Süt sektöründe 13 yıl sonra bir ilk

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine 13 yıl sonra süt ihracatının başlayacak olması sektörü, heyecanlandırdı.

Süt sektöründe 13 yıl sonra bir ilk
Süt sektöründe 13 yıl sonra bir ilk
GİRİŞ 02.04.2013 16:58 GÜNCELLEME 02.04.2013 17:07

Tokat ve İzmir'deki fabrikalarından yaklaşık 100 ülkeye meyve suyu ihraç eden DİMES'in Fabrika Müdürü Koray Aybek, gelişmeyi olumlu bulduklarını söyledi. Bu gelişmenin Türkiye'de hayvancılık ve süt ürünleri işletmelerinin geldiği seviyeyi göstergesi olduğunu ifade eden Aybek, "Bu bizim için çok sıkıntılı bir durumdu. Türkiye'de gıda sektörü teknoloji ve hijyen anlamında AB'nin çok çok önünde. Ama bazı yasal nedenlerle bir türlü bunu aşamıyorduk. Bu anlamda bir prestij olarak görüyorum. Süt ürünleri sektörü için atılım olacağını düşünüyorum" dedi.

Aybek, sütte ihracatın kısa vadede çok fazla etkisi olacağını düşünmediğini ifade ederek, "Ama uzun vadede bizim için dış pazarlara açılmak anlamında AB'ni önemli bir pazar olarak görüyoruz. Orada ciddi anlamda Türk nüfusu var. Bu gelişme ihracatta önemli bir pazar yakamla şansını ortaya çıkarmış olacak. Paketlenmiş sütün raf ömrü ve maliyetleri açısından şansı olacağını düşünmüyorum. Ama sütü ürünlerinden peynir, ayran ve dondurmanın ciddi bir pazar payı olabilir. Bu gelişmeyi süt ürünleri olarak değerlendirmek lazım" diye konuştu.

Türkiye'de yeterli miktarda süt olduğunu ifade eden Aybek, konuşmasına şöyle devam etti: "Okul sütü kampanyası piyasadaki fazlalığını engellemek için yapılmış olumlu bir kampanya. Şirketimiz açısından bakacak olursak bölgemizdeki sütü pazarımız var sata biliyoruz. İlerde süt üretimi arttığı zaman yurt dışına pazarlama şansımızın olması önemli bir gelişme."

KAYNAK: İHA