Bağış: O parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin teröre 350 milyar dolar harcadığına işaret ederek, "Bu parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı" dedi.

Bağış: O parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı
Bağış: O parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı
GİRİŞ 22.05.2013 13:10 GÜNCELLEME 22.05.2013 13:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin teröre 350 milyar dolar harcadığına işaret ederek, "Bu parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı. Bu para ile ne kadar hastane, okul ve havayolu yapılırdı. Bu para, toplumun ihtiyaçlarına harcansaydı, 2023 hedeflerini 2013 itibari ile yakalardık. Ama bundan böyle toplum olarak 'Zararın neresinden dönersen kardır' anlayışını temel alıp çözüm sürecine odaklanmalıyız." dedi.

Egemen Bağış, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından organize edilen 1. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'ne konuk oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'ın da katıldığı zirvede söz alan Bağış, finansal okuryazarlığın toplum için önemli olduğunu vurguladı. Bu konuda atılması gereken pek çok adımın bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 10 senede her alanda ilerlediğini, önemli başarılar elde ettiğini anlatan Bağış, şunları belirtti:

"Türkiye, finansal okuryazarlığa ehemmiyet vererek Avrupa'nın en dinamik ekonomisi oldu. Bundan 10 sene evvel AB'nin önünde duran Türkiye ile şu an AB'nin önünde duran Türkiye aynı değil. 'Sık dişini Avrupa Türkiye gelecek' diyebiliyoruz. Kendimize güvenimiz var. Ülke aynı ülke ama iyi idare edilince, finansal okuryazarlık ortaya konulunca önemli yerlere geliyor. Şu aşamada 2023 için Türkiye'nin yeni hedefleri var. Malum, bu dönemde dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz."

Finansal okuryazarlığı Avrupa'ya öğretmenin Türkiye'nin boyun borcu olduğundan söz eden Bağış, "Bu sorun uluslararası. Çünkü bu aralar zayıflamak için harcanan para ile dünyanın bütün açları doyurabilir." dedi. Bağış, finansal okuryazarlık adına toplumun tamamının, bilhassa çocukların eğitimine önem verilmesini de talep etti.

Konuşmasında çözüm sürecine de temas eden Bakan Bağış, "Terör belası 40 bin can aldı. Diğer taraftan bu bela için 350 milyar dolar da para harcandı. Bu parayla 350 boğaz köprüsü yapılırdı. Bu para ile ne kadar hastane, okul ve havayolu yapılırdı. Bu para, toplumun ihtiyaçlarına harcansaydı Cumhuriyetin 90'ncı senesinde yani 2003'te 100'ncü senenin, 2023'ün hedeflerini çoktan yakalardık. Ama bundan böyle 'Zararın neresinden dönersen kardır' anlayışı ile çözüm sürecine toplum olarak odaklanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye toprağında pek çok kültürün asırlardır bir arada olduğunu aktaran Bağış, ortak tavır ile diyalogun topluma ve ülkeye yarar getireceğini sözlerine ekledi.

TEB Genel Müdürü Varol Civil ise 2023 hedeflerini yakalamada finansal okuryazarlığın ve tasarrufların büyük rol oynayacağını savundu. Kurum olarak finansal okuryazarlığı artırmak için 2012 Ekim ayında TEB Aile Akademisi projesini devreye aldıklarını bildiren Varol Civil, "Şubelerimizi sınıfa, şube müdürlerimizi öğretmene çevirdik. Kapılarımızı müşterimiz olsun olmasın, toplumun tamamına açtık ve finansal okur yazarlık eğitimi verdik." açıklamasında bulundu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • MASTER 10 yıl önce Şikayet Et
    Nail :)). kardes sen serilere calismamissin galiba..matematikte sonsuza kadar artan seriler var. durumu söyle izah edeyim..bazi vekiller 45 yasinda emekli olacak ve her 4 senede bir meclis yenilecek..bir insanin 75 sene yasadigini ve öldükten sonra kendisinden genc esinin 20 sene emekli ayligi alacagini hesap edersek 50 sene emeklilik ayligi eder..bu elli senlik göndemde 50/4=12 dönem gececek..12 dönemX550=6600 yeni milletvekilli ve ilk vekilleri de katarsak (hayatta olup emekli olmus ilk sahsi) 7150 tane emekli vekil eder..10000 TL maas hesaplarsak vekillerin toplam ayligi 7150x10000TL=71,5 milyon TL/AY bunu 50 sene ele carparsak 71,5X12 ayX50 yil =42,9 MILYAR TL eder... (özet geceyim erken emekli edilen vekiller kene gibi halkin kanini emeceklerdir..)
    Cevapla
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    MASTER MATEMATİK ÖĞRETMENİN SENİNLE GURUR DUYMUŞTUR.. 10.000.-TL. emekli maaşı alsalar 550 milletvekilinin tamamı 5.5 Milyon lira ediyor.Yılda 66 Milyon Lira.5300 yıl 550 milletvekili maaşına denk geliyor.Nasıl bir kafanız var."beyn bedava" tabii, değil mi?Teletabi MASTER.
    Cevapla
  • MASTER 10 yıl önce Şikayet Et
    emekli maa$iniz. o para 2 yil görev yapip yüksek dereceden emekli olacak vekillerin maa$larina bile yetmez...
    Cevapla