Bu ülkede mazot pet şişeye düştü

Suriye'de yaklaşık iki yıldır süren iç çatışmalar ekonomik krizi de beraberinde getirdi. Temel insani ihtiyaç malzemelerini karşılayamadığı için açlık sınırında yaşayan halk, karaborsaya düşen mazotu pet şişelere koyarak litresi 5 TL'den kaldırımlarda satmaya başladı.

Bu ülkede mazot pet şişeye düştü
Bu ülkede mazot pet şişeye düştü
GİRİŞ 19.02.2013 11:57 GÜNCELLEME 19.02.2013 11:57

Suriye'de Haziran 2011'de başlayan iç çatışmalar ülkede 70 bini aşkın insanın ölmesine neden olurken, büyük çapta bir insani krizi de beraberinde getirdi. Özellikle en temel insani ihtiyaç malzemelerine ulaşmakta büyük sıkıntı yaşayan Suriye halkı uluslararası toplumun yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Suriye'deki iç savaş, petrol fiyatlarının büyük ölçüde artmasına da neden oldu. Çatışmalardan önce litresi 1 TL'den satılan mazot yüzde 500 artarak, 5 TL'ye yükseldi. Esed güçlerinin savaş uçaklarıyla akaryakıt istasyonlarını vurması benzin fiyatlarını etkilerken karaborsacılığı da artırdı.

TÜPGAZ 120 LİRA OLDU

Ülkede başlayan petrol krizi mazotun pet şişelerde satılmaya başlanmasına neden oldu. Kişi başına günde 5 litre alınabilen mazotun yanında ev tipi tüp gazın da karaborsaya düştüğü öğrenildi. İç savaş öncesi 60 TL'den satılan tüpgazın fiyatı 120 TL'ye kadar çıktı. Bölgelere göre fiyat farklılıklarının yaşandığı da gelen bilgiler arasında.

Ekmeğe muhtaçlar

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, iç savaş altında yaşam mücadelesi vermeye çalışan 4 milyondan fazla Suriyelinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi. Çatışmaların devam etmesi durumunda bu rakamların artacağına dikkat çekilen açıklamada, BM'nin Suriyeli sivillere daha fazla yardım göndermeye başlamasına karşın ülkedeki insani krizin giderek derinleştiğini kaydedildi. Birleşmiş Milletler, Şubat ayında 2,5 milyon yardıma muhtaç Suriyeli sivilden 1,7 milyonuna yetecek kadar gıda göndereceğini açıklamıştı.

KAYNAK: YENİŞAFAK