AB'de çifte standart skandalı

AB, teknoloji ve fiyat olarak Avrupa pazarına hâkim olan Türk firmalarına standart engeli çıkardı. Standart değişikliklerini el altından Çek, Polonyalı ve Rumen firmalarına bildiren birlik, Türkler'i saf dışı bırakmaya çalıştı. Firmalar DTÖ'ye şikâyette bulundu

AB'de çifte standart skandalı
AB'de çifte standart skandalı
GİRİŞ 01.03.2013 08:06 GÜNCELLEME 01.03.2013 08:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) ile ticarette "standart skandalı" patladı. AB'yle ticarette zorunlu tutulan, CE gibi yüzlerce kalite ve standart belgesinde çok sayıda değişiklik yapıldı.Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre ancak iddialara göre yapılacak değişiklikler bazı ülke ve firmalara önceden sızdırıldı.

Türkiye'nin en büyük elektronik üreticilerinden birinin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) ilettiği belgelere göre Polonya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler kayırıldı. Bu firmalar üretim altyapısını yeni standarda göre dizayn etme şansı yakalayarak Türk rakiplerine karşı avantaj elde etti.

Söz konusu firma, bu nedenle Londra'daki bir gayrimenkul projesinden çekilmek zorunda kaldığını da bildirdi. Firmanın DTÖ'ye ilettiği belgelere göre 6 ay sürecek değişikliklerden haberdar edilen firmalar, rakiplerini ekarte etti.

İŞKENCE YAPILIYOR

İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, bu tarz durumların son dönemde çok fazla yaşandığını ifade etti. Teknoloji olarak ön plana çıkan Türk firmalarına AB'nin standart işkencesi yaptığını söyleyen Urfalılar, "AB'nin elinde bir tek bu koz kaldı.

Çünkü teknik olarak rekabeti yakaladık. Fiyatta zaten rekabet edemiyorlar. Senelerce bu oyunu çevre belgeleriyle oynadılar. Bunlar üzerinden haksız rekabet yaratıyorlar. Teknik şartnamelerde Türk firmalarını ekarte edebilmek için çeşitli maddeler koyuyorlar" dedi.

MALİ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Serdar Urfalılar'a göre AB'nin söz konusu belgeleri zorunlu tutması ve sürekli yenilemesinin altında bir mali kazanç sistemi yatıyor. Urfalılar, "Bir firma, bu belgeler için 400 bin dolar harcadı. En küçük işlemler için bile Türk şirketlerinden onlarca belge istiyorlar" diye konuştu.

KONUNUN DTÖ'YE TAŞINMASI ÖNEMLİ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, kendi sektörlerinde de benzer bir durumun yaşandığını ve Türk firmalarına Schengen vizesinde olduğu gibi ticari engel çıkarıldığını belirtti. Konunun DTÖ'ye taşınmasının önemli olduğunu anlatan Burkay, "Ortada bir haksız rekabet ortamı var. Biz de şikâyetleri araştırıyoruz" dedi. Öte yandan firmaların bu konudaki şikâyetleri üzerine Almanya Hannover Ticaret Mahkemesi'nde de iki ayrı dava açıldığı öğrenildi.

YORUMLAR 1
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    ticarette doğuya açılmak en doğrusu.. avrupa zaten senayileşmiş ülkeler birliği, buraya mal satmak zor. birde biz türküz. ya !
    Cevapla