Hazarbaba'da arıcıların isyanı

Çevre illerden gelen arıcıların Hazarbaba Dağı'na binlerce arı kovanını bırakması bölgede arıcılık yapan vatandaşları zor durumda bıraktı.

Hazarbaba'da arıcıların isyanı
Hazarbaba'da arıcıların isyanı
GİRİŞ 09.07.2013 10:53 GÜNCELLEME 09.07.2013 10:53

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimleri, yaz aylarında çeşitli illerden gelen arıcıların konaklama yerleri arasında yer alıyor. Elazığ'daki Hazarbaba Dağı da özellikle güvenlik sorunu olmadığından dolayı arıcılar tarafından tercih ediliyor.

Ancak Hazarbaba mevkisinde arıcılık için uygun alanların sınırlı olması ve buralara da çevre illerden gelen arıcıların izinsiz şekilde kapasitenin çok üzerinde binlerce arı kovanını bırakması bölgedeki arıcıları zor durumda bırakıyor.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenttin son yıllarda arı konaklama alanına döndüğünü, bunun sebebinin ise temmuz ayı başlarından itibaren bal veren keven bitkisi olduğunu kaydetti.

"Arıcıların izin aldıktan sonra konaklama yapabilmesine ilişkin kararının değiştirilmesinin ardından konaklamada ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladığını" vurgulayan Elitok, şöyle devam etti:

"Artık arıcılar izin almadan istediklere yerlere gidip konaklıyor ve burada 5 gün sonra izin alma hakları oluşuyor. Bu uygulama pek çok arıcıların rastgele konaklamasına sebep olmuştur. Zaten arı konakladıktan sonra onu kaldırmak kolay bir iş değil. Fazla konaklamadan dolayı o alandaki bal verimini pek çok arıcı tarafından paylaşıyor. Bu da verimin büyük ölçüde düşmesine sebep oluyor. Kanada'da kovan başı 60, Amerika'da 50, Arjantin'de 48 kilogram bal elde edilirken, Türkiye'de üretim 17 kilogramı geçmemekte. Yoğun bir yerleşim ve konaklama olduğu zaman arı o sahardaki nektarı kendi arasında paylaşacak böylece verim de düşmüş olacak."

Maden ve Sivrice ilçelerindeki konaklama kapasitelerinin alanlar genişletilmeden olduktça yükseltildiğini dile getiren Elitok, "Konaklamanın ötesinde izinsiz konaklamalar var. Rastgele koyanlar var. Bunları kaldırmakta da büyük bir sorun yaşanıyor. Arıcılar izin aldıktan sonra konaklama yapabilmeli. Yoksa bu sorun çok daha fazla büyür" ifadelerini kullandı.

"Kapasitenin 10 kat üzerinde izinsiz arı kovanı var"

Sivrice ilçesindeki Hazarbaba Dağı mevkisinde arıcılık yapan Muhammed Atilla ise bulundukları Dörtbölük köyünde kapasitenin yaklaşık 10 katı üzerinde izinsiz kovan olduğunu vurgulayarak, bu durumdan dolayı bölgede bulunan tüm arıcıların mağdur olduğunu söyledi.

Kapasitenin çok üzerinde arı olması nedeniyle bu sene bal alamadıklarını dile getiren Atilla, bu yıl sezonun kapandığını ve bal alamayacaklarını ancak gelecek yıllardan itibaren yapılacak düzenlemelerle izinsiz konaklamanın önüne geçilmesini istediklerini belirtti.

"Bunun denetimini yapan da yok"

Mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili mercilere defalarca başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Atilla, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gelen arısını istediği yere bırakıyor ve bunun denetimini yapan da yok. Maalesef Elazığ her konuda olduğu gibi bu konuda da sahipsiz. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de Sivrice Kaymakamlığı da sıkıntımızı çözmedi, bize yardımcı olmadı. Bu yıl, bölgede yıllardır arıcılık yapan vatandaşlar, izin kovanların bırakılması ve denetimsizlik nedeniyle kapasitenin çok üzerinde bölgede evine ekmek götüremeyecek."

Bölgede arıcılık yapan Abdurrahman Bulut ve Erdal Mızrak da izinsiz konaklamalardan dolayı mağdur olduklarını, bölgede kapasitenin çok üzerinde arı olduğundan bu yıl bal alamayacaklarını ifade ettiler

KAYNAK: AA