Türk turist Yunan adalarına akın ediyor

Türk turistin Yunan adalarına olan ilgisi giderek artıyor. Özellikle hafta sonları 10'a yakın limandan düzenlenen seferlerde yoğunluk yaşanırken kruvaziyer turlarına katılacak Türk turist sayısının 50 bine ulaşması bekleniyor.

Türk turist Yunan adalarına akın ediyor
Türk turist Yunan adalarına akın ediyor
GİRİŞ 02.07.2013 12:55 GÜNCELLEME 02.07.2013 12:59

Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Marmaris ve Bodrum limanlarından sefer düzenleyen şirket temsilcileri ve kruvaziyer şirketlerinden alınan bilgiye göre Yunanistan'ın yeşil pasaporta uyguladığı vizenin kaldırılmasıyla hareketlenen sektör, kapıda vize uygulamasının etkisiyle altın çağını yaşıyor.

İki kıyı arasında günübirlik ya da kısa turlarda en büyük hareketlilik Bodrum-Kos, Çeşme-Sakız ve Ayvalık-Midilli arasında yaşanırken kruvaziyer gemilerin düzenlediği daha uzun konaklamalı seferlerde yüzde 100 doluluk yakalandı.

Deniz Ticaret Odası Düzenli Sefer Yapan Gemiler Komisyonu Başkanı ve Çeşme, Dikili ve Ayvalık'tan adalara düzenlenen seferlere acentelik hizmeti veren Maskot Turizm'in sahibi Ahmet Subay, bir kaç yıl öncesinde Türkiye tarafına doğru akan turizm hareketinin tersine döndüğünü, adalara geçen Türk sayısının 7-8'e katlandığını ifade etti.

Bunda Yunanistan'ın yaşadığı krizin önemli etkisinin bulunduğunu, fiyatlarda çok ciddi düşüşler yapıldığını, oteller, restoranlar ve marinalarda yüzde 30-50 arası indirimlerin sözkonusu olduğunu anlatan Subay, şöyle konuştu:

"Eskiden adalara geçtiğinizde Türkçe kelime duyamazdınız. Artık sizi kapıda 'hoşgeldin komşu' diye karşılayan otel ve restoran sahipleriyle, Türkçe menülerle karşılaşıyorsunuz. Geçmişte kıyının bu tarafı ucuz diğer tarafı pahalıydı. Şimdi ibre tersine döndü. Özellikle alkollü içkiler ve et ürünlerinin çok daha ucuz olması cazibeyi artırıyor. Kriz sonrası Türkiye'ye yakın adaların ekonomisi, Türk turistler sayesinde ayakta kalıyor. Bu yorumu Yunanlı turizmciler yapıyor. Yunan hükümeti de AB'nin engellemesine rağmen vizeye kolaylık getirmeye çalışıyor. İki taraftan turimzcilerin vizenin kaldırılmasıyla ilgili baskıları devam ediyor. Kapıda vize uygulaması getirildi, bunun bir etkisi oldu ancak sınırlı kaldı. Yakın bir dönemde vizede yeni kolaylıkla getirilmesini bekliyoruz."

Çeşme'den Kos'a 5 gemi, Ayvalık'tan da Midilli'ye 5 gemiyle sefer düzenlendiğini, yaz sezonunda gemi kapasitelerinin yüzde 90 oranında dolu olduğunu anlatan Subay, "Bu artış bir kaç sene daha devam edecek daha sonra durağan bir seyirde ilerleyecektir. Hevesin geçmesiyle insanlar yeni destinasyonlara yöneleceklerdir" dedi.

Karşı kıyıda tatil daha ucuz

Bodrum-Kos arası sefer düzenleyen Bodrum Feribot İşletmeciliği şirketi Genel Müdürü Metin Önder, iki kıyı arasında taşıdıkları yolcu sayısının her yıl yüzde 10-15 arttığını, bu hattaki canlılık nedeniyle iki ülkeden firmaların yeni gemilerini devreye soktuğunu ifade etti.

Halen 10'a yakın gemiyle seferler düzenlendiğini, yaz sezonunda haftasonlarında tam doluluğa ulaştıklarını anlatan Önder, son yıllardaki hareketlilikte Türk turistlerin etkisinin büyük olduğuna işaret etti.

Adalara ilk kez giden Türkler'in Yunanistan'ı merak ettikleri ve farklı bir destinasyon aradığını, özellikle yeşil pasaporta sahip veya vize sorunu yaşamayan kişilerin 40 liralık gidiş dönüş ücretiyle 45 dakikada gidilebilecek Kos Adası'ndaki farklı imkanlardan da yararlanmaya başladığına işaret eden Önder, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ı etkileyen kriz sonrası adadaki fiyatlarda önemli gerilemeler yaşandı. Artık olay farklı bir deneyim yaşamayı geçti. Bugün tanıdığım bir çok insan daha ucuz olması nedeniyle Bodrum'da bir gece geçirmek yerine Kos Adası'na geçiyor. Yemek yiyip gelmek için dahi Ada'ya giden var."

Kruvaziyer turları

Yunan adalarına gitmek isteyen Türkler'in diğer seçeneği ise kruvaziyer turları. Vizeli ve vizesiz olmak üzere 3 geceden başlamak üzere bir haftaya kadar düzenlenen turlara olan ilgi de katlanarak artıyor.

Türkiye kıyıları ve Yunanistan adaları arasına odaklananbiri Türk diğeri Yunan iki firma bulunuyor. Türk turistlere vizesiz Yunan adaları imkanı tanıyan ETS Tur, İstanbul ve Çeşme çıkışlı iki gemisiyle Mykonos, Santorini, Rodos, Girit gibi ünlü adalara turlar düzenliyor.

ETS Turizm Kruvaziyer Departmanı Müdürü Ahmet Yazıcı, geçen yıl 1 gemiyle başladıkları Yunan Adası turlarını bu yıl 2 gemiye çıkardıklarını, sezonu 35 bin turistle kapatmayı bekledikleriniifade etti.

Gemide tatil yapma fikrine bir kaç yıl öncesine kadar sıcak bakmayan Türkiye'nin Yunan adaları turlarına olan ilgi sayesinde kruvaziyer pazarının en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkat çeken Yazıcı, "Turlar vizesiz olarak gerçekleştiği için yoğun bir talep var. Tüm gemilerimiz tam dolu kalkıyor. Hatta yedek listemiz var. Gelecek yıl farklı destinasyonlara yönelik planlarımız var. Yunan adalarına düzenlenen kruvaziyer turlarında bu yıl 50 bin turistin üzerinde bir hareketlilik bekliyoruz" dedi.

Yunan Louis Cruises Line'ın acenteliğini yürüten Karanvan Turizm Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, bu yıl 10 bin Türk misafiri ağırlamaya hazırlandıklarını kaydetti.