Tacikistan, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye oldu

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin, Mayıs 2001'de başvurduğu DTÖ'ye, 12 yıl aradan sonra resmen üye olduğu bildirildi.

Tacikistan, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye oldu
Tacikistan, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye oldu
GİRİŞ 02.03.2013 20:06 GÜNCELLEME 03.03.2013 08:38

Ülkedeki mevcut yasaların DTÖ yönetmelikleri ve uluslararası hukuk normlarına uyarılması sürecinde gereken dokümanların hazırlandığı ve DTÖ üyesi ülkelerle müzakerelerde bulunulduğu belirtilen açıklamada, bunun sonucunda 80'den fazla  mevzuatın yürürlüğe girdiği dile getirildi.

Açıklamada, 10 Aralık 2012'de Cenevre'de Tacikistan'ın DTÖ'ye üyeliğiyle ilgili protokolün törenle imzalandığı, törende bulunan Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın, "ülkesinin, bu nüfuzlu örgüte üyeliğini, ülke ekonomisinin kalkınması ve halkın refahının arttırılması yolunda tam olarak ve çok verimli kullanmaya çaba göstereceğini" dile getirdiği vurguladı.

Tacikistan Parlamentosu'nun 9 Ocak 2013'te ülkenin DTÖ'ye üyeliğine yönelik protokolü onayladığı hatırlatılan açıklamada,  hükumetin, söz konusu üyeliğin, ulusal ekonominin dünya ekonomisine entegrasyonu, serbest uluslararası ticaretin sağlanması, ticari politikanın liberalizasyonu ve çok yönlü ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını umut ettiği belirtildi.

Açıklamada, Tacikistan Hükumeti'nin Rusya, Kazakistan ve Belarus'un üyesi olduğu Gümrük Birliği'ne üyelikle ilgili görüşmeleri sürdürdüğü de kaydedildi.

 

KAYNAK: AA