Gezi Parkı olayları turizmi fena vurdu

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Gezi Parkı olaylarının başlamasıyla birlikte olayların çıkış noktası olan İstanbul'daki otellerde yüzde 82'lere varan rezervasyon kayıplarının olduğunu açıkladı.

Gezi Parkı olayları turizmi fena vurdu
Gezi Parkı olayları turizmi fena vurdu
GİRİŞ 18.06.2013 16:56 GÜNCELLEME 18.06.2013 16:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

kıyı bölgelerde ise son dakika satışları olan yüzde 40'lık bölümün olaylara göre şekilleneceğini belirterek, "Türkiye'nin dünyadaki imajı çok önemli. Türkiye vazgeçilmez bir destinasyon. Bu imajı yeniden pekiştirmek lazım" dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, "Gezi Parkı ve diğer olaylar yurtdışında yabancı medyada yansıma şeklinden dolayı Antalya'dan tatil alacak kişilerden bir soru işareti bırakıyor. Biz bu soru işaretini gidermek amacıyla Rusya ve Almanya'daki tur operatörleri ziyaret edip olaylar nasıl olduğu hakkında onlara bilgi vereceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birçok kesim temsilcileri ile konuştu. Turizm sektör temsilcileri ile olayların gelişimiyle bizde brifing vermek tartışmak ve konuşmak isteriz" diye konuştu.

İstanbul Taksim'den başlayıp tüm yurda dağılan Gezi Parkı eylemlerinden turizm etkilenmeye başladı. Gezi Parkı olaylarının başlamasıyla birlikte olayların çıkış noktası olan İstanbul'un durumdan etkilendiğini belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Taksim bölgesindeki işletmelerin ciddi maddi kayıp yaşandığını söyledi. İstanbul'da yüzde 82'lere varan rezervasyon kayıplarının olduğunu belirten Ayık, "İşletmelerdeki turistlerde başka bölgelere kayma yaptı. İleriye dönük rezervasyonlarda ciddi kayıplar yaşandı. Özelikle ileriye dönük toplantı organizasyonları ya ertelendi yada iptal edildi. Dolayısıyla İstanbul'da büyük kayıp söz konusu" dedi.

İSTANBUL VE KIYI BÖLGELERİNİN FARKLI MÜŞTERİ PROFİLİ VAR

Kıyı bölgelerinde İstanbul'dan farklı bir müşteri profili olduğunu aktaran Osman Ayık, "Kıyı bölgelerinde mevcut bir iptal söz konusu değil. Daha önceden rezervasyon yapanlar gelmeye devam ediyor. İçeridekiler de konaklamalarına devam ediyor. Kıyı bölgelerinde ileriye dönük bir takım ciddi anlamda yavaşlama söz konusu. Misafirler ülkedeki genel gidişat olayların seyrine bakıyor, ona göre plan yapıyor. Kıyı bölgelerinde gelenlerin yüzde 60 erken rezervasyon yapıyor. Kalan yüzde 40 da son dakikada satışlarında oluyor. Bizim en büyük sıkıntı kıyı bölgesi ve Resort otel için bu yüzde 40'lık rezervasyonun nasıl seyredeceği ve gelişeceğidir. Olayların seyrine göre bu durumun gelişmesini bekliyoruz. Sevindirici durum şu ana kadar herhangi bir rezervasyon iptal edilmemiş olması. Olayların tansiyonu yükselmediği takdirde bu böyle devam edecektir" diye konuştu.

İSTANBUL'A GELEN MÜŞTERİ ÇABUK REFLEKS GÖSTERİR

İstanbul'a gelen müşteri portföyünün farklı olduğunu hatırlatan Ayık, "İstanbul'a gelen müşteri her an değişiklik gösterebilir. İstanbul'a turist, farklı amaçlar için gelir. Kısa kalışları olur. Kültür amaçlı, özel toplantı, iş amacı gelirler. Dolayısıyla bunlar çabuk refleks gösterir. İstanbul'un yaşamış olduğu kayıplar, olayların durgunlaşması ile geri kazanılabilir. Bunun için tabii ki sürece bağlıdır" dedi.

