Çelik: İşçinin sorununu çözecek sendika yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin haklarını savunacak ve problemlerine çözüm üretecek bir sendika bulamamaktan yakındı.

Çelik: İşçinin sorununu çözecek sendika yok
Çelik: İşçinin sorununu çözecek sendika yok
GİRİŞ 07.05.2013 14:06 GÜNCELLEME 07.05.2013 14:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin haklarını savunacak ve problemlerine çözüm üretecek bir sendika bulamamaktan yakındı: "İşçinin hakkını savunacak, emeğin hakkını savunacak sendika arıyorum. Böyle dediğim zaman, 'Bakanım, biraz ağır kaçıyor.' diyorlar."

İzmir'de düzenlenen 27. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası'na katılan Bakan Çelik, sendikalara taşeron işçi meselesinin çözümüne yönelik çağrıda bulundu. İş hayatıyla ilgili en önemli sıkıntılardan birinin taşeron işçiler olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "İzmir'den söylüyorum, gelin bu sorunu çözelim. Bu sorunun en önemli yönü, tazminat mahrumiyeti. 12 ay çalışamayan işçiye kıdem tazminatı vermiyorsunuz. İşte sendikalarımız burada, temsilcileri burada. 'Gelin, bir ay çalışan işçiye tazminatını verelim. Fon sistemine geçelim.' diyorum, cevap alamıyorum. Kamuda çalışan 380 bin işçinin, özel sektördeki işçiler anlaşırsa onların da mevcut konumlarını devam ettirelim. Yarın sabahtan itibaren fon uygulamasına geçelim. Bu haksız uygulamayı, yüzde 90 işçinin tazminat alamadığı süreci kapatalım. Bunu tartışacak, çözüme kavuşturacak sendikacı arıyorum. Emeğin hakkını savunacak sendikacı arıyorum. Sorunları torunlara bırakmayalım. Bu anlayış, Türkiye'ye büyük bir fatura ödetti. Çözmek, 'biz' merkezli olacak. Tarafları davet ediyorum bir kez daha. İş Sağlığı Güvenliği Haftası sebebiyle yine bir çağrıda bulunuyorum."

Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, 2002 yılında çalışma hayatında meslek hastalıkları ve iş kazaları sebebiyle 100 bin işçiden 17'sinin hayatını kaybettiğini, bugünse sayının dokuza indiğini vurguladı. Son 10 yılda hayata geçirdikleri uygulamalar sonucunda iş kazalarında hayatını kaybedenlerin oranının çok düştüğüne işaret eden Çelik, ancak bunun Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunun altını çizdi. Faruk Çelik, "Bu tablo hoş olsaydı İzmir'de buluşmazdık. 100 bin işçide 9 sayısı yüksek. Biz yönümüzü Avrupa'ya, batıya dönmüş bir ülkeyiz. Gelişmiş 15 Avrupa ülkesinde 100 bin işçiden ölümler 1 ile 2 arasında, 27 AB ilkesinde ise 3 ile 4 iken bizde bunun 8 ile 9 aralığında olması kabul edilebilir değildir." diye konuştu.

'İŞ KAZALARININ YÜZDE 98'İ ÖNLENEBİLİR'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybedenlere de dikkat çekti. Bu olumsuz tabloyla herkesin karşı karşıya kalabileceğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti: "Şartlar olumsuz gelişirse bu tehlikeler hepimizi bekliyor ama iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Kural hakim olursa önlenebilir, kuralsızlık olursa önlenemez. Kurallara uyum sorunu var. Geç kaldığımız bir düzenlemedir bu kanun. İkinci mevzuat dönemleri de başlıyor. İkinci mevzuatı, iki ay içinde yürürlüğe koyacağız. Bu dönem, 187 sayılı sözleşmeyi de TBMM'den geçireceğiz. Biz üçlü sac ayağıyız. Bütün çalışma hayatında çalışanlar kavramını Anayasa'ya devredersek sorunu kökten çözeriz ama hâlâ yeterli mutabakat sağlanamadı. İşveren de işçi de bu konuda sorun yapmamalı. İşveren, 'Önce insan' diye yola çıkmalı. İşçi, işveren ve kamu, büyük bir dayanışma içinde bu olumsuz tabloları ortadan kaldırabilir."

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'na da değinen Bakan Faruk Çelik, önemli avantajlar getirdiğini ifade etti. "Yasa işçi için mi, işveren için mi? Bu yasa insan için; kesimleri ayırmayı doğru bulmuyorum." diyen Çelik, "Dört dörtlük bir yasa mı? Mümkün değil. İyi ki ikinci mevzuata çok fazla atıfta bulunuldu. Bu yasayı çıkarırken sendikalar bize kök söktürdü. Diyaloğa önem veriyoruz. Sendika yasasını kaldırmamız, bunun bir örneğidir. Bu yasayla kamu kurumlarına toplu sözleşme getirdik. Masada ücret belirleniyor, kıran kırana gidiyor. Bu dönemde yine görüşmeler var. Ağustosta sırtımızdan yine terler akacak." şeklinde konuştu.

KAYITDIŞININ MALİYETİ 700 MİLYON LİRA

Sigortasız kaçak işçi sayısının arttığına yönelik haberlere de değinen Bakan Çelik, tam tersine sigortalı işçi sayısının arttığını söyledi. 12 bin sigortalı işçinin 18 bin 500'e çıktığını kaydederek, "Yüzde 52 olan kayıtdışılığı, yüzde 36-37 oranına gerilettik. Bir puan kayıtdışının maliyeti, 700 milyon lira. Meslek hastalıklarının olmadığı, iş kazalarının yaşanmadığı bir Türkiye için farkındalığın ve bilincin oluşması amacıyla elbirliğiyle bu mutlu tabloyu hep birlikte gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • kerem cem 10 yıl önce Şikayet Et
    onlarda sizi suçluyor sayın bakan. ee biz söyledik sayın bakan bu iş sendikalarla değil taşeron dernekleri ile çözülür diye ama sakalımız yok sözümüz dinlenmiyor siz asgari ücreti sendikalarla görüşüyorsunuz taşeronu sendikalarla görüşüyorsunuz sendikalarda sizi suçluyor sayın bakan
    Cevapla