Dünya piyasalarında balon var mı?

Piyasalarda son dönemde farklı taraflardan gelen balon oluştuğu uyarısı dikkat çekerken herkes aynı fikirde görünmüyor.

Dünya piyasalarında balon var mı?
Dünya piyasalarında balon var mı?
GİRİŞ 11.02.2013 08:34 GÜNCELLEME 11.02.2013 08:34

2007 sonunda patlayan subprime mortgage balonu sonrasında krizde iyileşme aşamasında girildiği 2010'dan beri farklı noktalarda balon olduğu uyarısı geldi.

İspanya'da konut sektörü balonu ülke bankalarını zor sokarken geçen 2012 boyunca ülkenin yardım alıp almayacağı sorgulandı. Daha sonrasında Çin'de bir emlak balonu oluştuğu yönünde uyarılar gündeme taşındı.

2013 ile birlikte piyasalarda büyük dönüşüm haberleri ile yatırımcıların tahvil piyasasında hisse senetlerine geçiş yapacağı hatta yapması gerektiği yönünde açıklamalar dikkat çekti. En son geçtiğimiz hafta içinde FED yetkililerinden piyasalarda varlık alımlarının etkisi ile oluşan likiditenin şirket tahvillerinde şişmeye başladığı uyarısı geldi. Yine geçtiğimiz hafta bir başka açıklama ise subprime mortgage tarafında yüzde 25 ile beklentilerin üzerinde bir artış olduğu belirtildi.

Şimdi bütün balon oluşuyor uyarılarına karşı 3 önemli nokta öne çıkartılıyor.

Dow tarafında 14 bin puanının geçilmiş olması sonrasında 15 yıl önceki balonun gündeme getirilmesi sonrasında balon oluşmadığına dair göstergelerin başında bireylerin hisse satın alıp olmadığı belirten Reformed Broker'dan Josh Brown, 2009'dan beri hisseler tarafında yüzde 127 yükseliş kazandığına dikkat çekti. Bunun 14 trilyon doların üzerinde yatırım anlamına geldiğini kaydeden Brown, bireysel yatırımcının giriş çıkışlarının orantılı olduğunu hisselerde aşırı bir hareket algılanmadığını belirtti.

Piyasada gerçek para alınıyor. Özkaynaklarda artış olduğu kaydedilirken, rallinin beklentiler dahilinde ilerlediği kaydediliyor.

Rallinin zamanlamasının da önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Piyasalarda para akışı olduğu dönemde nakitte kalmanın doğru olmayacağı kaydedilirken, hisse senedi piyasalarında yaşanan hareketlerin normal olduğu ve felaket senaryoları için doğru zaman olmadığına dikkat çekiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL