Başkan Olpak, o MÜSİAD'çı için ne dedi?

Özel bir bankanın kredi kapatma masrafı olarak MÜSİAD üyesi işadamından, “MÜSİAD'çısın” diyerek; yüzde 10 komisyon istediği iddiası iş dünyasında tedirginlik yarattı. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak konuyu değerlendirdi sözlerinin yanlış aktarıldığını söyledi.

Başkan Olpak, o MÜSİAD'çı için ne dedi?
Başkan Olpak, o MÜSİAD'çı için ne dedi?
GİRİŞ 05.07.2013 23:52 GÜNCELLEME 10.07.2013 15:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Türkiye'nin en büyük özel bankalarından birine kredisini kapatmak için başvuran MÜSİAD Üyesi Fecri Demiröz'den, bankanın MÜSİAD'çı olduğu için yüzde 10 komisyon istediği iddiası iş dünyasında huzursuzluk nedeni oldu.

Demiröz bankanın komisyon talebi ve gerekçesini kendisine sözlü olarak ilettiğini iddia etti. İddia bir gazete tarafından gündeme getirildi ve haberde MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın konuyla ilgili açıklama yaptığı ortaya atıldı.

Haberle ilgili Ankara'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MÜSİAD Başkanı Olpak, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı ziyareti sırasında konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Olpak'ın sözleri farklı yorumlandı.

5 Temmuz Cuma günü Haber 7'ye konuk olan Olpak sözlerini yineledi ve konuya açıklık getirdi. Olpak "Üyemizin yönetimimizden bazı kişiler ile basınla görüşmesi olmuş. Benimle yapmış olduğu bir görüşme söz konusu değil. Klasik tavrımdır, canlı yayınlarda bile bunu ifade ederim. Konuyla ilgili bilgim yoksa bir konuda bunu ifade ederim. Bu üyeyle ilgili de bana bir şey gelmedi."

Demiröz'ün dışında başka üyelerden bu yönde talep gelip gelmediğini sorduğumuz Olpak "Üyenin anlattıkları yanlı ya da doğru diye yorum yapamam ama bana gelmeyen bir bilgi hakkında yorum yapamamın doğru olduğu kanaatindeyim. Konuyu haberleştiren gazeteci arkadaşımız da aradı aynen bunu söyledim. Konuyu bilmiyorum, yorum yapmayacağım dedim. Ama maalesef dediklerimiz farklı şekilde yansıdı. Yani konu basının etik değerleri ile ilgili bir konudur" dedi.

"MÜSİAD üyelerinin finansmana ulaşma konusunda sıkıntısı var mı?" diye sorduğumuz Olpak "'Sen MÜSİAD'çısın, finansman anlamında sana sıkıntı çıkarıyorum' şeklinde bir davranış biçimi var mı diye sorarsanız, bunu verilerle konuşarak cevaplayabiliriz. Bize gelmiş böyle bir bildirim. Neticede bankalarda ticari kurum ve Türkiye'de 10 yıl önceki Türkiye değil. Buradan hareketle bir bankanın aşikar biçimde bunu söyleyeceğini zannetmiyorum. Ama zanlarla konuşmak da doğru olmaz. Şahsi fikrim bir bankanın "sen MÜSİAD'çısın deyip kredi vermemesi ya da diğer sıkıntıları çıkarması pek akıllı işi olmaz" dedi.

Bankaların bir dönem böyle refleksler gösterdiğini bunun da kimseye bir çıkar sağlamadığını ifade eden Olpak "Böyle bir durum varsa, sivil toplum kuruluşu olmanın, örgütlülüğün yöntemi nedir? Üyelerin meşru taleplerini meşru kanallara aktarmak. Biz de bunu üyeler adına yaparız ama gelmeyecek bir talep için de bir şey diyemem." dedi.

Haberin kamuoyuna yansımasından sonra üyeyle temasa geçmek adına bir girişimde bulunup bulunmadığını sorduğumuz Olpak böyle bir girişimde bulunmamasının gerekçesini "Böyle bir girişimde bulunmadım. Nedeni "ulaşılamayan bir başkan olmadığım kanaatindeyim. Üyem de benimle basın üzerinden konuşmaz herhalde.... Olması gereken de budur. Biz gönüllü bir kuruluşuz. Gönlünü bu camiaya veren üyem başkana ulaşmak istiyorsa rahatlıkla ulaşabilir. Bırakın MÜSİAD üyelerini, üyeler dışında bile internet üzerinden "başkana görüş bildir" diye bir bölüm var. Oraya çok sayıda talep geliyor ilgili ilgisiz. Cevap veriyoruz. Üyemiz neden bana başvurmadı bilmiyorum ama ben de basına düştü diye irdelemeyi gerekli bulmadım" dedi.

Hakan.Goksel@haber7.com
twitter.com/hakan_goksel

 

YORUMLAR 2
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    bankalar yahudinin elinde verenler mecburlar dı o gun belki peki halk olarak calışmak mecburiyetindemiyiz. biz toplum olarak sorumluluk sahibi iken ne olduda sorumluluktan kacar olduk bir olay oldumu hemen başkalarını suçlar sorumlulugu başkasına yükler olduk .. bizim sorumlulugumuz yokmuki gögsumuzu gere gere pişkince sen o onlar bunlar neden yapmıyor diyerek vebalden kurtulmak ... artık uyanmak sorumlulugumuz zerre kadar varsa yerine getirmek gerek aksi taktirde bu dunyada biz cekmesekte cocuklarımız torunlarımız cekecek .. ahiret kısmıda artık allah ile kul arasında olandır ...
    Cevapla
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın MÜSİAD üyeleri siz neden almadınız. Ülkedeki 35-36 bankanın 29'u yabancı sermaye Bumemlekete hayır için gelmediler.? bu ülkeye yabancılar niye gelir bir koyup beş almak için,Onun için müslüman uyanık olucak bütün iş dallarından yabancıları çıkarıp kendileri iş sahasında olmak zorunda yoksa sömürü kaçınılmaz,uyanık olmak lazım. ha bu arada yabancilardan medet umanlarda hatalı..
    Cevapla