TÜRKİYE'NİN İMAJINI YENİDEN PEKİŞTİRMEK LAZIM

Türkiye'nin dünyadaki imajının çok önemli olduğunu belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık şöyle devam etti; "Türkiye'nin dünyadaki imajı çok önemli. Turizm, ülkenin imajı ile paralel giden bir gelişim gösterir. Türkiye son 10 yılda ciddi gelişmeler kaydetti. Bunun meyvelerini tüm sektörlere yansıdı. Turizme yansıdı. Türkiye 2012 yılı gibi zor yılda rakip ülkeleri arasında farklı şekilde tamamladı. Dünyada 6'ıncı sıraya yükseldik. Türkiye vazgeçilmez bir destinasyon. Bu imajı yeniden pekiştirmek lazım. Olayların akabinde tanıtım faaliyetlerinin devam ediyor olması lazım. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kampanyalarımız başlayacak. Bir iki yeni kaynak pazarlara yönelik çalışmalarımız olacak. Bu çalışmalardan olumlu yansıyacak. Türkiye için turizm vazgeçilmez en önemli ve hayati sektördür. Türkiye 2013 hedeflerinde 30 milyar dolar gelir bekliyor. İlk 6 ayı başarılı geçirdi. İkinci 6 ayda çok önemlidir. En yoğun talebin olacağı dönem bu dönemdir. Biran önce atağa geçmeliyiz" dedi. Turizm sektörünün bir jeneratör gibi olduğunu belirten Ayık, "Ürettiğimiz enerji belli kanalda 52 adet sektöre akıyor. Türkiye'nin en ücra köşesindeki insana dahi kaynak akıyor. Bu sektörün gözlenmesi ve farklı şekilde ele alınması gerekir. Sektör olayların seyrine göre temsilcilerinde bir endişe var. Tüm ülkemizde genel ekonomik verilere ciddi anlamda olumsuz etkileri olacak. Siyasi otoriter vatandaşında bunun bilincinde hareket etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

GEZİ PARKI OLAYLARININ TURİZM ETKİSİNİ İKİYE AYIRMAK GEREKİYOR

İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarının turizme etkisini ikiye ayırmak gerektiğini belirten AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır ise, İstanbul ve kıyı bölgeleri olarak ayırmak gerektiğini söyledi. Gezi Parkı olaylarından İstanbul Taksim bölgesindeki oteller olumsuz etkilediğini hatırlatan Çorabatır, "İstanbul'da rezervasyon iptallerinin olduğunu biliyoruz. İstanbul dünya markası bir şehirdir. Her yıl ziyaretçi sayısı artıyor ama bu olaylardan en büyük etkiyi İstanbul almıştır" dedi. Antalya bölgesinin satış pazarlama stratejisinde rezervasyonların erken yapıldığını hatırlatan Çorabatır, "Antalya bölgesindeki müşterilerin iptal etme şansları olmadığı için iptal yaşanmadı. Havalimanı girişlerine baktığımız son 5 yılın en yüksek rakamlarına ulaşmış durumdayız. İlk 6 ayda yüzde 9'luk bir artış yaşanıyor. Antalya için birinci dönemi böyle değerlendirmek gerekiyor. İkinci dönem denilen Temmuz Ağustos ayları ise hem yüksek fiyatlı hem de müşteri profilinin değiştiği dönemi ele alırsak Gezi Parkı ve diğer olayların yurt dışında yabancı medyada yansıma şeklinden dolayı Antalya'dan tatil alacak kişilerden bir soru işareti bırakıyor" diye konuştu.

Almanya ve Rusya'daki tur operatörlerinin aklındaki soru işaretlerini gidermek için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile görüştüklerini belirten Çorabatır, "Almanya ev Rusya tur operatörleri ile bir toplantı yapacağız. Ardından Rusya ve Almanya'daki tur operatörlerini ziyaret edip olaylar nasıl olduğu hakkında onlara bilgi vereceğiz. Temmuz, Ağustos ayı için bir düşüş öngörümüz var. Geçen seneki satışların biraz yavaşladığını görüyoruz. Türk turizmi bugüne kadar çok büyük ivme kazandı. Gerek İstanbul gerek Antalya, Bodrum, Marmaris hakikaten rekabeti başarıyla yapan turizm merkezlerimizdir. Bunun da umutsuzluğa kapılmadan olaylarında hafiflemesiyle sağ duyu ile yaklaşıldığında çok çabuk toparlanılacağını tahmin ediyorum. 2014 yılı için şimdiden önemli çalışmaların yapılmasına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE TURİZMCİLER OLARAK GÖRÜŞMEK İSTERİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarında birçok kesim temsilcisi ile görüştüğünü belirten Çorabatır, "Sayın Başbakana ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile beraber, turizm sektör temsilcileri ile olayların gelişimiyle bizde brifing, tartışmak ve konuşmak isteriz" dedi.

BİRAZ DÜŞÜŞ YAŞANDI

Antalya tarihi Kaleiçi'nde 30 yıldır esnaflık yapan Veysi Toprak, "Sezona iyi başlamıştık her şey iyi gidiyordu. Antalya'daki gösterilerden sonra işlerimiz de düşüş yaşandı. Gelen turistler tedirgin ve endişeli. Çarşıya gelmiyorlar. Otellerinde kalıyorlar. Son 20 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz. 30 senedir bu işin içindeyim. Şuanda geçen aya kadar günde 10 müşteri geliyordu. Son haftalarda gelen giden yok. Büyük bir ihtimalle sezonu kapattık. Aldığımız malların borçlarını ödeyemeyeceğiz" dedi.

