Dünya tarımına arı ve kelebek etkisi

Yapılan bir araştırmaya göre arı ve kelebek gibi hayvanların sayısının azalması dünya tarımını tehdit ediyor.

Dünya tarımına arı ve kelebek etkisi
Dünya tarımına arı ve kelebek etkisi
GİRİŞ 01.03.2013 18:23 GÜNCELLEME 01.03.2013 19:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Araştırmacılar, sayıları kontrollü olarak artırılacak arı, kelebek gibi hayvanların, yabani türlerinden daha az etkili olacağını, dolayısıyla azalan böcek sayısı sorununun yenileri yerine koyarak çözülemeyeceğini belirtiyor.

Kanada'daki Calgary Üniversitesi bilim adamlarından Lawrence Harder, "Daha fazla bal arısı eklemek genelde bu sorunu çözmez ancak yabani böceklerin hizmetinin artırılması yardımcı olabilir" diyor.

Çiçekleri dölleyen hayvanlar daha ziyade ormanlar, çalılık alan ve otlak gibi doğal ya da yarı doğal ortamlarda yaşıyor. Bu bölgeler, arazilerin tarıma açılması nedeniyle gittikçe azalıyor. Sonuç olarak ürünlerin verimi için gerekli dölleme yapan hayvanların sayısı da azalıyor.

Domates, kahve ve karpuz için tehdit

Araştırma kapsamında dünya genelinde meyve, tohum, fındık ve kahve de dâhil 41 ürün sistemi incelendi. Harder, "Çelişkili olarak, mümkün olan tüm arazilerin ekilmesi ya da pestisid kullanımı gibi tarım verimliliğini artırmaya yönelik en genel yaklaşımlar, bu ürünlerin üretimini artıracak yabani böceklerin sayı ve çeşidini azaltıyor" şeklinde konuşuyor.

Bilim insanları kelebek ve arıların azalmasının tehlikelerine dikkat çekiyor

Harder, domates, kahve ve karpuzun yabani böceklerin sayısının azalmasından en fazla olumsuz etkilenen ürünler olduğunu kaydetti. Çoğu çiçekli bitki, çekirdek ve meyve üretmeden önce polene ihtiyaç duyuyor.
Science dergisinde yayınlanan araştırma 20 ülkede 600 farklı araziden toplanan verilerle 50 araştırmacıdan oluşan uluslararası bir ekip tarafından yapıldı.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
YORUMLAR 3
  • ahmet yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    öldürmeyin. evim zemin katta, her mevsim karıncaların geçidine sahne oluyor. Bundan mutluluk duyuyorum, hiç ilaç kullanmayı denemedim. Hayvancıkların kime ne zararı var? Sinek ve arıların da öyle. Madem rahatsız oluyorsun öldüreceğine çek pencereye tül falan.
    Cevapla
  • alp042 11 yıl önce Şikayet Et
    arıya bile tahammül edemiyoruz. çok sebep var orası ayrı ama insan olarak bir arıya bile tahammül edemeyip öldürürsek, sanki onu zararlı bir hayvanmış gibi görürsek sonumuz hayıra gitmez.
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    doğanın dengesi..... dünya tarımına zarar veren tekel ilaç-tohum şirketleri. açlığa çare diyerek dünyanın tohum ve hayvanlarını rasgele hayvan-bakteri-virüs geni yerleştirip patentlediler. gmo ve bt hohumlar... gelişen zararlı otlar yüzünden daha çok zirai ilaç ister, yiyen hayvanlara zarar verir oldu. işi değiştirip asya, afrikada hektarlarca alana gmo tohumlar, bio yakıt için ekilir oldu. tekellerin karı. çevrenin, çiftçinin, bioçeşitliliğin, böceklerin, faydalı bitkilerin, toprak ve suyun zararına........
    Cevapla