Mazıdağı'na bin kişilik istihdam müjdesi

Çözüm süreci ile başlayan iyimserlik üzerine harekete geçen işadamları, Doğu ve Güneydoğu'daki atıl yatırımları yeniden ekonomiye kazandırmak için kolları sıvadı.

Mazıdağı'na bin kişilik istihdam müjdesi
Mazıdağı'na bin kişilik istihdam müjdesi
GİRİŞ 17.05.2013 19:32 GÜNCELLEME 17.05.2013 19:32

Ekonomik kriz sebebiyle 1994 yılında kapısına kilit vurulan Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Fosfat tesisleri, yeniden açılıyor. Bölgede oluşan iyimser atmosfer üzerine harekete geçen TMC firması, 2011 yılında özelleştirme kapsamında satın aldığı tesisi yeniden faaliyete geçiriyor. Tesisin onarım ve inşaat aşamasında 2 vardiya şeklinde yaklaşık bin kişi, işletme aşamasında 3 vardiya şeklinde de bin 50 kişi çalışacak.

Faaliyetlerine başlayan tesis, şu ana kadar 222 kişiyi işe aldı. İnşaat ilerledikçe istihdam kademeli olarak artacak. Bölgeden çıkarılan fosfat, kurulacak yeni tesisle gübre haline getirilecek. Böylece Türkiye'de ilk kez hammaddesini kendisi çıkartıp, gübre üreten bir fabrika kurulmuş olacak. Hammadde çıkarmaya başlayan TMC şirketi, üretim için kurulacak yeni tesis inşaatı için kanaat önderlerine, köy muhtarlarına ve STK temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. ÇED raporu hazırlanması kapsamında yapılan toplantıdan Mazıdağlı vatandaşlar oldukça memnun kaldı. Fabrika hakkında kafalarındaki soru işaretlerini gideren vatandaşlar, yöneticilere fabrikanın ne zaman işçi almaya başlayacağını sordu.

Toplantıda mevcut tesis haricindeki inşa edilecek ve işletilecek tesisler vatandaşlara tanıtıldı. Kurulacak 5 yeni tesisde; 100 bin ton kapasiteli Amonyak Üretim Tesisi, 550 bin ton kapasiteli Sülfürik Asit Üretim Tesisi, 135 bin ton kapasiteli Fosforik Asit Üretim Tesisi, 300 bin ton kapasiteli DAP veya 675 bin ton kapasiteli NP gübreleri 2 hatlı Gübre Üretim Tesisi, 10 bin ton kapasiteli 3 adet Sülfürik Asit Depolama Tankı, 10 bin ton kapasiteli 3 adet Fosforik Asit Depolama Tankı, 100 bin ton kapasiteli 2 adet Gübre Depolama Ambarı, 4 bin ton kapasiteli Gübre Paketleme Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi şeklinde açıklandı.

TMC Fosfat Fabrikası'nın Teknik Müdürü Memduh Özekinci, yaptığı konuşmada fosfat hammaddesini çıkarıp gübre haline dönüştüren tek fabrika olacaklarını belirtti. Ülke ekonomine büyük katkı sağlayacaklarını söyleyen Özekinci, "Fosfat, Türkiye'de petrol ve kömürden sonra en çok ihraç edilen ürün sıralamasında 5. sırada yer almaktadır. Tesisimizin en büyük özelliği kendi öz kaynaklarımızı kullanarak üretim yapmasıdır. Fabrikamız Türkiye'de gübre entegre sistemi ile bir ilk olacaktır. Bölge insanına istihdam sağlayacak olan fabrikamız hammadde ihracı ile yurt dışına çıkan milli sermayemizi de ülkemizde tutacaktır." dedi.

Mazıdağı Balpınar Köyü Muhtarı Mahmut Denli, 1994 yılından kapalı olan tesislerin açılmasında çok mutlu olduğunu söyledi. Denli, "Bu tesis ile gençlerimiz iş sahibi olacaktır. Bölge insanımız fakirdir, fabrika onlara ekmek kapısı olacaktır. Fabrikanın açılmasına vesile olandan Allah razı olsun." şeklinde konuştu.

TMC Fosfat tesislerinde vinç operatörü olarak çalışmaya başlayan Emin Açlan ise memleketinde çalışmanın sevincini yaşadığını söyledi. Açlan, "Yıllarca biz dışarıda çalıştık. Yani metropollerde çalıştık. Aile hasreti çektik. Şimdi TMC fosfat fabrikasında çalışıyorum. Bu tesisin açılmasını destekliyoruz. Fabrika için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Aile hasretimizin bitmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Mazıdağı Fosfat Tesisleri'nin temeli 1974 yılında ETİBANK tarafından atılmıştı. Kuruluş aşaması 14 yıl süren tesiste, sadece 6 yıl hammadde çıkartılmış, ardından kapatılmıştı. Mayıs 2011'de özelleştirilen tesisi, Etibakır ve Park Holding ortaklığı bulunan TMC Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ 28 milyon dolar teklifle satın aldı. TMC, 2016 yılı sonuna kadar 149 milyon ABD doları yatırım ve bin 50 kişiye istihdam taahhüt etti. TMC'nin 27 Mart 2013'te yapılan genel kurulunda şirketin bütün hisseleri Cengiz Holding'e devredildi. Cengiz Holding Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Mazıdağı fosfat tesislerinin tek sahibi oldu.

KAYNAK: CİHAN