Esnaf Muzaffer Ateş ise olayların kendilerini mağdur ettiğini belirterek, "Ödemelerimizi yapamıyoruz. 30 senedir bu işin içindeyim. Terör saldırıları oldu bu kadar etkilenmemiştik. En kötü sezonu yaşıyoruz. Şu mevsimde turistin bol olması gerektiği yerde hayal kırıklığı yaşıyoruz. Her şeyin ülkemizde güzel olmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya'da, İstanbul Taksim'de yaşanan Gezi Parkı eylemlerinden ciddi olarak etkilendi. Bölgede Temmuz ayı için yapılan rezervasyonlarda ciddi bir düşüş ve iptaller yaşandığı belirtildi.

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz yaptığı açıklamada, peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesinin Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ve her yıl bölgeyi 2 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini kaydetti. Çok sayıda turistik tesisin yer aldığı bölgeye bu yılın ilk 5 ayında ciddi bir turist ilgisinin olması ve bölgede 1 milyona yakın turist ağırlamalarına karşın, İstanbul Taksim'de yaşanan olayların bölgedeki turizme ciddi zarar verdiğini ifade etti. Temmuz ayı için bu olaylar nedeniyle iptallerle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Durmaz, ''Yurt dışından gelen turistler önce İstanbul'u, daha sonra bölgemizi ziyaret ediyorlar. İstanbul'da yaşanan olayların dünya basınında geniş bir şekilde yer almasından dolayı hem İstanbul'da bulunan oteller hem de bölgemiz bu durumdan etkilendi. Rezervasyon iptalleri ile Göreme'de bulunan tesislerdeki Temmuz ayı için yapılan rezervasyonlar yüzde 20'lere kadar düştü. Umarız bu olaylar artık son bulur ve ülkemiz yeniden eski günlerine döner. Böylelikle turizmciler yılın son çeyreğinde bu eksikliklerini kapatırlar diye umut ediyoruz" dedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde turistlerden esnafa kadar birçok kişi Taksim Gezi Parkı direnişinden dolayı olumsuz bir durum yaşamadıklarını söylediler.

Sektör temsilcileri, ve birçok esnaf eylemlerin Marmaris'te herhangi bir rezervasyon iptali olmadığını belirtirken bazı turistlerin bilgi almak amaçlı kendilerine Marmaris'te eylem yapılıp yapılmadığını sorduklarını söylediler. Marmaris'te tatil yapan Hollandalı turistler, Marmaris'e gelmeden önce bazı arkadaşlarını Türkiye'de ki protestolar yüzünden kendilerini uyardıklarını ancak, "Marmaris'te daha önce gelmiştik. Küçük protestolar dışında herhangi bir kargaşa yaşanacağını düşünmediğimiz için tatil tercihimizi yine Marmaris'ten yana kullandık. Marmaris'te ve Türkiye'de bulunmaktan dolayı herhangi bir endişemiz veya korkumuz yok" dediler. Karakaş Otel Yöneticisi Okan Belger rezervasyonlarında birebir iptal yaşamadıklarını belirterek, "Bazı acentelerin durgunluk yaşadıklarını görüyoruz. Satışlarda biraz zorlanıldığını görüyoruz. Olayların çıktığı ilk günlerde biraz durgunluk yaşandı ancak rezervasyonlarda iptal yaşamadık. Bazı Hollandalı aileler beni aradı ve Türkiye'ye gelip gelmemekte kararsız kaldıklarını söylediler. Ancak korkulacak bir durumun olmadığını söyleyince tatil için Marmaris'e geldiler" dedi.

Bazı esnaflar da olayların Marmaris'e hiç bir etkisi olmadığını ancak zaman zaman yurt dışından bilgi almak için arayanlar olduğunu söylediler.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • oku yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    Siz kazandınız gençler! Diktatör kaybetti!. Aferin size. Yakında bir şişe bira almak için daha fazla efor sarf etmeniz gerekecek! Kemal amcanız hepinizi alnından öpüyor!
    Cevapla
  • hikmet 10 yıl önce Şikayet Et
    cesaret... Olayların olduğu bölgelerdeki esnaf bir olup tavır koyabilseydiler,onlar cesaret edemezlerdi. Birde polisin yetkisinin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    gerçi turist yok ama CHPsiz ortalık tertemiz !. turist gelir, tekki teröristler gelmesin !
    Cevapla
  • Mehmet Yenici 10 yıl önce Şikayet Et
    Sebep olanlara.... Aktarlarda eser miktarda kına mevcuttur.
    Cevapla