Milli Piyade tüfeği dünyaya satılacak

Sarsılmaz Silah Sanayi tarafından Türkiye'nin ilk özgün tasarım yerli piyade tüfeği üretildi. Yüzde yüz Türk ürünü olan silahların 72 ülkeye ihracatı yapılıyor.

Milli Piyade tüfeği dünyaya satılacak
Milli Piyade tüfeği dünyaya satılacak
GİRİŞ 06.05.2013 13:27 GÜNCELLEME 06.05.2013 19:14
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ilk özgün tasarım piyade tüfeği SAR 223 ve makineli tabancası TE 54 tanıtıldı. Çırağan Sarayı'ndaki etkinlikte konuşan, üretici firma Sarsılmaz Silah Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 130 senelik geçmişiyle, Türkiye'nin en büyük özel sektör hafif silah üreticisi olduklarını, Avrupa'nın en büyük hafif silah üreticileri arasından bulunduklarını söyledi.

Atalarından ve babalarından aldıkları Türkiye'nin tek özel, entegre silah fabrikasını geliştirerek tasarladıkları ürünlerin Türkiye'nin gururu olacağını kaydeden Aliş, "Türkiye, artık savunma sanayi konusunda vites büyütmüştür. Dolayısıyla özel sektör firmaları da üzerine düşen vazifeyi yapmak zorundalar ve biz de gerekeni yaptık" dedi.

Aliş, silahların ilk ve tek özgün tasarımlar olduğunu vurgulayarak, yeni nesil silahların özelliklerinin, küresel pazarda rekabet edebilecek bütün ortak özelliklerin çok daha üzerinde olduğunu kaydetti.

"Şu an dünyada yapılan en yeni nesil ve teknolojik piyade tüfeğini ürettik" diyen Aliş, hedeflerinin öncelikle dünya olduğunu, firma olarak 72 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti.

"ŞU ANKİ EMSALLERİNİN EN ÜSTÜ"

Aliş, şu anda TSK'nın kullandığı piyade tüfekleri ile SAR 223'ün farkına yönelik soru üzerine, arada her açıdan çok büyük fark olduğunu, TSK'nın kullandığı piyade tüfeklerinden G-3'ün üretiminin durdurulduğunu, son yıllarda üretilen piyade tüfeklerinin SAR 223'e benzediğini dile getirdi.

Silahlarına çok güvendiklerinin altını çizen Aliş, yakın zamanda olmasa bile ilerleyen zamanlarda SAR 223'ün, Kaleşnikof silahlarını tahtından indireceğini, şu anki emsallerinin en üstü olduğunu aktardı.

Aliş, Sarsılmaz'ın Türkiye'deki tek balistik test merkezine sahip olduğunu, burada silahlarını test ettiklerini bildiri.

"FAZLASIYLA REKABETÇİ FİYATLARA SAHİBİZ"

Silahların yurt dışındaki emsallerine göre maliyeti ve satış fiyatına ilişkin soruya karşılık da Aliş, dünya genelinde bulundukları 72 ülkenin pazar kriterlerine göre fiyatlarını belirlediklerini, dünya piyasasında fiyat olarak avantajlı olduklarını, fazlasıyla rekabetçi fiyatlara sahip bulunduklarını, ürünün kaliteli, fiyatın da rekabet edici olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde tabancadan daha fazla SAR 223 satacaklarını anlattı.

Aliş, silah talep eden bütün ülke ve kurumlara nasıl silah istediklerini sorduklarını ve üretim safhasında buna dikkat ettiklerini bildirdi.

ANLAŞILAN BİRİMLER SÖZ KONUSU

"Herhangi bir ordu ya da emniyet teşkilatıyla anlaşıldı mı?" sorusuna karşılık Aliş, "Kesinlikle anlaşıldı ama şu anda ismini zikretmem yanlış olur. Hatta çok yakında bir ülkeye, sizler de duyacaksınız teknoloji yapacak duruma geldik" ifadelerini kullandı.

100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ

Aliş, "TÜBİTAK'tan ne kadarlık bir destek aldınız, kapasiteniz ne kadar?" sorusu üzerine de silahları tamamen öz kaynaklarıyla yaptıklarını, silah üretmenin kendi işleri olduğunu, TÜBİTAK'ın tasarım kısmında kendilerine yüzde 20 katkı payı verdiğini, bir ürün üretmenin zorluğu varken kendilerinin özgün tasarımla 2 yeni ürün ortaya koyduklarını ifade etti.

TAKILAN APARATLA BOMBA ATABİLİYOR

En güncel modüler silah kavramlarını birleştiren bir versiyon olan SAR 223, taşıma uzunluğunu daha da azaltmak için geliştirilmiş uzayıp kısalan dipçiğe sahip. Tüfek, kullanıcıya lazer noktalayıcı ve flaş ışıklardan, uzayıp kısalan nişangahlara ve gündüz/gece görüş cihazlarına kadar birçok aksesuar takabilme imkanı sunan gövdeye entegre Picatinny raylar ile bir piyade tüfeği olarak, 40 mm bomba atar dahil olmak üzere muhtelif savaş aksesuarlarıyla donatılabiliyor, suda çalışabiliyor.

Tasarım olarak yeni teknolojilerin ustaca kombinasyonunu yansıtan, 2 model olarak hazırlanan tüfeklerden biri, klasik AR yapısında tamamen yurt dışındaki sivil kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak yarı otomatik SAR 223C modeli, diğeri tamamen askeri ihtiyaçları karşılayacak taktik kullanım için SAR 223T modeli.

TE 54 MAKİNELİ TABANCA

Gövde yapıları, kullanım özellikleri, aksesuar kullanımı ve eğitim açısından piyade tüfeğine benzeyen TE 54, 9x19 mm, yakın muharebede kullanılacak, hafif, etkili, atım hızı yüksek ve kolay kullanılabilir bir makineli tabanca olarak tasarlandı. Klasik çalışma yöntemlerinin en güveniliri olan "ani geri tepme" (blow back) prensibiyle çalışan makineli tabanca, SAR 223 piyade tüfeğinin temel yapısal özelliklerini taşıyor.

TE 54 ve SAR 109 adlı 2 modeli bulunan makineli tabancanın modüler gövde yapısı her türlü aksesuarın kolayca takılarak kullanılmasını sağlarken, NATO standartlarına göre tasarlanmış Picatinny ray içeren gövde üzerine standart monte tertibatına sahip her türlü aksesuar ilave aparata ihtiyaç duyulmadan hızla monte edilebiliyor, bu modüler yapı da bugüne kadar en çok üretilip satılmış olan MP 5 makineli tabancaya göre çok önemli bir üstünlük sağlıyor.

İki farklı model olarak geliştirilen makineli tabancadan yarı otomatik model olan TE 54, sivil pazara yönelik bireysel kullanıcı için klasik AR formunda geliştirilirken, tamamen taktik ihtiyaçları karşılayacak olan SAR 109 ise modüler yapıya sahip ve yüksek hızda çalışma kabiliyetinde.

Milli Piyade tüfeği dünyaya satılacak
GALERİYE GİT
KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • CENGAVER 10 yıl önce Şikayet Et
    Amerika HAARP ı Yakında deneyeceği için !. 3. ve 4. Dünya ülkelerinin kendi silahını üretmesine artık göz yumuyor, çünkü balistik dönem kapandı, hatta nükleer dönem bile kapanıyor yeni bambaşka bir dönem başlıyor, şeytanın bile aklına gelmeyen yeni dünya düzeni, Şuan herkesin tüm hücrelerinde birer silah ve bomba var siz uyumaya devam edin, illa patlayıcı olması şart değil,
    Cevapla
  • Recep G. 10 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı torunları geliyor yol verin. helal olsun sizlere başka alanlardaki silah üstünlüğünüde elde etmeniz dileklerimle. Güçlü Türkiye adeletli dünya demek. Dünyada adeleti yerine getirebilecek düzene koyacak bize verilen tarihi görevi üstlenmek yürütmkele yükümlüyüz. Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • MEHMET ŞİRİN AKSOY 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE EN İYİSİNE LAYIK.... herkes üzerine düşeni vatan millet uğruna yapmaya niyet etsin ozaman bak gör 20 yıl sonra abd yerine dünyanın odak noktası türkiyemi yoksa abd mi...
    Cevapla