Aynı anda 3 uçak iniş yapabilecek

İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanına aynı anda 3 uçak iniş yapabilecek.

Aynı anda 3 uçak iniş yapabilecek
Aynı anda 3 uçak iniş yapabilecek
GİRİŞ 15.04.2013 17:13 GÜNCELLEME 15.04.2013 17:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yeni havalimanının tam kapasite ile çalışması durumunda pist başına saatte 19 adet uçak iniş veya kalkış yapabilecek. Bu hesaplamalar ile 3,15 dakikada bir uçak pistlere iniş veya kalkış yapabilecek.

İstanbul'a yapılacak yeni havalimanı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı ÇED Raporu'nda çalışma ile ilgili önemli detaylara yer verildi. Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek çalışmalar, İstanbul Avrupa Yakası'nda Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri'nde yapılacak. Proje alanı toplam 76 milyon 500 bin metrekarelik alanda yer alıyor. Proje alanının arazi kullanımlarına göre 6 bin 172 hektarı orman, bin 180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, 660 hektar gölalanı, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım (nadassız), 2 hektar fundalık alan ve proje alanının yaklaşık yüzde 2,47'lik (189 hektar) kısmı özel mülkiyet arazisi.

6 ANA PİSTİ OLACAK

İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı projesi kapsamında 6 adet ana pist, 4 adet apron ve pistlere ait taksirutların yapımı planlanıyor. Proje kapsamında iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (giriş kontrol binası, teknik blok-kule, DHMİ hizmet binası, itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası, vb.) yapımı gerçekleştirilecek.

Yolcu taleplerindeki artışın Türkiye'deki nüfus artışına doğru orantılı olacağı varsayımı ile gelecekte taşınacak potansiyel yolcu sayısının kademeli olarak inşa edilecek havalimanının tam kapasiteye ulaşması ile yıllık 150 milyon yolcu (giden ve gelen yolcu toplamı) olması planlanıyor.

Havalimanı dünyadaki en büyük uçaklara hizmet verebilecek şekilde inşa edilecek ve aynı anda 3 uçak iniş veya kalkış yapabilecek. İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi'nin alt yapı proje bedeli 2 milyar 900 milyon Euro olmak üzere yaklaşık 6 Milyar 757 milyon TL'ye mal olması planlanıyor. Proje kapsamında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkılacak ve ihaleyi kazanan firma tarafından finansal kaynak sağlanacak. Havalimanı inşaat çalışmalarında ilk etap 42 ayda tamamlanacak. Daha sonraki etapların inşaatı 1. etabın işletmeye alınması ile devam edecek. Tüm etaplarının tamamlanması 25 yıl sürecek.

PROJENİN 2038'DE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

4 etapta gerçekleştirilecek proje çerçevesinde, ilk etapta ana terminal binası 2 pist ve kargo pisti inşa edilecek. İkinci etapta alanın doğusunda denize dik uzanan 3. pist ve terminal binası, 3. etapta ana pistin batısında kalan denize dik 1 pist ve terminal binası, en son ve 4.etapta ise alanın batısında kalan denize dik 6. pist ve terminal binaları inşa edilecek. İlk etabın 42 ayda tamamlanarak işletmeye alınması planlanmakta. En yüksek yolcu kapasitesine ulaşıldığı zaman sonraki etapların inşasına başlanılacak. Projenin tam kapasite ile 2038 yılında tamamlanması planlanıyor. Yatırım ve işletme süreci göz önüne alındığında faaliyetin inşaat aşamasında 80 bin, işletme aşamasında 120 bin kişinin çalışacağı tamin ediliyor.

İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı projesi kapsamında 3.750x60 m boyutlarında 4 adet pist, 3.500 x 60 m boyutlarında 1 adet pist ve 1 adet jumbo jetler için 4.100 x 60 m boyutunda pist yapımı planlanıyor. Ayrıca yapılacak olan pistlerin yanlarına bakım sırasında kullanılabilmesi için yan pistler yapılacak.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    2002 turkıyesını hatırlayanınız varmı. bankalardan 382 mılyar hortumlanmıs ve bu borc mılletın sırtına yıkılmıs - toplanan vergılerın %85 ı faız odemelerıne gıdıyor - mıllet ssk da doktor ılac kuyrugunda oluyor - mhp dsp anap bırbırıne anayasa kıtapcıkları fırlatıyor - ocalan dosyası 2.5 yıl basbakanlıkta sumenaltı edılıyor - kabus gıbı degılmı - bıze bu rezıl yılları yasatan bahcelı hala mhp nın basında - muhalefet bu kadar kotu olmasaydı akp bu kadar rahat secım kazanabılırmıydı dıye hıc dusundunuzmu acaba chp mhp takımı
    Cevapla
  • Nail Sivri 11 yıl önce Şikayet Et
    MHP , CHP NELERLE UĞRAŞIYOR. İKTİDARIN UĞRAŞTIĞI İŞLERE BAKIN. AYIP DEĞİL Mİ?. Şu iktidar çok ayıp ediyor. Orantısız icraat yapıyor. Rakibi olan partiler çelik çomak oynuyor,onda da mızıkçılık yapıyorlar. İktidar partisi ise orantısız hizmeti kendisine ilke edinmiş"it ürür kervan yürür" misali çalışıyor. Helal olsun.Körfez geçişi,3.köprü,Kanal İstanbul,Marmaray,Yüksek Hızlı Tren,Hastaneler,okullar,Üniversiteler,Tank,İHA , fıkrateyn,helikopter,milli piyade tüfeği,yerli uydu,spor salonları,statlar,tüneller,duble yollar bu iktidarın işlerinden bazıları.Kendi savaş uçağımızı yapma faaliyetleri de başladı.Gerçekten orantısız icraat yapılıyor.
    Cevapla