Dilovası'nın oksijen deposu yok mu ediliyor?

Kocaeli'de hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra kanser vakalarıyla da adı sık sık gündeme gelen, sanayi ve konut alanlarının içiçe girdiği Dlovası İlçesi'nde, tek yeşil alan olan Adatepe'de ağaç katliamı yapılarak kimyasal tank depoları yapılmak istendiği iddia edildi.

Dilovası'nın oksijen deposu yok mu ediliyor?
Dilovası'nın oksijen deposu yok mu ediliyor?
GİRİŞ 17.05.2013 11:54 GÜNCELLEME 17.05.2013 11:54

Çevresi, bazı sanayi kuruluşlarının kimyasal tanklarıyla çevrili olan, çam ağaçları ile kaplı Adatepe'nin kendilerine ait olduğunu ileri süren bir firma, daha önce birkaç kez durdurulmasına rağmen yeniden ağaçları kesmeye başlayınca ilçe halkı ayaklandı.

Kanser vakalarının dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olduğu iddia edilen, anne sütünün yanı sıra bebeklerin kakasında da vücutta doğal olarak bulunmaması gereken ağır metallere rastlandığını belirtilen Dilovası'nda, bundan böyle mevcut sanayi alanlarının genişletilmemesi kararı alınmıştı.

SANAYİ ORTASINDAKİ TEK YEŞİL ALAN

Tüm bunlara rağmen, Dilovası'nda, ilçe merkezinde çevresi sanayi kuruluşlarının kimyasal madde depoları ve fabrikalarla sarılmış olan, ilçe merkezindeki tek yeşil alan Adatepe de yok olmakla karşı karşıya. Daha önce buradaki bir firmanın, arazinin kendilerine ait olduğunu, yıllar önce burasını 49 yıllığına kiraladıklarını iddia ederek, kimyasal madde depolama tankı koymak için yeniden ağaç kesimine başlamaları ilçe sakinlerini çileden çıkardı.

'DEVLET ORMANI KİRAYA VERİLEMEZ'

Daha önce buradaki ağaç katliamını Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın devreye girerek durdurulduğunu söyleyen Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu üyesi İsmail Kaya şunları söyledi:

"Dilovası'ndaki ağaç katliamı ile ilgili suç duyurusunda bulunduk. Fakat katliam durdurulmadı. İki günde 41 adet çam ağacı kesildi. Biz karşı çıktık ve engel olduk. Bazı kişiler burasının özel mülk olduğunu iddia edilyor. Oysa 1948 yılında yayınlanan resmi gazete elimizde. Bunu savcılığa da verdik. O tarihte burası 4 numaralı devlet ormanı olarak ilan edilmiş. Bugüne kadar orman vasfını kaybetmemiş. 1976 da devlet tarafından ağaçlandırılmış. Bu ağaçları bazıları 'bizim ağaçlar' diyerek katlediyor ve devlet buna ses çıkartmıyor. Anayasanın 169'uncu maddesine göre devlet ormanları kiraya verilemez, topu yapılamaz ve zaman aşımına tabi tutulamaz diyor" diye konuştu.

OKSİJEN DEPOSU KATLEDİLİYOR

Dilovası Yeşil Alanı Koruma Derneği Başkanı Ahmet Cebeci de, bu bölgenin aynı zamanda 3'üncü derece doğal sit alanı olduğunu, mesire alanı bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Oksijen deposu olan Adatepe çamlığı sanayici tarafından katledilmektedir. Devletin bazı kurumları yanıltılarak, ağaç katliamı yapılarak kimyasal tank depoları yapılmak isteniyor. Kültür Bakanlığı'ndan yapılan incelemede 8 bin yıllık bir höyük ve yerleşim alanı olduğu tespit edildi. Buna rağmen sit alanından çıkartılmak isteniyor. Burada yapılan işlerin tamamın arazi peşkeşidir."

'ORMAN KATLİAMI DURDURULSUN'

Dilovası'nın oksijen deposunun yok edildiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Sevgi Cebeci iuse şöyle dedi:

"Bizim burada ormanımızı yok ediyorlar. Sanayi yapılacak diye tek oksijen deposu yok ediliyor. Biz burada ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Biz sanayiye karşı değiliz ama, sanayi bize karşı ve bizi yaşatmak istemiyor. Burada ağaçlar kesildi. Devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Burada orman katliamı durdurulmalıdır."

KAYNAK: DHA