdan. Biz çok fazla sürmesini arzu etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çeyrek altın fiyatlarında artışın grevle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Darphane onarım atölyesi iççisi Fuat Can "Bizimle fazla bir etkisi yok. Biz gerekli olan üretimi fazlasıyla yaptık. 1 senede çıkarmamız gereken üretimi 6 ayda çıkardık. Bu durumdan vatandaşın çelişkiye düşmemesi gerekiyor. Bu esnafın elinde olan bir şey. Kara borsanın elinden olan bir şey. Bizim greve çıkmamızı fırsat bilen kişilerin elinden olan bir şey. Bazı şeylere aldanmamak gerek" diye tepki gösterdi.

Darphane'de yıllık ortalama 70 bin ton altın işlendiğini belirterek bu rakamın 65 bin tonunun ilk 6 ayda işlendiğini ifade eden Orhan Şengül , "Biz greve çıkmadan önce bir takım insanlar televizyonlara çıkarak, halk sakin olsun, rahat olsun, biz gereken önlemleri aldık, stoklarımız mevcuttur gibi söylemlerde bulunuyorlardı. Biz greve çıktıktan sonra ortada bir sıkıntı oldu. Aynı insanlar televizyonlara yeniden çıkarak Darphane greve gideceği için işi yavaşlattı, iş yapmadı diye bize iftiralarda bulundular. Bizim bunlara cevabımızı rakamlar veriyor. Biz darphane olarak her yıl ürettiğimiz altından fazla rekor seviyede altın ürettik. Geçen senenin bir yıllık altınını biz 6 ayda ürettik. En güzel cevap budur. Bu söylemler tamamen yalandır. Tamamen iftiradır. Yıllık 70 bin ton altın işleme rakamımız varken biz bu rakamın 65 bin tonunu ilk 6 ayda verdik. Bu bir rekordur" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA