Kemer sıkmayanları Big Mac ele verdi

Ülkelerin para birimlerini karşılaştırmada kullanılan Big Mac fiyatları şimdi de Avrupa ülkelerinin kemer sıkma politikalarının nabzını tuttu. Almanya ve İtalya'da uygulamanın yetersiz kaldığı görüldü.

Kemer sıkmayanları Big Mac ele verdi
Kemer sıkmayanları Big Mac ele verdi
GİRİŞ 11.02.2013 07:58 GÜNCELLEME 11.02.2013 07:58

Avrupa'da ekonomik reformlar etkisini gösterdi mi? Bu sorunun cevabı artik istatistiklerde değil, Big Mac fiyatlarında gizli.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'de çalışan Guntram Wolff adlı ekonomist Big Mac hamburgerlerinin fiyatları ile kemer sıkma önlemleri arasında bir korelasyon oluşturdu.

Temmuz 2011 ile Ocak 2013 arasında Euro Bölgesi ülkelerinde Big Mac fiyatlarını inceleyen Wolff, İrlanda'nın kemer sıktığını ancak diğer ülkelerin bu konuda İrlanda kadar başarılı olmadığı sonucuna vardı.

Wolff'un çalışması sonucunda İrlanda'da Big Mac fiyatlarının 3,80 Euro'dan 3,50 Euro'ya düştüğü, Yunanistan, Portekiz ve İspanya'da ise fiyatlarındaki artışın bölge ortalamasının altında kaldığı gözlendi.

Böylelikle İrlanda'da tüketimin kemer sıkma önlemleri sonucu azaldığı, diğer üç ülkede ise önlemlerin etkisinin az hissedildiği kaydedildi.

Almanya ve İtalya'da ise Big Mac fiyatlarının ortalamanın üstünde arttığı görüldü. Wolff, İtalya'nın enflasyonla başa çıkmak için doğru politikaları uygulaması gerektiğine dikkat çekti.

BIG MAC ALIM GÜCÜNÜ DE GÖSTERİYOR

İlk olarak 1986 yılında İngiliz ekonomi dergisi The Economist tarafından kullanılmaya başlanan Big Mac Endeksi, ülkelerin para birimlerinin birbiriyle kıyaslayarak satın alma güçlerini ortaya koyuyor.

Big Mac, dünyanın her yerinde standart ürün olduğu için endeks olarak kullanılıyor.