ABD'nin korktuğu başına geldi, artık 1 numara değil

Çin, ekonomide Amerika Birleşik Devletleri'nin liderlik tahtını elinden aldı.

ABD'nin korktuğu başına geldi, artık 1 numara değil
ABD'nin korktuğu başına geldi, artık 1 numara değil
GİRİŞ 12.02.2013 22:11 GÜNCELLEME 13.02.2013 09:19
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Dünyanın yeni bir numarası Çin oldu! Dünya ekonomi tarihinde bir ilk daha gerçekleşti. Çin, dünyanın bir numaralı dış ticaret ülkesi oldu.

2 sene önce ihracatta ABD'yi geçen Çin, toplam dış ticarette de ilk sıraya çıktı. Böylece 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir numaralı dış ticaret ülkesi olan ABD, uzun bir süre sonra yerini kaybetti.

2012 yılı verilerine göre Çin, gerçekleştirdiği toplam ithalat ve ihracat rakamları ile Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakarak dünya birincisi oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin 2012 ihracat ve ithalat toplamı 3.82 trilyon dolar olurken, 3.87 trilyon dolarlık ticaret yapan Çin, ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nin önüne geçti.

68 YIL SONRA GELEN BİRİNCİLİK

Böylece 2012 yılında dünya ticaretinin yeni lideri olan Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki ticaret hâkimiyetini sona erdirmiş oldu.

Aynı zamanda Çin 231,1 milyar dolarlık ticaret fazlası verirken Amerika ise 727, 9 milyar dolarlık rekor ticaret açığı verdi.

Son verilere göre, Çin'in bu yılın Ocak ayındaki ticaret hacmi de bir önceki yıla göre yüzde 26,7 arttı.

Çin halen dünyanın en çok döviz rezervine sahip ve en çok enerji tüketen ülkesi gibi unvanları da elinde bulunduruyor.

YORUMLAR 16
  • mustafa kulleliler 11 yıl önce Şikayet Et
    köle ticareti. şimdi iki ülkeyi karşılatıralım, amerikada çalıştığın saat kadar para alırsın saat ücreti uygulanır. çinde 1 ay eşek kadar çalışıp aylık standart ücreti alırsın. amerikada marka üretirsin çinde o markayı kopyalayıp satarsın adı çin malı olur. amerikada hertürlü sosyal hakkın vardır. çinde devlet sosyaldir. 300 milyon adam rüya görür 1,5 milyar adam hayatı boyunca kabus görür. işte size liberal ekonomi ve kominist ekonomi farkı. Mutlu mesut köleler- ezilen köleler.
    Cevapla
  • Ja SoshLa 11 yıl önce Şikayet Et
    Çin mi Amerika mı ?. Yorumlara şöyle bir baktım da, herkes amerikayı savunuyor, yok amerikada gelir daha fazla, yok şu yok bu. Biri de çıkıp demiyor ki, en azından sözde bile olsa, amerika geri kaldı, bu bir başlangıçtır diye.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    2011 yılında kişi başına düşen gelir. ABD: 47.284 dolar.. Hollanda: 40.700 dolar.. Almanya:36.000 dolar.. İngiltere: 35.000 dolar.. G.Kore: 30.000 dolar.. İsrail:30.000 dolar.. Rusya:16.000 dolar.. Türkiye:13.000.. İran:10.800 dolar.. Azerbaycan:10.000 dolar.. Bosna: 7.770 dolar.. ÇİN: 7.500 dolar.... (Bu rakamlar ABD için de, Türkiye için de, Çin için de ortalama rakamlardır.Herkes bu rakamları alıyor değil.Peşinen sazanlara söyleyelim ki atlamadan önce biraz düşünsünler)
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaaaaaaaaaa. İnsanların en ucuza,boğaz tokluğuna birer köle gibi çalıştırıldığı ülkelerin başında Çin geliyor. En ucuz iş gücü Çin'dedir. Çin eğer vatandaşlarına abd'nin kendi vatandaşlarına verdiği kadar maaş verse, ortada Çin diye bir devlet,çin ekonomisi diye bir ekonomi kalmaz.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaaaaaaaaaa. ABD çok büyük tabii afetler ve salgınlar olmazsa daha çok uzun bir süre tartışılmaz üstünlüğünü ve süper güç olma özelliğini sürdürecektir. Şu anda bir bir abd'li yedi çinliye bedel. Çinlilerin hayat ve demokrasi standartları bu haliyle ABD'lilerin yanından bile geçemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle