Microsoft'a 1 milyar dolarlık dava

Danimarka ABD'li bilişim devi Microsoft'a karşı ülke tarihinin en büyük vergi davasını açtı. Danimarka basını, hükümetin Microsoft'u geçmişten gelen yaklaşık 1 milyar dolarlık vergi borcunu ödemediği iddiasıyla mahkemeye verdiğini belirtti.

Microsoft'a 1 milyar dolarlık dava
Microsoft'a 1 milyar dolarlık dava
GİRİŞ 05.03.2013 08:06 GÜNCELLEME 05.03.2013 08:53

Dava konusu vergiler Microsoft'un 2002 yılında 1.88 milyar dolar ödeyerek aldığı Danimarkalıyazılım şirketi Navision'la ilgili. Reuters'ın haberine göre, Danimarka'daki vergi otoritesi, Microsoft'u Navision'ın iş planı yazılımının haklarını, İrlanda'daki bir iştirakine değerinin altında satmakla suçluyor.

Vergi otoritesinin, ismi Navision'dan Dynamics NAV'a çevrilen şirketin yazılım satışlarından doğan geçmiş vergileri ve faizini istediği belirtiliyor. Bu rakam 5.8 milyar Danimarka kronu, yani yaklaşık 1 milyar dolar. Danimarka'da kurumlar vergisi yüzde 25, İrlanda'da ise sektöre göre değişmekle birlikte yüzde 12.5'e kadar inebiliyor.

Reuters, ABD'li uluslararası şirketlerin ABD dışındaki kârlarının yüzde 43'ünün Bermuda, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve İsviçre gibi 'vergi cenneti' kabul edilen ülkelerden geldiğini yazdı.

KAYNAK: AA