Arap dünyasının en başarılı ekonomileri

Forbes Middle East dergisi, IMF işbirliği ile hazırladığı 19 Arap ülkesinin 2012 yılı ekonomik performansını gösteren raporunu açıkladı. Raporda Arap ekonomileri ile ilgili çok çarpıcı bilgilere yer verildi.

Arap dünyasının en başarılı ekonomileri
Arap dünyasının en başarılı ekonomileri
GİRİŞ 25.02.2013 09:53 GÜNCELLEME 25.02.2013 09:53

Rapora göre daha önce sadece petrol ihracatına dayanan Arap ekonomileri artık çeşitli sektörlerde de gelişme göstermekte, ekonomide çeşitlilik artarken kamu için sağlık, eğitim ve istihdama yönelik harcama tutarlarında da artış yaşanıyor. Ayrıca Arap Baharı'ndan etkilenen ekonomilerde başta Libya olmak üzere yavaş yavaş iyileşme belirtileri göstermeye başladı.

EN FAZLA YATIRIM ÇEKEN ÜLKE

Cezayir Arap bölgesinin en fazla yatırım çeken ülkeleri listesinin başında yer alıyor. Başta enerji ve imalat sektörleri olmak üzere birçok sektörünü yabancı yatırımcılara açan Cezayir IMF verilerine göre GSMH'sinin yüzde 38.11'i kadar yatırım elde etti.

Bölgedeki diğer ülkelerden gelir bakımından bir hayli üstün olan Suudi Arabistan 2011 yılında toplamda 318.19 milyar dolar olan devlet gelir düzeyini 2012 yılında yüzde 11.67 oranında arttırarak 355.32 milyar dolar seviyesini gördü. Krallığın petrol gelirleri yüzde 6 oranında artarken petrol dışı sektörlerde kazanç artış oranı ise yüzde 11.24 oranına ulaştı.

BAE VE KUVEYT REKOR KIRDI

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri 130.73 milyar dolar ile Kuveyt ise 120.12 milyar dolar gelir elde ederek sırayla rekor kırarken Mısır'ın devlet gelirleri de 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13.9 artarak 48.35 milyar dolardan 55.02 milyar dolara ulaştı.

LİBYA'DAN SIFIR BORÇ

Hükümet borçları açısından ise Libya sıfır borç ile rekor kırarken, Lübnan GSYİH'inin yüzde 135'ine ulaşan borçlar yüzünden Arap coğrafyasının en borçlu ülkesi pozisyonda.

EN YÜKSEK VE DÜŞÜK ENFLASYONA SAHİP ÜLKELER

Yemen ve Sudan ekonomik ve siyasal belirsizliklerden dolayı en yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkeler iken Bahreyn yüzde 0.59 oranı ile en düşük enflasyon oranına sahip ülke durumunda. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de diğer düşük enflasyonlu ülkelerden iken enflasyon oranı Suudi Arabistan'da da sadece yüzde 4.9 düzeyinde.

PETROL DIŞI SEKTÖRLERİN GELİŞİMİNE HARCAMA

Rapordaki verilerden ulaşabildiğimiz sonuca göre şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki petrol ihraç eden Arap ülkeleri hala yüksek gelirler elde ederken bu gelirlerini artık petrol dışı sektörlerinin gelişimi için de kullanmaya başlıyorlar. Petrol ithal eden ve siyasi belirsizliklerin yaşandığı ekonomilerde ise en azından siyasi istikrar tekrar sağlanana kadar istenilen ekonomik hedeflere ulaşılamayacağı öngörülebilir. Yüksek petrol gelirleri ve sürekli artan yabancı yatırımlar ile birlikte Arap Baharından beklenilen siyasi ve ekonomik reformların hayata geçmesi durumunda ise tüm bölgenin her geçen yıl büyük bir büyüme potansiyeline sahip olacağı göz önündeki en büyük gerçek olarak yüzümüze bakıyor.

KAYNAK: TURKARABNEWS.COM