Domates fiyatları altın çağını yağıyor

Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezlerinin başında gelen Dalama'da bir anda tavan yapan domates fiyatları üreticinin yüzünü güldürdü.

Domates fiyatları altın çağını yağıyor
Domates fiyatları altın çağını yağıyor
GİRİŞ 25.06.2013 09:28 GÜNCELLEME 25.06.2013 09:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Son yılların en yüksek fiyatına ulaşan domates tarlada toptan 2 TL'ye satılırken, pazarda tüketiciye 3.5 TL'ye ulaşıyor. Domatesin altın çağını yaşadığını belirten Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, “Üreticimizin 40 yıllık rüyası gerçek oldu. Hem ürün hem de fiyat güzel. Bu yıl üreticimiz altın çağını yaşıyor” dedi.

Dalama ve çevresinde yaklaşık 6 bin dönüm alanda domates dikili olduğunu bunların 2 bin 500 dönüm alanda salçalık 3 bin 500 dönüm alanda da sofralık domates bulunduğunu belirten Başkan Aktakka, “Birden bastıran sıcaklarla Adana ve Antalya bölgesinde seralarda domatesin bitmesi ve tarla domateslerinin çıkması ile fiyatlar yükseldi. İlk defa üreticimiz tarlada 2 TL'ye domates satıyor. Bu üreticimiz için süper bir fiyat. Vatandaş para kazanmaya başlayınca tarlarının üzerine özel gölgeliklerle örtmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda bir iki hasat yapan çiftçi ürün para etmediği için tarlasını bozardı. Şu anda herkes fidesini bahçesini gözü gibi bakıyor. Tüm üreticiler çok mutlu” dedi.

“FİYAT YÜKSEK AMA PİYASADA CİDDİ TALEP VAR”

Yüksek fiyata rağmen ciddi talep olduğunu belirten Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, bundan sonraki süreçte üreticilerin tarıma yönelik yatırım yapmaya başladığını ve özellikle bilinçli tarım uygulaması konusunda çalışma yapacaklarını ifade etti. Aktakka, bundan sonraki süreçte damlama üreticilerin damlama sulama yaparak suyu daha ekonomik kullanmasını, önerdi. Damlama sulama sistemi ile üründe rekoltenin yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını da belirten Aktakka, “Bundan sonraki süreçte tüm çalışmaların bilimsel yapılması ve üreticinin mutlaka tarım danışmanlarının önerileri doğrultusunda üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bundan sonraki hedefimiz AB ile standartlarında üretim yapmak” dedi.

“TÜKETİCİ ŞAŞIRDI”

Bir anda yaklaşık 7 kat artan domates fiyatları karşısında ise tüketici şaşırdı. Yazın sofraların, yemeklerin ve salataların vazgeçilmezi olan domatesin bir anda 50 kuruştan yaklaşık 7 kat artışla 3.5 TL'ye yükselmesi ise özellikle dar gelirli vatandaşı zorladı.

İHA

YORUMLAR 2
  • servet konak 10 yıl önce Şikayet Et
    KİM KAZANIYOR. beyler domates fiyatları yükseldi ama üretici değil komisyoncu kazanıyor yine olan garibana oluyor bu komisyonculara bir çare bulunsa çok daha faydalı olur bence
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Üreticinin yüzünü güldürdü, ya tüketicinin ?. öyle devam edin baklım sonu nerete varacak .sen domatesi tarlada 2 tl ye sat amma başka şeyleride sen pahallı almaya mecbur kalacan, demek oluyorki elde var sıfır !
    Cevapla