Bakan Şimşek: Huzur ve barış için ne gerekiyorsa yapacağız

Batman'da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıya katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Huzur ve barış için ne gerekiyorsa yapacağız. Çözüm sürecine sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Bakan Şimşek: Huzur ve barış için ne gerekiyorsa yapacağız
Bakan Şimşek: Huzur ve barış için ne gerekiyorsa yapacağız
GİRİŞ 01.07.2013 17:21 GÜNCELLEME 01.07.2013 17:21

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını, Batman'da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı basın toplantısında açıkladı. Büyükekşi, Türkiye'nin Haziran ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artışla 11 milyar 832 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 6 ayda ihracatın yüzde 2,5 artarak 74 milyar 661 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın da yüzde 7,5 artışla 152 milyar 828 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Haziran ayında en fazla ihracatı yüzde 1 milyar 805 milyon dolar ile otomotiv sektörünün yaptığını açıklayan Büyükekşi, 1 milyar 448 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ikinci, 1 milyar 335 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörünün üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

AB'ye ihracatın Haziran ayında yüzde 5 arttığını açıklayan Büyükekşi, Afrika'ya ihracatın yüzde 6 ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 5, arttığını söyledi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ili değerlendiren Büyükekşi, Haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 21 ile Sakarya'nın yaptığı ifade ederken, Sakarya'yı yüzde 20 artışla Ankara ve yüzde 9 artışla Gaziantep'in takip ettiğini bildirdi.

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüdüğüne değinen Büyükekşi, "Biz, bu büyüme oranını küresel ekonominin mevcut şartlarında başarılı buluyoruz" dedi.

ŞİMŞEK: SÜREÇTE İYİ SINAV VERMELİYİZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yılda 5.5 büyüklüğünde büyüme hızı gerçekleştirdiklerini, ciddi istihdamları sağladıklarını belirterek, çözüm sürece ile birlikte iyi bir ivme yakalanabileceğini söyledi. Şimşek, şöyle dedi:

"Huzur ve barış için ne gerekiyorsa yapacağız. Çözüm sürecine sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz. Bölgenin istikrara ve huzura ihtiyacı var. Ortadoğu'da fitne ve sorunlar var. Çözüm sürecinde iyi bir sınav vermek zorundayız. Terörle mücadeleye kimine göre 300-400 milyar dolar kimine göre ise 1 milyar dolar kaynak gitti. Şimdi artık bu rakamlar sağlık, eğitim ve altyapıya hazırlanıyor. Sorunlar nedense demokrasi kuralları içinde çözülmüyor. Ortadoğu ve Afrika'da fay hatları var. Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin artması konusunda çabamız ortada. Kürt sorunu çözümü konusunda da samimi bir şekilde barışçıl çözümlerle haklarını arayanlara saygı duyuyoruz. Masumane bir eylemle ortaya çıkıp, fitne çıkaranları da herkes gördü. Fitnecilere prim verilmemeli. Artık sadece refah artışıyla değil, demokrasinin çözüm sürecindeyiz. Bu karışıklıktan kim kazanıyor? Terörden kim kazandı? Her şey ortada. Afrika ve Ortadoğu'da Mısırlı kardeşimin kazandığını sanmıyorum. Ortada ciddi jeopolitik gerginlikler var. Türkiye, kamu evini düzene sokmuştur" dedi.

DIŞ BORÇ 350 MİLYAR DOLAR

Konuşması sırasında elektriklerin kesilmesi üzerine Bakan Şimşek, "Ben de zaten konuşmamı bitirmek üzereydim" dedi. Tekrar elektrik gelince ise "Birkaç söz daha söylemek gerekiyor. Biz makinede Almanya, modada İtalya ve turizmde de İspanya ile yarışacağız. Otomobilde Türkiye'de satılan araçların yüzde 80'i ithaldir. Üretim ihracatında yatırımcıyı destekliyoruz. IMF'ye borç ödeme, siyasi açıdan Türkiye için önemlidir. Toplam dış borcumuz 350 milyar dolardır. Ama bunun 3'te 2'sinden fazlası özel sektöründür. Devletin bu bilançosunu güçlendirmek gerek. Devletin net anlamda borcu yok. Fakat, özel sektörün borcu var. Arge'ye 100 liralık harcama yapan ihracatçıya 224 lira destek veriyoruz. Tunceli'ye yatırım yapana İstanbul'daki yatırımcının imkanını sağlıyoruz" dedi.

STOPAJ VE İADEDE 368 BİN BAŞVURU

Stopaj ve vergi iadesinde 368 bin civarında başvuru olduğunu söyleyen Şimşek, "Bu taleplerin yüzde 10'unu karşıladık. Bu performans iyi değil. Bu iş, zamanında el yordamıyla yapılmalı. Daha çok çalışacak ve iade taleplerini yerine getirmeliyiz. Varlık barışı vergisinde de henüz erken durumdayız. 5084 sayılı teşvik yasası için gerekli düzenlemeyi yaptık. Bu yasanın yılbaşından bu yana geçerli olacağını söyledik. Ancak bu kararname de tamamen Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğundadır. Son aşamadan kesin bilgim yok" dedi.

DENETİMLER, ŞAHIS VE FİRMALARI KAPSAMAZ

Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın öne çıkmasıyla bazı firmalara yönelik denetim yapıldığı iddialarına yanıt veren Şimşek, "Her şeyden önce vergi denetimi bağımsız bir kuruldu. Hiçbir sektör veya firmayla ilgili beyanda bulunmam doğru olmaz. Hiçbir firma ve şahısa yönelik böyle bir çalışma olmaz. Yapılsa sektörel bazda olur. Çatışma ortamını finanse edenler varsa ilgili kurumlar devreye girer. Savcılık var. Şiddet ve terörün finansına hiçbir ülke izin vermez. Batı'nın en gelişmiş ülkesinde de böyle olur. Yakmayla, yıkmayla bir yere varılmaz. Hiçbir ülke bu toleransı göstermez. Bir eşkiyalık yöntemiyle ülkeye tahakküm edilemez. Gezi Parkı nedeniyle sokaklara dökülen ve masumane eylem yapanlara diyecek bir şeyimiz yok. Bu ayırımı da yapmalıyız" dedi.

EYLEMDE MOLOTOF OLMAMALI

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1 kişinin öldüğü olayları da değerlendiren Şimşek, "Diyarbakırlı hemşehrim hak ve özgürlüklerini ararken, gösterilerde molotof kokteyli olur mu? Bunlar demokratik taleplerle bağdaşmayan şeylerdir. Şiddet tarzından arındırmak gerek. Mağduriyetler barışçıl bir şekilde ortaya konmalıdır. Bakın Diyarbakır, Batman'ın iki katı büyük ama Batman istihdam nedeniyle Diyarbakır'dan bir adım önde. İller arasında ayrım yapmıyorum ama yatırımcıyı buralara çekmek için burada barış ve huzur ortamını sağlamalıyız. Bu ülke daha iyisini hak ediyor" dedi.

KAYNAK: DHA